Meesterlijk brood van Robèrt van Beckhoven

Meesterlijk brood van Robèrt van Beckhoven

Meesterlijk brood van Robèrt van Beckhoven is een handig boek over het (leren) bakken van een mooi en vooral lekker brood. Wanneer je door dit boek bladert krijg je spontaan zin om aan de bak te gaan. Robèrt is niet alleen Meester Boulanger en Meester Patissier, maar ook een goede leraar wat betreft het uitleggen van de lesstof. Iedereen kan brood leren bakken. Het is wel belangrijk dat je weet en begrijpt hoe de vork in de steel steekt. Met andere woorden, wat er precies gebeurt wanneer je bloem, water, zout, gist en/of desem door elkaar mengt. In zijn boek vind je alle basis informatie die je nodig hebt om te kunnen starten.

Meesterlijk brood van Robèrt van Beckhoven

Robèrt:”Pas als je weet hoe het zit met de ingrediënten, tijden, technieken, temperatuur en materialen, kun je ook echt goed (gaan) bakken! Geen trucs, maar kennis.”

Meesterlijk brood van Robért van Beckhoven 4

Hoofdstuk 1

Meesterlijk brood is opgebouwd in verschillende etappes en start bij de basis. Zo lees en leer je in het eerste hoofdstuk alles over grondstoffen, temperatuur, rijstijden, stoom, apparatuur en bakgerei, kneden en het vormen van deeg. Het boek bevat veel duidelijke stap-voor-stap foto’s die laten zien hoe je deeg tot een brood of meerdere broodjes omtovert. Denk bijvoorbeeld aan een bolbrood, een busbrood, vlechtbroodjes, bolussen, een baguette of kadetjes. Bij een aantal onderwerpen staat een afbeelding van een filmcamera. Dit symbool geeft aan wanneer je even naar de website kunt om de uitleg op film te kunnen bekijken.

Meesterlijk brood van Robért van Beckhoven 2

Een olijke foto van de meester zelf die met behulp van een stuk bubblicious kauwgom uitlegt hoe je kunt testen of het ‘deeg’ voldoende gekneed is. Men noemt het ook wel een vliesje trekken of een raampje maken. Wanneer je dat lukt zonder dat er meteen gaten invallen en het een regelmatig gevormd vliesje laat zien, dan is het deeg gereed voor de eerste (bulk)rijs. Erg leuk bedacht!

Ik heb ergens in de wandelgangen iemand horen fluisteren dat er binnen niet al te lange tijd nog meer bakboeken van Robèrt van Beckhoven worden uitgegeven. Ik ben daar ontzettend nieuwsgierig naar.

Meesterlijk brood van Robért van Beckhoven 5

Hoofdstuk 2, 3 & 4

De recepten staan in de laatste drie hoofdstukken en zijn onderverdeeld in gist, desem en weer eens wat anders. Je vindt daar de lekkerste broodjes, broden, crackers en zelfs wafels. Wat dacht je van een halfje wit, een gesneden volkorenbrood of een zak rozijnenbollen? Te gewoon? Dan heb je nog keuze uit een olijvenbrood, een bierbrood, focaccia of een van de andere veertig soorten. Kortom voor elke dag van de week is er wel een smakelijk lekkernij te bakken.

Wellicht heb je de afleveringen van Heel Holland Bakt 2014 gezien. En dan speciaal die waar de kandidaten als technische opdracht speltcrackers met zaden moesten bakken. In het boek kun je tips vinden hoe je ze moet maken zonder dat alle zaden er na afloop weer allemaal afvallen. Handig toch!

Meesterlijk brood van Robért van Beckhoven 6

Persoonlijke noot

Persoonlijk denk ik dat het boek voor startende broodbakkers wat onduidelijk is. Regelmatig verwijst Robèrt in een bereidingswijze naar een filmpje op internet of naar een ander deel van zijn boek. Dat is erg onhandig en rommelig tijden het kneden en vormen van het deeg. Ook heb ik het idee dat de recepten niet allemaal kloppen wat betreft de hoeveelheid vocht. Ik had iets meer verwacht van deze Meester Boulanger. Wil je echt eerste de technieken onder de knie krijgen dan kun je beter beginnen met een workshop bij Robèrt of gewoon het broodbakboek van Levine van Doorne kopen.

Robért van Beckhoven

Robért werd op 1 januari 1961 geboren in Oisterwijk en is de zoon van een banketbakker. De liefde voor het bakken heeft hij dus al in zijn genen meegekregen. Na het behalen van zijn bakkersdiploma op het ROC in Eindhoven gaat hij aan het werk bij banketbakkerij Lucas in Knokke.

  • 1980 – ziet hij kans om jeugdkampioen patisserie te worden,
  • 1989 – neemt hij de bakkerij van zijn vader over en dan volgt na hard werken de ene prijs na de andere,
  • 1995 en 1996 – de eerste prijs in de patisseriewedstrijd Nederland-België,
  • 1999 – zilver op de Culinair Mondial in Basel in de categorie desserts,
  • 2010 – de titel Meester Patissier,
  • 2013 – volgt dan zijn meesterproef broodbakken, waardoor hij als enige Nederlander zowel de titel Meester Patissier, als Meester Boulanger mag voeren.

Tussendoor sloot hij in 2004 de oude winkel van zijn ouders en vestigde hij zich op een industrieterrein in Oisterwijk. En op dit moment zijn ze druk bezig om met Bij Robért’ te verhuizen naar een nog grotere en mooiere ambachtelijke locatie op het KVL-terrein in Oisterwijk. Het grote publiek kent Robért natuurlijk van televisie programma’s als Heel Holland bakt, de Cupcakecup en de Cupcakeklas. En nu is er dus ook dat leerzame boek: Meesterlijk Brood.

Meesterlijk brood van Robért van Beckhoven 3

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan Uitgeverij Unieboek – Het Spectrum en Robèrt van Beckhoven voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Meesterlijk brood van Robèrt van Beckhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven