Muesli en Granola (review)

Muesli en Granola (review)

Dit is werkelijk een fantastisch boek boordevol muesli en granola. Dochterlief en ik zijn er heel enthousiast over. De mooie foto’s nodigen je uit om direct aan de slag te gaan. Je krijgt spontaan trek in een smakelijke kom met overnight oats of een knapperige reep met zaden en noten. Ondanks dat ik heel erg kan genieten van een goed gebakken bammetje, ontbijt ik toch liever met iets anders. Maar elke ochtend, met een nog wat slaperige hoofd, snel iets bedenken valt absoluut niet mee. Vaak kom ik dan toch weer uit op een schaaltje yoghurt met zelfgemaakte muesli en een kopje thee. Gelukkig kun je uit dit nieuwe boek van Tanja Dusy niet alleen lekkere recepten halen, maar ook veel inspiratie. Het boek bevat 40 warme en koude lekkernijen, voor thuis en onderweg. Van de klassieke Birchermuesli tot gebakken granola, overnight oats, porridge en mueslirepen. Een aantal recepten zijn glutenvrij, suiker- en lactasevrij, of makkelijk om te zetten naar wat gewenst wordt.

Tanja: “Begin de dag met een powerstart. Of je nu houdt van krokante granola of een warme, romige pap: de ontbijtjes in dit boek geven energie, houden je fit en gezond en smaken ook nog eens fantastisch.”

Muesli en Granola (review)

Dinsdag 11 april 2017

Muesli en Granola (review)

Een gezonde basis

Wanneer je de dag start met een goed ontbijt, zal je ‘s middags minder snel last krijgen van een enorme dip of snaai nijgingen. Het ontbijt overslaan is dus eigenlijk een slechte optie. Ben je niet zo’n ochtendmens maak dan de avond van te voren een heerlijke pot met overnight oats en zet deze in de koelkast. De volgende dag hoef je er alleen nog wat vers fruit aan toe te voegen en klaar is je ontbijt. Of bak een voorraadje muesli- of andere smakelijke repen voor onderweg of als pauzehapje.

Tanja: “Een goed samengestelde mix is lekker en geeft langdurige energie: volkorengranen waar alle gezonde voedingsstoffen van de volle korrel nog in zitten, en volop zaden en noten die niet te overtreffen zijn als brainfood. In combinatie met vitaminerijk fruit en licht verteerbaar eiwit als zuivel, soja of ander plantaardige melkproducten is muesli het perfecte voedzame en gezonde ontbijt.”

Muesli en Granola (review)

Van makkelijk & snel tot uitgebreid

Muesli en Granola bestaat uit 6 hoofdstukken. Het start met een duidelijke uitleg over het verschil tussen vlokken, flakes en gepofte granen. Hoe je met allerlei noten, pitten, zaden en  gedroogd of vers fruit, steeds een andere twist aan je ontbijt kunt geven. Tanja vertelt ook dat je lijn- en chiazaad als een prima ‘plak’middel kunt gebruiken voor het maken van repen. En welke vetten, zoetstoffen en vloeistoffen een goede optie zijn.

Inhoud:

  • De lekkerste granen
  • De gezonde basis
  • Wat nog meer?
  • Simpel & Smakelijk (eigengemaakte muesli & granola)
  • Warm ontbijten (pap, porridge, coucous)
  • Voor onderweg (repen, bananenbrood, overnight oats)

Wat denk je van notenmuesli, oergranenmuesli, chocopiratengranola, appelgranola, warme kaneelbananen, zomerse gierstporrige, zonnig-humeurpap, kurkuma-latte overnight oats, mango-spice-repen, apfelstrudelrepen, et cetera. Gewoon te veel om op te noemen. Er staan creaties die bij uitstek geschikt zijn om op een zonnige en warme te nuttigen. Of juist als het koud en somber is. Het hele jaar rond zijn er genoeg smakelijke en gezonde recepten om de dag optimaal mee te starten. Waar ga jij morgen mee ontbijten?

Wie is Tanja Dusy

Tanja Dusy is de auteur van dit heerlijke muesli & granolaboek, in 1964 werd zij in Goirle geboren. Tanja heeft, voordat ze zelf met schrijven begon, ervaring opgedaan als redacteur van kookboeken. Deze keukenprofessional is lekker veelzijdig en schrijft over van alles en nog wat; smoothie bowls, pannenkoeken,wokken, cocktails en zelfs een handig basiskookboek. De auteur vindt het belangrijk dat recepten altijd moeten lukken, maar ook een eigen persoonlijke touch bevatten.

Muesli en Granola (review)

Wil je ook gezondere alternatieven maken?

Nieuwsgierig geworden en wil je ook zelf aan de bak. Je maakt je eigen muesli, zaden en pitten lekkernijen in een handomdraai. Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg aan de slag!

Bron: Met dank aan uitgeverij Forte Culinair voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Muesli & Garanola’.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Muesli en Granola (review)”

  1. This is Joan schreef:

    Ik heb het boek bekeken en wat een té gek kookboek is dit! Er staan zo veel verschillende en lekkere recepten in dat ik niet weet waar ik moet beginnen!

Geef een reactie: