Moderne Franse patisserie van Gwenn’s Bakery

Gwenn’s Bakery review Xandra bakt Brood 1

Moderne Franse patisserie met Gwenn’s Bakery is het eerste bakboek van Gwenn Danis. Het verscheen onlangs op de markt. Wellicht ken je Gwenn nog van Heel Holland Bakt 2017. Hij haalde de eindstreep net niet, maar daar hoeft hij zich zeker niet voor de schamen. Op het allerlaatste moment werd hij namelijk voorbij gelopen door Hans Spitsbaard, maar wat mij betreft doen deze twee bakkers beslist niet voor elkaar onder. De grote kracht van zit Gwenn in de bijzondere en verfijnde smaakcombinaties. Je moet het maar bedenken en daarna nog zoveel lef hebben om het uit te proberen. Ik ben dol zulke inspirerende mensen.

Met de heerlijke baksels van de half Franse – half Nederlandse bakker Gwenn Danis zit het wel goed. Het leuke is dat hij nu zijn favoriete recepten met ons deelt in zijn boek Gwenn’s Bakery.

Moderne Franse patisserie van Gwenn’s Bakery

Vrijdag 30 augustus 2019

Voor wie is dit boek bedoeld

Dit bakboek is gemaakt om thuisbakkers kennis te laten maken met de smaakvolle en fraai gedecoreerde lekkernijen uit de Franse patisserie. De recepten zijn voorzien van een codering zodat je in een opslag kunt zien welke moeilijkheidsgraad het betreft. Zo zijn er baksels die geschikt zijn voor de beginnende thuisbakker, maar voor veel heerlijkheden heb je of meer bakervaring of een avontuurlijke inslag nodig. Ik bak zelf heel weinig zoetigheid (lees: weinig ervaring) en ik was best wat overweldigd door het hoge niveau van deze recepten. Dat laatste is geen kritiek, maar een compliment.

Gwenn: ‘Heel Holland Bakt 2017 is afgelopen en bakken is sindsdien niet meer weg te denken uit mijn dagelijkse leven. Het gekke is, ik ben nog steeds verbaasd dat ik gewoon in de finale stond! Vooral omdat ik pas begin 2016 echt met enige regelmaat ben gaan bakken.’

Voor wie nog weinig bakskils bezit is het daarom extra fijn dat het boek start met een aantal basisrecepten. Duidelijk stap-voor-stap uitgelegd door Gwenn en voorzien van ‘Goed om te weten’ tips. Vergeet niet dat oefening kunst baart en dat het vaak een hoop vlieguren kost voordat je een respectabel showstuk kunt presenteren. Maar ach, als onze zoete baksels er iets minder verfijnt uitzien dan op de foto’s in het boek, bedenk dan wel dat het om de smaak en het bakplezier gaat. Gwenn Danis is tenslotte ook ooit zo begonnen.

Hij leert ons eerst waarmee je zanddeeg, bladerdeeg, briseerdeeg moet maken en hoe je een taartring bekleed. Een handeling die hij fonceren noemt. Verder komen ook recepten voor soezendeeg, allerlei soorten biscuit, meringues, macarons en banketbakkersroom aan bod.

Gwenn’s Bakery review Xandra bakt Brood 3

Franse patisserie om van te smullen

De vormgeving van het boek is rustig en modern gehouden. De hardcover maakt dat het boek tegen veelvuldig gebruik bestand is. De layout bevat veel wit en de meest prachtige foto’s die je direct doen watertanden. Het beeldmateriaal is gemaakt door de fotografen Elvan Ünlü en Alfredo Salazar. Die mogen ook wel eens in het zonnetje gezet worden. Het doen slagen van een bakboek is mede afhankelijk van de kwaliteit van de afbeeldingen. Tenminste, zo denk ik er over.

‘In Gwenn’s Bakery passeren alle Franse klassiekers de revue. Soms op traditionele wijze, maar veel vaker geeft Danis een moderne frisse twist aan eclairs, friandises, tartelettes en nog veel meer lekkers.’

Wat bakken Franse patissiers eigenlijk? Iedereen kent wel de knapperige macarons in alle kleuren van de regenboog. Maar er is veel meer; eclairs, tartelettes, profiteroles, crème brûlée, tarte tatin, merveilleux, crêpes Suzette en bijvoorbeeld madeleines. In Gwenn’s Bakery staan ruim 80 recepten voor basisonderdelen en de lekkernijen die je daarmee kunt maken. Het ene baksel ziet er nog smakelijker uit dan het andere. Dus een keuze maken wordt nog een hele uitdaging.

Op mijn wensenlijstje bevinden zich nog steeds de woorden macarons en tartelettes. Nu de dagen langzaamaan weer korter worden en wellicht binnenkort ook wat kouder, wordt het tijd om nieuwe dingen te testen. Eerst maar eens een stel bakringen, spuitmondjes en wat ander bakgerei aanschaffen. Misschien dat het met mijn zoete bakskills uiteindelijk toch nog goed komt. Aan het mooie en leerzame bakboek van Gwenn Danis zal het zeker niet liggen.

Je kunt Gwenn ook volgen op het world wide web:

Gwenn’s Bakery review Xandra bakt Brood 4

Gwenn’s Bakery van Gwenn Danis

Ben je dol op het bakken van zoetigheid en wil je meer dan een cake, appeltaart of havermoutkoekjes leren bakken, dan is dit boek beslist iets voor jou. Gwenn Danis neemt je aan de hand mee in de wereld van de Franse patisserie. In het boek staan veel bekende recepten waar de auteur zijn eigen twist aan heeft gegeven. Dat maakt dat dit exemplaar anders dan andere Franse bakboeken is. Het is een fijn boek waarmee je voorlopig niet uitgebakken bent.

Je kunt het boek Gwenn’s Bakery van Gwenn Danis eenvoudig via de onderstaande link bestellen. Zo help je mij vervolgens ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg proberen maar!

 

Bron: Met dank aan Fontaine Uitgevers voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van Gwenn’s Bakery van Gwenn Danis / ISBN 9789059568860 / hardcover / juni 2019.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Moderne Franse patisserie van Gwenn’s Bakery

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven