Over rot 2.0 van Meneer Wateetons (review)

Boek Over rot 2.0 van Meneer Wateetons (review)

Het fermentatie handboek Over rot 2.0 van Meneer Wateetons is de geactualiseerde editie van het eerste boek dat in 2015 verscheen. Meneer heeft inmiddels nog meer ervaring opgedaan met het gecontroleerd laten rotten van voedsel. Hij wil deze kennis wederom graag met ons delen en daar zijn wij heel blij mee. Zoals ik destijds al jubelde Over rot is een niet-normaal-leuk-mega-fantastisch boek waar elke avontuurlijke keukenprins(es) mee aan de slag moet. Het fermenteren van voedsel is spannend, leerzaam, smaakvol en ook nog eens heel gezond. Dus wat let je?! Ik zeg rotten maar.

Dat smaakt naar meer:

Over rot 2.0 van Meneer Wateetons (review)

Vrijdag 4 oktober 2019

Boek Over rot 2.0 van Meneer Wateetons (review)

Over rot 2.0 bevat:

  • ruim 400 pagina’s vol rot plezier, dat zijn er 64 (!) meer dan de vorige editie
  • veel nieuwe recepten,
  • nieuwe achtergrond informatie, feiten en weetjes,
  • een overzicht van fermentatietechnieken uit alle delen van de wereld,
  • toepassingen voor het verwerken van gefermenteerde lekkernijen tot culinaire hoogstandjes.

Van desembrood tot miso

Is fermenteren moeilijk. Nee dat niet, mits je, je wel aan een aantal regels houdt. Werk altijd hygiënisch en gebruik de beste kwaliteit ingrediënten en materiaal. Daar staat en valt alles mee. Verder heb je een flinke portie geduld nodig terwijl alle kleine monstertjes, ook wel voedselveranderende microben genoemd, het harde werk doen. Ze hebben er de grootste lol in om kool om te zetten in zuurkool, meel en water in desem of simpele sojabonen tot een smakelijke tempeh. Best knap nietwaar. Doe ze dat maar eens na.

Nieuwsgierig geworden? In de nieuwste uitgave Over rot 2.0 leert Meneer Wateetons ons hoe we zelf groenten, vlees, vis, bonen, granen en zuivel kunnen . Stap voor stap neemt hij ons mee in de wereld die fermenteren heet. Hij leert ons zelf een Finse Viili yoghurt voor bij het ontbijt maken of een kopje echte koffie voor in de pauze. Een desembroodje met camembert voor bij de lunch en zelfs een heuse bubbels voor een gezellig avondje.

Boek Over rot 2.0 van Meneer Wateetons (review)

Gedegen onderzoek en kilometers maken

Wat maakt dat dit boek nu zo bijzonder? Meneer Wateetons heeft jarenlang gedegen onderzoek naar het fenomeen fermenteren gedaan en heeft de recepten getest, bijgeschaafd, getest en nog een keer getest. Net zo lang totdat ze helemaal goed waren. Daarom is Over rot 2.0 een gedegen handboek voor iedereen die wil leren rotten of zijn fermentatie skills wil verbeteren. Zeg nou zelf hoe leuk is het om een keer je eigen kombucha, bier, cider of wijn te brouwen. Of wat denk je van Thaise vissaus, Japanse miso, boter, desembrood of feta. De mogelijk zijn eindeloos.

Voedselveiligheid staat voorop

In het boek is er veel aandacht voor veiligheidsmaatregelen die je moet nemen als je gaat fermenteren en terecht. Fermenteren is niet moeilijk, maar het kan wel eens een keer mis gaan. Helemaal niet erg, maar wees je ervan bewust. Wanneer je desembrood ineens niet goed wil rijzen, zal je wellicht na afloop een ongare baksteen uit de oven halen. Na het eten van dit brood word je hoogstwaarschijnlijk niet ziek, maar dat geldt helaas niet altijd voor zelfgemaakte worst, kaas, enzovoort. Als daar iets niet helemaal goed is gegaan kun je daar behoorlijk beroerd van worden. Daarom besteed de auteur hier veel aandacht aan. Hij geeft tips en uitleg hoe je dit kunt herkennen en voorkomen.

Meneer Wateetons online

Meer over meneer Wateetons vind je op zijn website. Hij geeft allerlei workshops fermenteren, handig voor degene onder ons die de stap nog niet durven wagen. Ook biedt hij daar een grote collectie starterculturen aan, onder andere voor het zelf maken van worst, koji, sojasaus,  tempeh, miso, tofu, zwarte bonensaus, natto, sake, amazake, authentieke yoghurt en kefir.

Over rot 2.0 van Meneer Wateetons

Ben je dol op nieuwe experimenten in de keuken en hou je van gezond voedsel, maar heb je geen idee hoe fermenteren in zijn werk gaat? Dan is dit boek beslist iets voor jou. Meneer Wateetons neemt je mee en legt je stap voor stap uit wat je wel of juist niet moet doen om je project te doen slagen.

Je kunt het boek Over rot 2.0 van Meneer Wateetons eenvoudig via de onderstaande link bestellen. Zo help je mij vervolgens ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg fermenteren maar!

Bron: Met dank aan Uitgeverij Good Cook voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van Over rot 2.0 van Meneer Wateetons / ISBN 9789461432162 / hardcover / augustus 2019.

Meer van Good Cook:

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Over rot 2.0 van Meneer Wateetons (review)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven