Passie voor desem van Anita Šumer (review)

Passie voor desem - Anita Sumer

Passie voor desem, 45 recepten voor heerlijk gezond brood en gebak. Dit is echt hét boek voor elke (beginnende) desembakker. Het boek van Anita Šumer zou je ook best de desembroodbijbel kunnen noemen. Het is zeer uitgebreid, toegankelijk en bijzonder leerzaam. Dit standaard werk maakt bijna alle overige boeken en websites over desem en brood overbodig. Oepsie, ik moet natuurlijk niet mijzelf uit de markt prijzen. Maar eerlijk is eerlijk, als je aan de hand van dit boek geen smakelijk desembrood leert bakken, dan kun je beter een andere hobby overwegen.

Sourdough mania oftewel passie voor desem

Wellicht klinkt de naam van de Sloveense Anita Šumer je bekend in de oren? Of misschien heb je wel eens Sourdough mania in je tijdlijn op sociale media voorbij zien komen. De desembroden van deze bakker herken je vaak aan de fraaie patronen. Je moet wel over een flinke portie ervaring, engelengeduld en creativiteit beschikken, wil je zulk werk kunnen maken. Maar zoals elke (thuis)bakker is zij ook ooit bij het begin begonnen. Dus als het ons lukt, dan komt het met jou ook goed. Ik zeg doen! Start goed; ga je eerst inlezen en heel, veel bak-uren maken. Wees niet te ongeduldig en onthoud dat ook Rembrandt niet in één dag beroemd is geworden.

Anita: ‘Je allereerste zelfgemaakte desembroodje uit de oven halen, dat is puur geluk!’

Gourmand World Cookbook Awards

Het broodbakboek Drożomanija (Passie voor desem in het Sloveens) bleek zo een succes dat het in 2019 een prijs won. Het werd bekroond tot het beste broodboek bij de ‘Gourmand World Cookbook Awards’. Drożomanija is het eerste allesomvattende werk over de oudste en gezondste manier van brood bakken. Van het opstarten van het basisdeeg tot het verwerken ervan in 45 smaakvolle recepten.

Passie voor desem uitdragen

Waarom bakken met desem en niet met gist? Er is niks mis met gist en het gaat lekker snel, maar daardoor mist het ook het een en ander. Desemdeeg heeft meer tijd nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en daarin schuilt meteen het geheim. Desembrood is daardoor voedzamer, lichter verteerbaar, beter voor de darmflora én ook nog eens superlekker. Wist je trouwens dat desembrood helemaal niet zuur hoeft te zijn? Een goed desembrood heeft juist zacht kruim, een knapperige korst en is complex van smaak. Hoe het bakken van dit brood in zijn werk gaat verklapt Anita in haar prachtig geïllustreerde boek.

Meer dan meel, water en zout heb je voor een heerlijk brood niet nodig. Dit zijn geen nieuwe ontdekkingen, want onze grootmoeders kenden al een werkwijze om een goed desembrood te maken. Maar ook voor het bakken van desembrood geldt, vele wegen leiden naar Rome. Gebruik daarom het boek van Anita Šumer als een praktisch handvat om alle basiskennis optimaal onder de knie te krijgen. Vind al bakkende je eigen weg en ontwikkel zo je passie voor desem. Vergeet niet om aantekeningen te maken tijdens het werk, dat is voor mijzelf altijd bijzonder zinvol geweest. Ik doe het trouwens nog steeds.   

Passie voor desem - Anita Sumer

Hoe bak je een goed desembrood?

Hoe bak je een goed desembrood? Het antwoord op die vraag vind je in dit bakboek. Stap voor stap neemt de auteur je mee door het gehele proces. Ze vertelt je alles over de verschillende (pseudo)graansoorten en wat hun specifieke (bak)eigenschappen zijn. Het verhaal is gelukkig niet zo beknopt als in veel andere bakboeken, maar juist heel uitgebreid en duidelijk. Weetjes en feiten over: waarom je een desem beter kunt starten met meel in plaats van bloem. Hoe je hem moet maken en onderhouden om er mee te bakken. Mocht er onverhoopt toch iets mis zijn gegaan of heb je vragen, dan kun je het hoofdstuk ‘eerste hulp bij desemdeeg’ raadplegen. En het leed is hopelijk snel weer geleden.

Is je desem eenmaal actief genoeg, dan begint het echte werk. Stroop de mouwen maar op, want dan mag je mengen (autolyse), wachten, kneden, wachten, vouwen, wachten, doorslaan, wachten, vormen, wachten, insnijden en dan eindelijk …. bakken. Dat klinkt allemaal eenvoudig, maar geloof mij, om de staat van deeg goed te kunnen interpreteren moet je kijken en veel ervaring opdoen. Bakker is niet voor niets een vak, maar met de kennis uit dit boek gaat het jou zeker lukken.   

