Kruiden kweken en koken (review)

Kruiden kweken en koken (review)

Kruiden kweken en koken, binnen en buiten met Deborah Megens. Deze uitgave is een heerlijk lees- en doeboek van uitgeverij Forte Groen. De inhoud vormt een goede combinatie over tuinieren, koken en gezondheid. Het ene vult de andere handig aan. Zo leer je dat je meer met kruiden kunt doen dan je in eerste instantie denkt.

Het boek bevat tevens veel beeldmateriaal, waardoor het bladeren en lezen heel plezierig is. Deborah Megens heeft de foto’s zelf gemaakt. Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar sluiten ook nog eens naadloos aan bij de tekst. Zo leer je de planten snel herkennen.

Kruiden kweken en koken (review)

Dinsdag 28 augustus 2018

Laat je informeren en inspireren

Stel je bent dol op goudsbloemen, de Calendula officinalis. Nummer elf op de afbeelding hierboven. Ze zijn er in prachtige gele en oranje kleuren, zowel enkelbloemig als gevuld. Het is een heel makkelijk te zaaien eenjarige plant. Die ook nog eens lang doorbloeit, mits je de oude bloemen regelmatig verwijderd. De bloemen zijn mooi en eetbaar, maar je hebt geen idee wat je er mee kunt doen. Dan is dit boek van Deborah Megens een uitkomst.

De auteur heeft 24 soorten kruiden voor je uitgezocht. Daar zitten zowel bekende als iets minder bekende planten bij. Dat maakt het boek interessant. Wanneer je nog geen ervaring met het zelf kweken van kruiden hebt, dan start je met kruiden als peterselie, bieslook en rozemarijn. Heb je de smaak te pakken, dan kun je het assortiment bijvoorbeeld uitbreiden met mierikswortel, daslook en hyssop.

Kruiden kweken en koken (review)

Calendula officinalis

We gaan weer even terug naar de goudsbloem. Wat kun je daarover allemaal in het boek van Deborah vinden? Het hoofdstuk start met informatie over deze plant. Waar komt de Calendula vandaan en tot welke familie behoort dit kruid. Er bestaat zowel een wilde als een gekweekte vorm.

Je leert hoe je ze kunt zaaien en welke standplaats het meest geschikt is. Dan volgen tips over oogsten, drogen en bewaren. Daarna vertelt Deborah je alles over de culinaire mogelijkheden van de goudsbloem en bij welke gezondheidsklachten je het kruid kunt inzetten. Tot slot volgen er enkele bijpassende recepten.

Goudsbloem-olie

Dit jaar heb ik voor het eerst zelf goudsbloem-olie gemaakt. Een heerlijk geurende en verzorgende olie. Je droge huid knapt er enorm van op. Inmiddels is er een tweede flesje in de maak. De oranje bloemblaadjes verwijder je van de bloem en droog je bijvoorbeeld in een voedseldroger. Dan voeg je ze aan een flesje biologische olie naar keuze toe en laat het drie weken op een warme plaats staan. Af en toe even schudden zodat de blaadjes de goede stoffen vrijgeven aan de olie. Daarna moet de blaadjes er weer uit zeven en is de olie klaar voor gebruik.

Naast de werkwijze voor het maken van goudsbloem-olie vind je in het boek bijvoorbeeld ook recepten voor basilicumolie, tijmsiroop, lavendelhoning en muntthee. Erg leuk om eens zelf te doen en daarna te gebruiken.

Kruiden kweken en koken (review)

Inhoud kruiden kweken en koken

Het boek start met wat algemene uitleg over kruiden;  zaaien, kweken, stekken, oogsten, drogen en gebruiken. Wist je dat er zelfs een heus ‘Herboristen Gilde’ bestaat. Ik had er nog niet eerder van gehoord.  Zij kunnen je precies vertellen wat kruiden nu precies zijn en waarvoor ze dienen.

Herboristen Gilde: ‘Kruiden zijn (onderdelen en bestanddelen) van planten, mossen, grassen, bomen en zeewieren, waaraan een heilzame werking wordt toegeschreven.’

Na de basisinformatie volgen de 24 soorten kruiden, op alfabetische volgorde van de Nederlandse namen: Aardpeer, Basilicum, Bieslook, Bonenkruid, Citroenmelisse, Citroenverbena, daslook, dille, dragon, engelwortel, goudsbloem, hyssop, komkommerkruid, lavas, lavendel, marjolein, mierikswortel, munt, Oost-Indische kers, peterselie, rozemarijn, salie, stevia en tijm.

Aan het eind van het boek vind je nog een overzichtelijk schema waarin de eetbare delen van de plantensoorten staan vermeld. Zodat je snel kunt controleren of je de goede plantendelen gebruikt.

Boek over kruiden kweken en koken 

Heb je groene vingers en ben je een liefhebber van verse kruiden? Dan is dit boek echt iets voor jou! In de ‘Kruiden kweken en koken’ van Deborah Megens vind je alle informatie en how to’s over het zelf kweken en verwerken van kruiden. Je kunt direct aan de slag of maak eerst een plantschema voor volgend seizoen. Het boek is verkrijgbaar via de onderstaande link bij Bol.com. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Meer van Forte groen over kruiden en fruit

IK ZEG AAN DE SLAG!

 

Bron: Met dank aan uitgeverij Forte Groen voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar. Kruiden kweken en koken van Deborah Megens – ISBN 9789462500532 – Softcover. Het boek is ook via de webshop van Forte Groen verkrijgbaar.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.