Masterclass Dips van Ramon Brugman (review)

Masterclass Dips van Ramon Brugman (review) kaft

Masterclass Dips van Ramon Brugman is een echte aanrader voor iedereen die van dips en spreads houdt. Je hebt vast wel eens hummus, aioli, baba ganoush of muhammara gegeten. Maar er is zoveel meer. Wist je dat al deze lekkernijen heel eenvoudig zelf te maken zijn. Laat die kant-en-klare bakjes, flesjes en zakjes maar in de winkel liggen. Maak de dips en dippers voortaan zelf van allerlei verse en gedroogde ingrediënten. Je zult proeven dat ze verrassend smaakvol zijn. Ik weet zeker dat je nooit meer iets anders wilt.

Ramon: ‘Nu ben ik ook geen hokjes denker en ben ik van mening dat je alles met elkaar kunt mengen wat je lekker vindt.’

Masterclass kook- en bakboeken

Uitgeverij Carrera Culinair komt met een nieuwe serie kook- en bakboeken onder de titel ‘Masterclass’. Naast Dips zijn momenteel nog twee boeken over Cakes van Rutger van den Broek en Groente op de BBQ door Julius Jaspers verkrijgbaar. Ik heb mij laten vertellen dat er de komende maanden nog meer zullen volgen.

Masterclass Dips van Ramon Brugman (review)

Vrijdag 7 juni 2019

Masterclass Dips van Ramon Brugman (review) binnenkant boek2

Dips, spreads en dippers

In zijn boek Masterclass Dips laat Ramon Brugman je kennis maken met allerlei smakelijke gerechten uit wel meer dan twintig landen. Denk bijvoorbeeld aan Frankrijk, Zweden, Japan, Indonesië, Rusland, Brazilië, Egypte en zelfs Nederland. Met deze recepten kun je eindeloos variëren en aanpassen naar eigen voorkeur. Wat vind je van:

  • Dips en spreads – recepten voor tzatziki, baba ganoush, Nederlandse ossenworstsalsa, mangochutney, Zuid-Afrikaanse butternutspread, dukkah, Indonesische rendangdip, Egyptische bietendip, Mexicaanse zwarte bonensalsa, cottage cheese-bieslookdip, et cetera.
  • Dippers – recepten voor Ethiopische injera, Nederlandse soepstengels, Griekse dakos, Zweed roggebrood, Deens knäckebröd, kaasscones, pita, Surinaamse roti, New-York bagels en nog veel en veel meer lekkers.

Voor elk wat wils

Loopt het water je al in de mond? Bij mij wel, want ik zie tijdens het bladeren ook nog eens alle verleidelijke foto’s langkomen. Die zijn trouwens gemaakt door Saskia Lelieveld. Alle recepten in dit boek zijn eenvoudig zelf te maken. De auteur legt je precies uit wat je nodig hebt en hoe het in zijn werk gaat. Elk recept is voorzien van een kort verhaal over de herkomst of voorzien van een broodnodige informatie. De inhoud van het boek Dips is veelzijdig en verrassend. Maak dips en dippers voor onderweg, voor bij de BBQ, op de camping, om rustig alleen van te genieten of juist met familie en vrienden.  Dips kunnen altijd en overal, het hele jaar rond.

Zoals Ramon aangeeft zijn alle dips, spreads en dippers onderling uitwisselbaar. Wanneer je een hele verzameling gevulde bakjes op tafel zet kan iedereen zelf pakken wat hij wil. Geen gedoe met ‘dat-blief-ik-niet’. Maak de gerechtjes een dag van te voren en bewaar ze in de koeling. Zo kan de kok ook eens van een gezellig samenzijn genieten.

Masterclass Dips van Ramon Brugman (review) 3 binnenwerk

Wie is Ramon Brugman

Ramon Brugman (1976) is de goedlachse, bebaarde chef-kok die je wekelijks kunt zien in het tv-programma ‘Binnenste Buiten’ van de KRO-NCRV. Dat koken en bakken enkele van zijn passies zijn mag inmiddels duidelijk wezen. Al op 14-jarige leeftijd ging hij in de leer bij de bakker die gevestigd zit in de oude bakkerij van zijn opa. Zijn liefde voor alles wat met eten te maken heeft zit dus in zijn genen. Zijn droom was om een patissier te worden. Dat is ook gelukt, maar Ramon wilde meer. Aangetrokken door de horeca, heeft hij zich laten omscholen tot chef-kok.

KRO-NCRV: ‘Ramon krijgt met zijn enthousiasme zelfs de meest verstokte kant-en-klaarmaaltijd-eter nog aan het koken.’

Naast koken en bakken op televisie, schrijft Ramon kookboeken, geeft hij tevens trainingen en workshops, verzorgt luxe catering voor zowel particulier als bedrijven. Wat ik niet wist is dat Ramon ook een bijzonder verrassend verleden heeft. Tenminste als ik een aantal titels van zijn YouTube filmpjes mag geloven. Onder de naam ‘Bakken met Baard’ vind je allerlei recepten met niet alledaags ingrediënten. Ik heb ze absoluut nog niet in een van mijn broden verwerkt (….proest….). Toch mag ik dit wel, lekker out-of-the-box bakken. Of ik het ook op zou durven eten is natuurlijk de vraag, ik vermoed van niet. Wie meer wil weten moet zelf maar even op YouTube gaan neuzen.

Culiperslunch 2019

Ik heb Ramon in real life ontmoet op de Culiperslunch 2019. Wat een sympathieke persoonlijkheid en vakman, daar kan ik uren naar luisteren. Leuk je ontmoet te hebben Ramon en bedankt voor de goede tips.

Je kunt Ramon volgen op:

Masterclass Dips van Ramon Brugman (review) binnenwerk

Masterclass Dips met Ramon Brugman

Wil je meer weten over dips en dippers, de ultieme hapjes voor verjaardagen, bij de BBQ of gewoon een relaxed avondje? Dan is dit boek beslist iets voor jou. Het is leerzaam en bevat alle basis weetjes voor het maken van allerlei smakelijke bijgerechten van over de hele wereld. De recepten zijn heel toegankelijk, inspirerend en beslist de moeite waard. Deze lekkernijen zijn wat mij betreft niet alleen geschikt voor feestelijke gelegenheden, maar om elke dag van te genieten.

Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bestellen. Zo help je mij vervolgens ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg proberen maar!

 

Bron: Met dank aan uitgeverij Carrera Culinair voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Masterclass Dips van Ramon Brugman / ISBN 9789048845323/ Hardcover / april 2019.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: