Meer meesterlijk brood van Robèrt

Meer meesterlijk brood van Robèrt

Onlangs verscheen het tweede broodbakboek van Robèrt van Beckhoven ‘Meer meesterlijk brood’. Bomvol rijke degen zoals heerlijk zachte brioches en croissants in verschillende soorten en smaken. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt er wel een recept van in zijn nieuwste boek. Loopt het water jou ook in de mond wanneer ik je vertel over de mooie foto’s met pains au chocolat, suikerbrood van briochedeeg, worstenbroodjes, verwenbrood en heerlijke kaascroissants. Stap-voor-stap leert Robèrt ons om deze lekkernijen zelf te bakken. Gewoon in onze eigen keuken, met een standaard oven en keukenmachine.

Meer meesterlijk brood van Robèrt

28 juli 2015

Robèrt:”Ik geef je in dit boek tips op basis van de reacties die ik van amateurbakkers kreeg. Zo kun je allerlei bak problemen voorkomen. Je gelooft het natuurlijk niet, maar ook ik heb vroeger met al dit soort problemen te maken gehad.”

Inhoudsopgave

Meer meesterlijk brood is opgebouwd in vier hoofdstukken. Het eerste deel gaat dieper in op de basis ingrediënten uit deel één. Legt Robèrt nog meer begrippen en technieken uit zoals deeg oppunten, opbollen, een moederdesem maken en knedenmet de hand en de machine. Gevolgd door een lange lijst met onmisbare gouden tips.

Hoofdstuk twee bevat alles over getoerd gerezen deeg. Dit deeg is niet in een uurtje klaar, maar na afloop heb je wel wat bijzonders. Je kunt dan de show stelen met je zelfgemaakte croissants of bijvoorbeeld hartige koekjes. In dit deel staan de volgende recepten: Croissant naturel, met kaas, spijsroom, meergranen, chocolade, vis (yuck, echt waar?) en kaasvlinders.

Hoofdstuk drie gaat over gelegenheidsbrood. Denk aan de beroemde Brabantse worstenbroodjes, een Palmpasenhaan, Sinterklaasbrood, Kerststol en – ster, driekoningenbrood, Mastellen (broodjes met anijs), een krentewegge, picknick-, lente- en verwenbrood.

In het laatste deel, hoofdstuk vier, vind je verschillende soorten brioche brood. Met gist of desem. In de vorm van een busbrood, kleine roosjes, gevuld met groente, fruit, kruiden, vlees of suiker.

Er valt dus genoeg te oefenen, te bakken en te smikkelen voordat het derde boek van Robèrt op de markt komt. Ik heb namelijk zo’n vermoeden dat hij met de inhoud daarvan al druk bezig is. En anders zitten we vanaf 6 september 2015 natuurlijk met zijn allen aan de buis gekluisterd om naar onze broodbakgoeroe in Heel Holland Bakt te kijken.

Meer meesterlijk brood van Robèrt 4

Instructie filmpjes

Robèrt: “Zonder kennis lijken veel dingen ingewikkeld, maar je zult snel merken dat je alles wat je door het eerste boek hebt geleerd ook hier goed kunt toepassen.”

Ben je wat onzeker of wil je bepaalde technieken beter onder de knie krijgen, dan kun je naar de leerzame filmpjes van Robèrt kijken. Hij heeft ze speciaal voor ons hobbybakkers gemaakt. Je vindt ze op zijn website: www.meesterlijkbrood.nl

Persoonlijke noot

Over het tweede boek van Robèrt ben ik meer dan enthousiast. Over het eerste deel had ik zo mijn bedenkingen. Zo moest ik erg aan de opmaak van het boek wennen. En niet alle recepten geven een even goed eindresultaat. Zo heb ik met de sportbroodjes geworsteld, omdat het vochtpercentage naar mijn idee te laag is en ook de zaden en vlokken niet worden voor geweekt. En dan onttrekken ze vocht aan het deeg, waardoor het kruim te compact wordt.

Dit boek ‘Meer meesterlijk brood’ staat vol met leuke uitdagingen. Zo heb ik zelf nog nooit getoerd gerezen deeg voor croissants gemaakt. Vooral de meergranen exemplaren zien er erg smakelijk uit. De vrolijke kleuren in de brioche met groente doet je watertanden. En ik wil ook eens proberen om van de worstenbroodjes een vegetarische variatie te maken.

Als je nieuw broodbakboek hebt gekregen, dan wil je er meteen iets uit bakken. Ik heb gekozen voor een brioche brood met desem. Het door mij iets bewerkte recept en het eindresultaat kun je binnenkort op mijn blog bewonderen. Slechts twee woorden zijn voldoende voor dit bijzondere brioche brood: ‘Goddelijk lekker’.

Robért van Beckhoven

Robért werd op 1 januari 1961 geboren in Oisterwijk en is de zoon van een banketbakker. De liefde voor het bakken heeft hij dus al in zijn genen meegekregen. Na het behalen van zijn bakkersdiploma op het ROC in Eindhoven gaat hij aan het werk bij banketbakkerij Lucas in Knokke.

  • 1980 – ziet hij kans om jeugdkampioen patisserie te worden
  • 1989 – neemt hij de bakkerij van zijn vader over en dan volgt na hard werken de ene prijs na de andere
  • 1995 en 1996 – de eerste prijs in de patisseriewedstrijd Nederland-België
  • 1999 – zilver op de Culinair Mondial in Basel in de categorie desserts
  • 2010 – de titel Meester Patissier
  • 2013 – volgt dan zijn meesterproef broodbakken, waardoor hij als enige Nederlander zowel de titel Meester Patissier, als Meester Boulanger mag voeren.

Tussendoor sloot hij in 2004 de oude winkel van zijn ouders en vestigde hij zich op een industrieterrein in Oisterwijk. Sinds kort bevindt ‘Bij Robért’ zich op een geweldig mooie ambachtelijke locatie. Namelijk op het KVL-terrein in Oisterwijk. Het grote publiek kent Robért natuurlijk van televisie programma’s als Heel Holland bakt, de Cupcakecup en de Cupcakeklas. En nu is er dus een vervolg op het boek ‘Meesterlijk Brood’.

Bron: met dank aan uitgeverij Spectrum voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van het boek ‘Meer meesterlijk brood’. Status boek: uitverkocht.

Meer over Robert en zijn boeken:

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Meer meesterlijk brood van Robèrt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven