Meer brood uit eigen oven (review)

Meer brood uit eigen oven (review)

Meer brood uit eigen oven is het tweede boek van Levine van Doorne. Het bevat nog meer heerlijke recepten om dagelijks van te genieten, maar ook de zoete en hartige varianten zijn pure verwennerij. Verder laat Levine ons in dit deel zien hoe je eenzelfde brood kunt maken met verschillende soorten deeg. Gist, desem of een voordeeg. Ook legt ze uit wat de bakkersformule precies is en hoe je deze kunt leren gebruiken. Natuurlijk ontbreken de handige duidelijke werkschema’s en de handige stap-voor-stap foto’s niet. In ‘Meer brood uit eigen oven’ vind je recepten zoals simit, ciabatta, fougasse, focaccia, feestbrood met amandelspijs & kokosbroodjes met witte chocolade.

Levine: “Met dit boek kan thuis gebakken brood niet mislukken”.

Dat smaakt naar meer:

  • Deel 1; Brood uit eigen oven
  • Deel 3; Broodjes uit eigen oven. (14-2-2020)

Meer brood uit eigen oven (review)

6 december 2016

Wat vind je in het boek

Het boek start met informatie & tips over het bakken van een goed brood. Hoe je met behulp van de bakkersformule kunt uitrekenen of een recept klopt en wat voor type brood het wordt. Je vindt er de grondbeginselen over het afwegen van ingrediënten, het kneden van deeg, hoe je het laat rijzen en vorm geeft. Kortom alles wat je moet weten om een goed brood te kunnen bakken. Dan volgen er drie hoofdstukken met recepten. 

  1. Brood met gist, met gist & voordeeg, met desem (vlechtbrood, notenbrood, semolinabrood, etc.)
  2. Over de grens (buitenlandse lekkernijen zoals stokbrood, ciabatta en pita)
  3. Voor de lekkere trek, zoet & hartig brood (bierbrood met ui & noten, kaas-tomatenbrood, appelvlaaitjes, etc.)

Bij veel recepten staan stap-voor-stap foto’s, zodat zelfs het meest ingewikkelde vlechtbrood een makkie is. Levine gebruikt hiervoor gekleurd deeg, zodat je precies kunt volgen hoe het vlechten in zijn werk gaat. Tevens leert Levine dat je een heel smakelijk en bijzonder brood kunt bakken met minder bekende graansoorten. Zo gebruikt ze naast tarwe ook wel eens semolina, rogge, haver, Kamut, eenkoren, boekweit of spelt.

Bakkersformule

E is een soort basis bakkersformule. Een recept voor een bepaald type brood heeft zijn eigen aangepaste formule. Men werkt met percentages. Dat is handig, want niet overal op de wereld gebruiken bakkers dezelfde maten en gewichten. Zo rekenen wij onder andere in grammen, in Engeland met een ounce en in Amerika met een cup. Het afmeten van ingrediënten voor brooddeeg weegt nogal nauw. Met de bakkersformule kun je er daarom op rekenen dat bakkers over de gehele wereld in staat zijn om exact hetzelfde type brood te bakken. Zo zal een wit melkbrood van de bakker in Maastricht hetzelfde van samenstelling zijn als van die in Groningen.

Met behulp van de bakkersformule kun je dus ook zien wat voor soort brood het gaat worden. Of je controleert of het recept wel klopt, stelt zelf een nieuwe creatie samen of rekent het eenvoudig om naar een kleiner of een groter brood. Wil je meer over de bakkersformule weten? Levine legt het allemaal uitvoerig en duidelijk uit in haar tweede boek.

Meer brood uit eigen oven (review)

Gist, desem of voordeeg

Levine vertelt ons hoe je heel makkelijk zelf een voordeeg en een desemstarter kunt maken. Het vraagt enkel maar om wat goede ingrediënten en een (flinke) portie geduld. Aan jou de keuze! Wil je vandaag aan de slag met een gistbrood, brood met voordeeg of een desembrood? Heb je weinig tijd neem dan gist. Kun je het bakken over meerdere dagen verdelen kies dan eens voor desem (levain) of brood met een voordeeg & gist (poolish).

Het voordeel van een wat langere werktijd is dat het de smaak absoluut ten goede komt. Bovendien doet het deeg zelf meeste werk, terwijl jij in dromenland bent ontwikkelen zich extra smaak- en geurstoffen. Echt de moeite waard om er eens wat tijd in te investeren. Levine legt met behulp van een handige omrekentabel uit hoe je eenvoudig één recept in drie uitvoeringen kunt maken. Ik weet zeker dat je het verschil kunt proeven. Spannend nietwaar. Durf jij de uitdaging aan te gaan?

Levine van Doorne

Levine van Doorne is niet alleen bekend geworden door haar eerste boek ‘Brood uit eigen oven’. Zij houdt ook sinds eind 2006 een blog bij waar ze de lekkerste recepten en goede tips met ons deelt. Je kunt haar op het World Wide Web vinden onder de naam Uit de keuken van Levine’. Wie denkt dat ze het met dit alles druk genoeg heeft, heeft het bij het verkeerde eind. Levine geeft regelmatig allerlei workshops voor zowel beginners als gevorderde hobbybakkers om zo haar opgedane kennis door te geven. Mede dankzij haar zijn veel hobbybakkers met het broodbakvirus besmet geraakt.

Fotografie

De prachtige grote foto’s zijn gemaakt door Simone van den Berg en de stap-voor-stap exemplaren door Ridder van Doorne (ja inderdaad familie van ..). Je kunt de broden bijna ruiken en je zou er heel erg graag een hapje van willen nemen. Mede dankzij deze twee kundige fotografen die ‘de kunst van het verleiden’ weten om te zetten in fraaie foodfoto’s, maken dat je direct aan de slag wilt gaan.

Meer info & bestellen

‘Meer brood uit eigen oven’ van Levine van Doorne is een vervolg/aanvulling op ‘Brood uit eigen oven’. Maar je kunt ze ook prima afzonderlijk van elkaar gebruiken. En zoals we van haar gewend zijn is het nieuwste boek heel overzichtelijk. Alles wordt duidelijk uitgelegd aan de hand van schema’s en stap-voor-stap foto’s. De benodigde ingrediënten geeft zij in grammen aan zodat je het recept ook makkelijk groter of kleiner kunt maken.

En nu kun je dus ook kiezen of je brood met gist, desem of een voordeeg wilt gaan maken. Zo raak je nooit uitgebakken uit dit leerzame boek. Nieuwsgierig geworden en wil je ook aan de bak en zo het huis vullen met de geur van versgebakken brood. Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

LEES SMAKELIJK!

Bron: Met dank aan uitgeverij Forte voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Meer brood uit eigen oven’.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Meer brood uit eigen oven (review)

Eén gedachte over “Meer brood uit eigen oven (review)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven