Nachtbrood van Ineke Berentschot

Nachtbrood

‘Nachtbrood’, wat een intrigerende titel voor een broodbakboek! Daar moet ik meer over weten. Toevallig (?) was ik al een aantal weken aan het experimenteren met desembrood dat voor de tweede rijs, 24 of 48 uur in de koelkast wordt gezet. Zo creëer je meer smaakstoffen. Wanneer er plotseling iets in je planning veranderd, is er niets aan de hand. Je kunt het brood ook een paar uur of zelfs een dag later bakken.

Ineke: ”Het mooie van broodbakken is, dat als je meel, water en gist of zuurdesem bij elkaar brengt, zich vanzelf processen gaan afspelen. Je hoeft niets te doen, er is alleen tijd voor nodig…”

Wat een bijzonder boek. Het is een hele mooie aanvulling op de rest van mijn broodbakboeken. Ik heb er tot diep in de nacht in zitten lezen, omdat ik zo ontzettend nieuwsgierig naar alles was. Ineke Berentschot heeft wederom een toppertje gecreëerd. Het boek is een echte aanrader! De layout ziet er niet alleen heel mooi en strak uit, maar het staat ook nog eens boordevol goede tips voor zowel de beginnende thuisbakker, als de professional in de bakkerij. Ineke gebruikt zowel desem als verse gist, of een combinatie van beide. Door middel van een directe methode, een poolish, een vast voordeeg of een autolyse leert Ineke ons brooddeeg maken.

Wist je bijvoorbeeld dat de Egyptenaren aan de wieg stonden van desembrood? 5000 jaar geleden werden ze al gebakken. Het oudste brood dat bij opgravingen in Zwitserland gevonden is dateert van 3600 jaar voor Christus. Over lang houdbaar gesproken.

“Brood van goede kwaliteit is verkeerd geschreven,” beweert een van de bakkers uit Nachtbrood. “Het moet zijn: ‘van goede kwalitijd!’” Deze rake opmerking illustreert waar dit boek om draait: brood van lang gerezen deeg.

‘Nachtbrood’ bestaat uit twee delen: theorie en praktijk

In het theoriedeel legt Ineke duidelijk uit hoe desembrood tot stand komt, welke micro-organismen voor de fermentatie verantwoordelijk zijn. Al leiden die Latijnse namen soms wel een beetje af, dus soms die sla ik, al lezend, maar gewoon over. Wellicht ben ik daar nog niet aan toe. Ze leert ons ook hoe je een desemstarter maakt, hoe je deeg het beste kunt kneden en vervolgens laten rijzen. In ieder hoofdstuk staat er een apart stukje tekst speciaal voor de thuisbakker, want onze keukens verschillen qua temperatuur en luchtvochtigheid wel enigszins met die van een bakkerij. Het bijzondere rijsproces van brooddeeg kent geen geheimen meer wanneer je het boek uit hebt.

In het praktijkdeel komen 22 verschillende type bakkers aan het woord. Ze delen hun favoriete broodrecepten met ons en leggen stap voor stap uit hoe ook wij deze heerlijke broden kunnen (leren) bakken. Zo kunnen we bijvoorbeeld kiezen uit: een paasstol, Andalusisch rogge vloerbrood, Handrie’s wit of een kamut/spelt/eenkoornbrood.
De auteur van ‘Nachtbrood’ geeft ons twee basisrecepten om mee te starten; ‘Nachtbrood Simpel’, een mengsel van meel/bloem, gist, zout, water een nachtje laten staan en ‘Nachtbrood Luxe’, brood dat je start met een nacht lang gerezen poolish.

“Poolish: oftewel een vloeibaar voordeeg. In het vloeibare voordeeg is de gisting al een eind op gang, voordat het echte deeg gekneed wordt.”

Boeken Ineke Berentschot

Ineke Berentschot (1952) is geboren op een boerderij in de Achterhoek. Ze schrijft sinds 2008 over broodbakken op haar website www.wiebaktmee.nl ‘Nachtbrood’ is haar derde boek over brood. Eerder schreef ze:

Brood en Kleine broodjes

Deze boekjes zijn helaas niet meer nieuw te koop, maar soms kom je ze nog wel eens tegen op internet of een tweedehands boekwinkel.

 • Brood van ver & dichtbij – ISBN: 902301104X
 • Kleine broodjes van ver & dichtbij – ISBN: 9023011309
 • Nachtbrood – ISBN 9789491728082 – 2014

Bron: Met dank aan Uitgeverij Trophonios voor het beschikbaar stellen van het boek Nachtbrood van Ineke Berentschot.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Nachtbrood van Ineke Berentschot

8 gedachten over “Nachtbrood van Ineke Berentschot

 1. Wat lief! Een berichtje van de auteur van Nachtbrood zelf:

  Hallo Xandra,

  mooi dat je over Nachtbrood geschreven hebt.
  Mooi hoe je over het boek schrijft, enthousiasmerend en met duidelijke
  foto’s.
  Veel plezier met het bakken. Zal wel lukken, aan je site te zien.

  Hartelijke groet, Ineke

 2. Goh, nu ben ik wel heel nieuwsgierig naar je ervaring straks. Heel toevallig zag ik het boek vandaag staan in de natuurwinkel, maar had niet zoveel tijd om er uitgebreid in te kijken. Brood bakken en ik zijn nog niet zulke dikke vrienden, misschien is het dan ook wel iets voor mij!
  Leuk trouwens om je eens in het echt te ontmoeten bij Oldenhof in Hilversum! 🙂

  1. Hallo Hazel! Wat was de workshop leuk he, ik heb echt genoten. Ook van de taart trouwens, erg lekker. Alleen moeten die calorieën er nu wel weer af 🙂 hihi … Aan het broodbakken ben ik helaas nog niet toegekomen, maar het project wordt zeker vervolgd. Ik vond het ook leuk om jou eens te ontmoeten. Succes met broodbakken! Groetjes, Xandra

 3. Het is echt een heel mooi boek!
  Heb het vorige week gekocht en veel vrije momenten daarna al zitten lezen.
  Mijn handen jeuken…

  Groet, Onno.

 4. Wat een leuke recensie! Ik ben bezig met glutenvrij brood te bakken met zuurdesem en het is zo lekker geworden dat ik er veel meer over wil weten. Dit boek is een aanrader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven