Kookboek Pasta di Janny (review)

Kookboek Pasta di Janny (review) 3

Als je op zoek bent naar een goede pastabijbel dan moet je beslist eens even door het nieuwe kookboek Pasta di Janny bladeren. Het is een mooi standaardwerk en bevat werkelijk alles over het zelf maken van verse pasta. Het lijkt misschien ingewikkeld en moeilijk, maar niets is minder waar. Zelfs zonder eerst de meest dure keukengadgets aan te schaffen kun je meteen aan de slag. Start wel met een goede kwaliteit bloem of meel. Gebruik je armspieren (scheelt weer een rondje sportschool) en kneed in ongeveer 10 tot 12 minuten een soepel deeg van de ingrediënten. Laat het vervolgens minimaal een half uurtje laten rusten in de koelkast en vorm er dan mooie slierten, rondjes, kussentjes, lasagne vellen, strikjes of iets anders gezelligs van. Keuze genoeg zou ik zeggen.

Janny: ‘De lekkerste verse pasta maak je heel eenvoudig zelf’.

Kookboek Pasta di Janny (review)

Kookboek Pasta di Janny (review) 2

Janny van der Heijden

Het is precies 35 jaar geleden dat Janny van der Heijden haar eerste pasta kookboek uitgaf. Destijds opgedragen aan haar oudste zoon. De toen nog kleine man fungeerde als proefpersoon voor de gerechten die zijn moeder met veel liefde voor hem maakte. Anno 2016 is die plaats ingenomen door Isabelle, Janny’s kleindochter. Haar allerliefste kleine principessa zoals ze het zelf omschrijft. Het is belangrijk dat mooie tradities en gerechten worden doorgeven. De passie voor de Italiaanse keuken is bij Jannie aangewakkerd door niemand minder dan Sophia Loren. Het onlangs opnieuw uitgebrachte kookboek ‘In cucina con amore’ is al sinds jaar en dag een wereldwijde bestseller.

Janny: ‘Koken, liefde voor eten doorgeven. Is er iets mooier?’

Janny van der Heijden is vooral bekend van de succesvolle televisie programma’s zoals De Nationale Eettest, Syndroom, The Passion, Pauls Puber Kookshow en natuurlijk Heel Holland Bakt. Wist je dat Janny ook achter de televisieschermen werkt als culinair adviseur en (eind)redacteur van bijvoorbeeld Koffietijd, Masterchef, Obese en Life & Cooking? Deze veelzijdige dame schrijft niet alleen kookboeken, ook zij was jarenlang hoofdredactrice van het kookblad Tip Culinair. Momenteel vind je nog regelmatig recepten en stukjes van haar in diverse dagbladen, zoals het Haarlems Dagblad en verschillende magazines.

Kookboek Pasta di Janny (review) 8

Bloem & Co

Pasta wordt traditioneel gemaakt van harde graansoorten zoals durum, manitoba en semolina. Hoe eiwitrijker het meel, hoe meer gluten, hoe elastischer het deeg. Dit gaat trouwens niet altijd op, denk maar aan spelt, emmer en eenkoorn. Hier wordt dus een bepaald type eiwitten bedoeld. Wil je meer over Italiaanse meel en bloemsoorten weten, klik dan even hier. Ook andere granen en pseudogranen behoren tot de mogelijkheden. Zo laat Janny je kennis maken met pasta van: spelt, volkorenmeel, durum, Typo 00 bloem voor pasta, kastanjemeel, boekweitmeel en zelfs glutenvrij meel. Met deze basisrecepten bestaande uit meel/bloem + water of meel/bloem + ei kun je eindeloos variëren.

Maccherone, of pasta zoals we het nu noemen, is een verzamelnaam en bestaat uit honderden verschillende soorten zoals; lange slierten, plat of rond, holle buizen, groot of klein, gevulde kussentjes, (elle)boogjes, schelpen, strikken, et cetera. Elke streek in Italië heeft zijn eigen vormen en benamingen, om het voor ons vooral eenvoudiger te maken.

Kookboek Pasta di Janny (review) 5

Een goed begin is het halve werk

Janny: ‘Het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven is leren koken én leren genieten van eten.’

Het boek is opgedeeld in 14 hoofdstukken. De eerste 6 vormen de basis van het pasta maken. Janny vertelt ons de belangrijkste wetenswaardigheden over de geschiedenis van de pasta, welke vormen er zijn, hoe ze heten en welke keukentools er absoluut onmisbaar zijn. Dan volgt er een deel met basisrecepten. Hoe je pastadeeg kunt kneden, met de hand, met behulp van een keukenmachine of een kneedapparaat. Is het deeg klaar dan mag je het in model gaan brengen, stoer met een deegroller of elegant en makkelijk met de pastamachine. Ik ga voor het laatste. Gemak dient de mens nietwaar! Waar heb je anders zo’n ding voor in de kast staan.

Niet geheel onbelangrijk volgt er dan een hoofdstuk met de gouden regels voor het koken van je zelfgemaakte deegvormen. Het zou toch jammer zijn wanneer je tijdens het laatste onderdeel nog de mist in zou gaan. Dan is al die noeste arbeid voor niets geweest en moet je alsnog je toevlucht zoeken in een pakje instant spaghetti. De laatste onderdelen staan boordevol heerlijke recepten voor tomatensauzen en zelfgemaakte pesto. Gewone pasta of gevuld deeg met vlees, vis, groente. Het laatste hoofdstuk vind ik het meest verrassend onderdeel en gaat over zoete pasta. Bij het zien van de foto ‘Pasta met bramen en limoncellosaus’ loopt het water mij in de mond. Nu heb ik spijt, spijt dat ik vorige week van onze laatste bramen jam heb gemaakt.

Kookboek Pasta di Janny (review) 10Wist je trouwens dat

  • Je pastadeeg ook een andere kleur kunt geven? Voeg er eens wat bietenmoes voor een rode creatie aan toe. Of spinazie voor een groene variant, saffraan voor gele pasta, inktvisinkt maakt zwart deeg en cacao bruin.
  • Droge pasta meestal gemaakt wordt van bloem + water en verse pasta van bloem + ei.
  • Onze term macaroni een verbastering is van het Italiaanse maccherone.
  • De Italianen in het noorden liever een zachtere en luxere pasta eten en in het zuiden juist een stevige en eenvoudige variant.
  • De Italianen zelf denken dat de Etrusken de maccherone zo rond 400 v.Chr. in Italië geïntroduceerd hebben. En dat deze pasta oorspronkelijk van spelt gemaakt werd.
  • De Romeinen daarna een eigen versie fröbelden, het lagana noemden en dat deze pasta niet gekookt, maar werd gebakken in een soort oven.
  • Wanneer je nog meer van deze leuke feiten wilt weten gewoon even het boek ‘Pasta di Janny’ moet aanschaffen ;-).

Kookboek Pasta di Janny (review) 4

Persoonlijke noot

Maandenlang heb ik uitgekeken naar dit kookboek Pasta di Janny en eindelijk is het er dan. Het is het wachten meer dan waard geweest. Alleen de omslag al is beeldschoon en geeft precies de sfeer van de inhoud weer. Zelfs op deze koude en sombere dag lijkt het boek zon en vrolijkheid uit te stralen. Elke keer dat ik naar de foto kijk wordt ik spontaan blij en dan heb ik nog niet eens een bordje heerlijke pasta voor op tafel staan. Bijzonder goed gedaan door Mitchell van Voorbergen, de fotograaf van deze afbeelding. Mijn complimenten! Naast de fraaie omslag bevat het boek veel interessante informatie over het ontstaan van pasta, in welke vormen ze er zijn en hoe die precies heten. Waarom je juist een bepaald type bloem meer geschikt is om zelf verse pasta te maken. Janny legt heel duidelijk en stap-voor-stap uit hoe het allemaal in zijn werk gaat. Nu kan iedereen zelf verse pasta maken.

De pastamachine (V&D) heb ik al heel lang. Het is geen duur exemplaar, maar hij voldoet prima. Tussen twee haakjes, je kunt met deze machine ook heerlijke en knapperige ciappe maken, Maar dat wist je natuurlijk al. Toch?! Wel heb ik onlangs een pasta droogrek (Dille & Kamille) aangeschaft. Eerder hing ik de deegslierten te drogen op een schone theedoek die ik over een houten stoel hing. Maar sinds kort bezitten we met stof beklede exemplaren en ik denk niet dat manlief het op prijs stelt als ik daar mijn pasta overheen drapeer. De zak met speciale pasta bloem is afkomstig van De Zuidmolen en heet ‘Tarwebloem Farina di grano tenero tipo 00 pasta e dolci’. Ik ben benieuwd en zeg kneden maar …..

—-> Klik hier voor een recept en uitleg om zelf verse pasta te maken

—-> Klik hier voor een overheerlijk recept voor verse pasta & spinazie

Groetjes, Xandra

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan Janny van der Heijden en uitgeverij Good Cook voor de uitnodiging, het kookboek Pasta di Janny en de mooie houten Corzetti/Croxetti stempel.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.