Workshop desembrood in boekformaat

In het boek vind je veel lesstof, echt heel, veel leerzame informatie. Aan de hand van stap-voor-stap foto’s leer je alle facetten van het desembrood maken. Ben je iets vergeten dan kun je in een oogopslag zien hoe het ook alweer in zijn werk gaat. Wanneer je al iets meer bakervaring hebt opgedaan dan kun je een planning leren maken. Zodat het bakken van desembrood beter in je dagelijkse routine past.

Wat ook fijn is,  bij de recepten staan desbetreffende de bakkersformules vermeld. Zo kunnen de wat meer ervaren bakkers onder ons heel eenvoudig de hoeveelheden omzetten naar meer of minder deeg.

In Passie voor desem vind je niet enkel recepten voor traditioneel desembrood, maar ook zout en zoet gebak als pizza, kruidenbrood, bananenbrood, donuts, brioche en koffiekoeken. Heel verrassend vind ik de originele baksels die zij met de leftovers of desemrestanten maakt. Wat denk je bijvoorbeeld van desemkaiserschmarren, korstdeeg voor een knapperige pita of als bindmiddel in soep.

Conclusie Passie voor desem:

Het is een toppertje, een heerlijke desembroodbijbel voor elke leergierige thuisbakker. Ik besef mij terdege dat ik de bakboeken die op mijn website staan met de ogen van een ervaren bakker heb bekeken. Dus kleine onduidelijkheden vallen mij minder snel op. Al heb ik het idee dat het hier wel snor zit. Indien het beeld materiaal toch wat onduidelijk blijkt, op YouTube staan allerlei filmpjes van Anita. Doe er je voordeel mee.

Een kleine aantekening: ik heb het idee dat de benamingen van het gemalen graan op pagina 44-45 niet helemaal correct is. Men spreekt van soorten (volkoren)meel, maar het oogt eerder als bloem.

Passie voor desem - Anita Sumer

Wie is Anita Šumer?

De uit Slovenië afkomstige Anita Šumer is een autodidact desembakker. Stap voor stap is haar passie voor desem ontstaan. Samen met haar starter Rudl is ze het avontuur aangegaan en inmiddels bakt ze de mooiste en lekkerste desembroden. Zowel traditioneel desembrood, als zoet, hartig en patisserie. Sinds een paar jaar verovert zij de wereld met haar boeken, recepten, workshops en passie voor desem.

Haar boek verscheen in 2017, onder de titel Drożomanija, Knjiga o peki kruha in peciva z drożmi en was meteen een groot succes. Toen de derde en aangepaste druk verscheen, werd deze ook vertaald in het Nederlands. Passie voor desem, recepten voor heerlijk gezond brood en gebak. Ik weet niet hoe het met jouw Sloveens is, maar ik denk dat veel hobbybakkers blij dat uitgeverij Lannoo de moeite heeft genomen om deze desembakbijbel uit te geven.

Inmiddels maakt er een deel van Rudl deel uit van de uitgebreide desemcollectie van The Sourdough Librarian. Waar Karl De Smedt, desemexpert van Puratos de verzameling beheert. Een Belgische bibliotheek waar je vrijwel geen boeken vindt, maar potjes met desem van over de gehele wereld. Wil je meer weten over deze bijzondere collectie, kijk dan even hier: The quest for sourdough. Misschien kun je dan je eigen schatje, levain, desem, Rudl of Gertrude in de toekomst ook aanmelden.

Passie voor desem op sociale media:

Hoe krijg je passie voor desem?

Ben je dol op smaakvol desembrood en wil je dit brood zelf leren bakken? Dan is dit boek een echte aanrader. Passie voor desem is een leerzaam bakboek met veel informatie en allerhande lekkere recepten. Zowel zoet als hartig brood en patisserie. Laat je inspireren door Anita Šumer en bak de desemsterren van de hemel.

Het boek is eenvoudig via de onderstaande link te bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Groetjes, Xandra

Bron: Met dank aan uitgeverij Lannoo voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Passie voor desem’ van Anita Šumer (Hardcover, ISBN 9789401469197), uitgave juni 2020.

Meer over desem op mijn website

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Passie voor desem van Anita Šumer (review)

2 gedachten over “Passie voor desem van Anita Šumer (review)

  1. goedenavond

    ik ben sinds een maand op 2 een poging aan het doen om desembrood te bakken , maar ik doe er ook noten zonnepitten shiazaad sesamzaad bij , maar mijn brood wil niet rijzen , wa doe ik verkeerd? Moet ik soms de zaden weken?
    grtjs Marie-jeanne

    1. Beste Marie-Jeanne, pitten, zaden en gedroogd fruit moet je inderdaad eerst laten wellen. Het kan zijn dat je in verhouding te veel vulling toevoegt. Heb je al eerder een eenvoudig desembrood zonder vulling gebakken en zo ja, ging dat wel goed? Werken met desem moet je namelijk leren. Ik wil je adviseren om eerst bij de basis en met een goed recept te beginnen. Pas wanneer je die onder de knie hebt pas te gaan experimenteren met allerlei soorten vulling. En die dan stapsgewijs toe te voegen. Dus eerst met een klein beetje en als dat goed gaat, steeds wat meer. Heb geduld, oefen veel en je zult zien dat het goed komt. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven