Nootje, 70 recepten (review)

Nootje (review)

Na ‘Havermoutje’ is er nu ook ‘Nootje’! Een vrolijk vormgeven en toegankelijk kook- en bakboek van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok. Het boek bevat wel 70 heerlijke, gezonde, eenvoudige, verrassende en veelzijdige notenrecepten. Wat kun je eigenlijk allemaal met noten doen? Ze zijn verrassend veelzijdig. De mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: blanceren, branden, drogen, extraheren (notenextract), fijnslaan, frituren, roken, roosteren, vermalen of wellen. Stap-voor-stap leggen Pascalle & Mathijs je deze technieken beknopt uit. Van amandelmelk tot choco-hazelnotenpasta en van walnoten-hummus tot pistachenotensoep. Noten zijn er voor elk moment van de dag!

Pascalle: “Met Nootje willen we jullie vooral inspireren. Duik de keuken in, hoe klein of groot die ook mag zijn, en experimenteer erop los. Je zult versteld staan van wat je allemaal wel niet met noten kunt doen. Oftewel: geen tijd te verliezen. Hup die keuken in!”

Nootje, 70 recepten (review)

Nootje (review) 2

Inhoudsopgave

Het boek is opgebouwd in 16 overzichtelijke onderdelen:

 • Over ons (wie zijn wij)
 • Noten voor dummies (wat je moet weten over noten)
 • De nootjes (noten, zaden & vruchten)
 • Technieken (zo bewerk je noten)
 • Voetnoot (handig om te weten)
 • Ontbijt (gezond, snel en makkelijk om mee te nemen)
 • Drinken (supersnelle dranken)
 • Smeersels (voor toastjes, op brood, in gerechten of als dip)
 • Lunch (makkelijk en gezond bijtanken)
 • Tussendoortjes (verwen jezelf verantwoord)
 • Borrelnootjes (voor feestjes, tijdens films of lekker op de bank)
 • Avondmaal (eenvoudig en lekker, zonder after dinner-dip)
 • Toetjes (een feestelijk slot zonder te zondigen)
 • Dankwoord (zonder jullie geen nootje)
 • Notentabellen (alles wat een noot bevat)
 • Index (vind snel een recept)

Nootje (review) 3

Noten voor dummies

Het deel ‘Noten voor dummies’ is erg leerzaam. Pascalle en Mathijs leren je van alles over de gezonde eigenschappen. Wat het verschil is tussen botanische en culinaire noten. Onder het eerste verstaan ze échte noten zoals beukennootjes, eikels, hazelnoten en kastanjes. Botanische noten zitten eenzaam in een houtachtige schil/omhulsel dat niet zomaar vanzelf open splijt. Culinaire noten kunnen ook zaden zijn met een harde dop er omheen. Denk dan aan amandelen, cashewnoten, kokosnoten, pecannoten, pinda’s, pistache- en walnoten. Notenmeel kun je vaak prima in glutenvrije gerechten en baksels gebruiken.

Het boek bevat ook veel informatie voor de leergierige Healthy freaks onder ons. Wie alles wil weten over mineralen, vitamines, voedingsvezels en onverzadigde vetten in noten. Die bladert meteen even door naar de pagina’s 9, 216 & 217.

Het bijzondere aan ‘Nootje’ is de grote diversiteit van de recepten. Er staat voor iedereen wel een lekkernij in. Heb jij al een keer amandelmelk of een amandelnoot-pasta gemaakt? Of wat denk je van een blauwe bessen-hazelnoot muffin, cashewnoten-curry met zoete aardappelpuree, een bakje avocado-pistachenoten-ijs, geitenkaas in een notenjasje, een knapperige pecannoten-twister of een stukje walnoot-pompoenbrood. Er valt genoeg te ontdekken en te smikkelen in dit boek. Ik bak deze week een eigen variatie op de walnootknotsjes en wat ga jij binnenkort met noten maken?

Nootje (review) 4

Persoonlijk noot(je)

Het boek ‘Nootje’ ziet er minstens net zo sprankelijk uit als zijn voorganger ‘Havermoutje’. Het is een leuk basisboek rondom één thema, met toegankelijke recepten en best verrassende invalshoeken. Het is echt een doe- & ontdekkingsboek voor de jongere en beginnende thuiskok, zo tussen de 20 en 30 jaar. Pascalle & Mathijs willen je via hun boeken, blog en instagram enthousiast maken om lekker zelf te gaan koken en bakken. Wees creatief en experimenteer er op los in de keuken om zo je kookskills te ontwikkelen.

Een nieuw boek dat ook brood bevat wekt natuurlijk meteen mijn nieuwsgierigheid. Wel jammer dat sommige recepten niet helemaal kloppen. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld 1400 gram bloem/meel voor 5 á 6 knäckebrödjes. Van 500 gr kun je namelijk al een behoorlijk brood bakken. Voor in het boek zijn de foto’s en tekst van de pistache- en pecannootjes per ongeluk met elkaar verwisseld. Ik vraag mij ook af of het wel zo verstandig is om veel paranoten (vanwege het hoge Seleen gehalte) in een brood te verwerken. Persoonlijk zou ik dan voor een andere soort kiezen.

Maar laat mijn kritische noot je er absoluut niet van weerhouden om dit inspirerende kook- en bakboek aan te schaffen en te gebruiken. Er is tenslotte niets leukers dan regelmatig je disgenoten te verrassen met een eigengemaakt b(r)ouwsel. Kook, eet & geniet!

Nootje (review) 5

Pascalle Bonnier & Mathijs Kok

Je kent Pascalle Bonnier & Mathijs Kok waarschijnlijk al van hun eerste en erg populaire boek ‘Havermoutje’. Dat eind januari 2015 werd gelanceerd. Een kookboek vol recepten met haver als basis. Nu is er dan hun tweede boek ‘Nootje’ en je raad het al, de recepten en informatie draait om …. nootjes. Dit boek bevat maar liefst zeventig recepten met noten als basisingrediënt. Pascalle heeft al van jongs af aan een grote liefde voor havermout & noten. Samen met haar vriend Mathijs Kok experimenteerde ze erop los. Toen steeds meer familieleden, vrienden en collega’s om tips en recepten vroegen, besloten ze samen om onder de naam @havermoutje op Instagram dagelijks een nieuw recept online te zetten. Pascalle en Mathijs hebben ook een eigen website. Je vindt ze hier op ‘Havermoutje.nl’.

Nootje (review) 6

Meer info & bestellen:

Bron: Met dank aan uitgeverij Carrera Culinair voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: