Oh my pie van Marike Bol (review)

Oh my pie van Marike Bol (review)

‘Oh my pie! Van glutenvrije last naar glutenvrij feestje.’ Het bakboek van Marike Bol is een heerlijk boek boordevol glutenvrije bakspiratie. Aangevuld met vrolijke anekdotes, persoonlijke verhalen en handige informatie. De recepten voor koekjes, taart, brood en andere lekkernijen zijn allemaal 100% glutenvrij. Marike geeft ook tips hoe je de recepten zelf makkelijk kunt omzetten naar lactosevrij, vegan of eivrij. Tevens zijn ze voorzien van een of meerdere logo’s. In één oogopslag is nu duidelijk waar ze vrij van zijn, hoeveel tijd het bakken kost en welke bakvorm je nodig hebt. ‘Oh my pie! is heel toegankelijk voor iedereen die glutenvrije wil (leren) bakken. Het is een heel eigentijds bakboek dat geschikt is voor zowel jonge als oude koekenbakkers. Ik zeg bakken maar, zodat ook jij verrast roept: ‘Oh my pie!’.

Marike: “Denk in kansen en niet in onmogelijkheden, ook bij een glutenintolerantie! Gluten- en lactosevrij én verantwoord genieten is niet zo moeilijk!”

Oh my pie van Marike Bol (review)

Vrijdag 6 oktober 2017

Oh my pie van Marike Bol (review)

“Elk nadeel heeft zijn voordeel”

Marike Bol is, zoals ze het zelf noemt, de trotse eigenaar van een glutenintolerantie. Dat zegt al genoeg over haar positieve levenshouding. Een lovenswaardig standpunt dat echt niet zo vanzelfsprekend is. Maar Marike ziet haar beperking liever als een uitdaging. Wanneer je de pech hebt om een glutenintolerantie (coeliakie) of een glutenallergie te hebben, dan kan dat van grote invloed zijn op je welbehagen. Je zou kunnen denken dan eet je toch gewoon geen gluten meer. Vervang brood, koekjes, taart en pasta door een glutenvrije variant. Maar zo eenvoudig is de oplossing voor dit ‘probleem’ niet. Maak maar eens een rondje door een willekeurige supermarkt en lees eens wat etiketten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit wel iets van tarwe of andere gluten in. Wist jij dat het bijvoorbeeld ook verwerkt wordt in drop, soep, bouillon, gemarineerd(e) vlees(waren), bier, bepaalde soorten ijs, snoep en snacks.

Wanneer het wel een 100% glutenvrij product betreft, kun je nog steeds niet uitbundig genieten. Vaak laat de smaak en structuur veel te wensen over. Te droog, te onnatuurlijk, smakeloos, brokkelig en ga zo maar door. Hoewel de ontwikkeling van glutenvrije producten in de lift zit, is het eten hiervan niet altijd een feestje. Daarom is Marike is op onderzoek gegaan. Ze volgde een studie orthomoleculaire voeding en zoog als een spons alle relevante informatie op. Vervolgens is zij gluten- en lactosevrije baksels gaan ontwikkelen. Die recepten deelt ze met ons op haar website en in haar boek. Nu kan iedereen zonder buikpijn te krijgen heerlijk genieten van een zelfgebakken lekkernij.

Marike: “Met het bakken van taarten, louter op basis van natuurproducten als dagelijkse voeding, kwamen de glimlachmomentjes bij het eten terug in mijn leven.”

Oh my pie van Marike Bol (review)

Glutenvrije lekkernijen van Marike

‘Oh my pie!’ is een heel toegankelijk boek. Elke keukenprins(es), zelfs die met twee linkerhanden, kan heel eenvoudig een glutenvrije traktatie uit zijn/haar oven tevoorschijn toveren. Het bakboek van Marike bevat namelijk meer dan alleen recepten. Je vind er ook duidelijke uitleg over de benodigdheden, dingen waar je op moet letten en superhandige bakbasics. Hier en daar versiert met grappige anekdotes en persoonlijke verhalen. Zo moest ik erg lachen om haar relaas over Maurisio. Een Italiaanse charmeur en kweker van de mooiste, zongerijpte citroenen. Je ziet de beste man direct voor je. Geïnspireerd door de zure, maar smaakvolle vruchten, creëerde Marike ‘Cheesecake Mauricio’. De bijbehorende foto van de cheesecake doet je onmiddellijk watertanden. Daar wil ik binnenkort wel eens een stukje van proeven.

Het bakboek start met bakbasics. Dan volgen er vier hoofdstukken met recepten. Die onderverdeeld zijn in:

  • Ontbijtfeestjes (toffe peer, Charlotte crumble, pannenkoekentoren van Pisa, etc.)
  • Tussendoortjes (Popeye’s energiebommetje, power liga’s, chocoholic cookies, bounty pie, etc.)
  • Hartig (haver-en zadenbroodje, kaas- en uienkanjer, courgettebroodjes, etc.)
  • Taarten (Spijsie peren slinger, Oh my appelpie, slagroomspektakel, etc.)

Tot slot nog een dankwoord en een Grande Finale van de volgers van ‘Oh my pie!’. Hier zie het eindresultaat van de recepten uit het boek gemaakt door diverse thuisbakkers. Kortom een fantastisch bakboek met wel 120 pagina’s vol met glutenvrije lees- en bakspiratie! Zelfs voor de bakkers onder ons die niet glutenvrij hoeven te eten.

Oh my pie van Marike Bol (review)

Wie is Marike bol?

Marike Bol (1988) is een ondernemende dame. Zij is niet alleen docente op het ‘Fioretti College’ waar zij les in ‘Gezondheidszorg en Welzijn’ geeft. Zij volgde ondertussen op Civas de opleiding ‘Orthomoleculaire Voeding & Suppletie voedingsdeskundige’ en behaalde (of het allemaal een fluitje van een cent is) ook nog eens haar papieren voor tweedegraads docente. In april 2016 richt zij ‘Oh my pie! op, dat in 2017 wordt bekroont met het gelijknamige bakboek. Een boek waarin zij met haar heerlijke recepten een glutenvrije last ombuigt naar glutenvrij feestje. Marike wordt door haar vriendinnen niet voor niets de glutenvrije taartentovenares genoemd. Bakken kan ze zeker, dat bewijzen de fraaie foto’s in het boek wel. De ‘het-water-loopt-je in-de-mond’ foto’s zijn gemaakt door Kalkidan van Staveren en Anne Eigenraam.

Website en social media

Marike heeft naast het boek ook een eigen website ‘Oh my pie!’ met nog meer smakelijke glutenvrije recepten. Ook deelt ze hier haar persoonlijke verhaal en leefstijl met ons. Kortom inspiratie en informatie genoeg voor iedereen die van zijn of haar leven een glutenvrij feestje wil maken. Of zoals Marike zegt: “Denk in kansen niet in onmogelijkheden, ook bij een glutenintolerantie!”

Of volg haar op:

Oh my pie van Marike Bol (review)

Wil jij ook van zelfgebakken glutenvrije lekkernijen kunnen genieten?

Ben je nieuwsgierig of je net zulke smaakvolle & glutenvrije baksels kunt (leren)bakken? Zodat ook jij weer van verantwoorde & glutenvrije koekjes, gebak, taarten en brood kan genieten. Met de goede tips en overheerlijke recepten in dit boek kan ook jij direct aan de slag. Je kunt heel eenvoudig een exemplaar van Oh my pie van Marike Bol via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg bakken maar!

Bron: Met dank aan Marike Bol van ‘Oh my Pie!’ voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van haar boek ‘Oh my pie!’.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.