Pizza om zelf thuis te maken

Pizza om zelf thuis te maken

Al jaren droom ik van een echte houtgestookte steenoven in ons achtertuintje. Of het ding er ooit komt betwijfel ik. Waarschijnlijk roken we dan alle omringende buren uit. Of er ontstaat spontaan een opstopping in de straat, omdat het naar versgebakken brood en pizza ruikt. Voorlopig bak ik de lekkernijen maar in de keuken. Een gewone elektrische oven werkt ook prima, mits je maar een goed verhitte pizza- of ovensteen gebruikt. Die dunnere stenen zijn voor een klein bedrag te koop bij de meeste kookwinkels.

Pizza om zelf thuis te maken

Echt een aanrader ‘Pizza om zelf thuis te maken’. Je vraagt je af waarom dat dit fantastische bakboek niet eerder op de markt is verschenen. Ik moet eerlijk toegeven dat dit het lekkerste recept tot nu toe is. We bakken al langer zelf pizza’s, maar deze deeg bodem wordt met behulp van een poolish gemaakt, dat smaakt echt super! Nu ben ik ook erg nieuwsgierig geworden naar zijn andere variatie met desem. Binnenkort staat er weer pizza op het menu.

“Dit is hét boek voor iedereen die thuis de perfecte pizza wil maken.

Pizza om zelf thuis te maken 2

Giuseppe Mascoli en Bridget Hugo

Giuseppe Mascoli is in geboren Napels geboren en weet dus als geen ander hoe de ultieme pizza moet smaken. Giuseppe is de eigenaar van verschillende zuurdesempizzeria’s in Groot-Brittannië. De Londense vestiging ‘Franco Manca’ is wereldberoemd. Hij is de een van twee auteurs van het boek ‘Pizza om zelf thuis te maken’ en sinds kort kun je ook een masterclass pizza bakken bij hem volgen. Jammer dat hij niet een beetje dichterbij zit, vind je ook niet?!

Bridget Hugo woont ook in Groot-Brittannië en is de andere auteur van het pizzaboek. Bridget is zeker geen onbekende in de Engelse bakkerswereld. In Londen runt ze zowel een eigen desembakkerij en als een pizzeria. Ze heeft in 2012 de Young British Foodie Award in de categorie bakken gewonnen. Niet de eerste de beste dus.

Pizza om zelf thuis te maken 3

Inhoudsopgave Pizza maken

Het boek start met een welkom en een duidelijke uitleg over de grondbeginselen voor een goede pizzabodem. Welke kookgadgets zijn absoluut een must. Wat zijn onmisbare ingrediënten en waarom gebruik je juist deze dingen. Dan volgen er twee hoofdstukken met de recepten voor verschillende soorten deeg. De eerste bevat een versie met gist of desem voor pizza’s uit de pan of een ‘fritti’. Fritti zijn gefrituurde pizza’s. Wat nieuw is voor mij, ik had hier nog niet eerder van gehoord. Het tweede hoofdstuk is een recept voor pizza’s uit de oven. Het deeg wordt gemaakt met behulp van een poolish.

Vervolgens kun je van alles lezen over tomatensaus, -passata en -salsa. Je vindt er ook informatie over kaas, worst & spek, olie & vet, kruiden, verse salades en verschillende soorten pesto. En dan staat de rest van boek natuurlijk boordevol toppings. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pizza met:

  • gerookte mozzarella, gebakken aardappels & kinnebakspek
  • radicchio, gekaramelliseerde ui, mozzarella & pecorino
  • parmaham, pecorino & rucola
  • of gewoon een marinara, lekker puur, zonder allerlei toeters en bellen.

Pizza om zelf thuis te maken 4

Speciaal voor thuisbakkers

De recepten in het boek zijn speciaal zo gemaakt dat de thuisbakker zelfs uit een gewone oven de lekkerste pizza’s te voorschijn kan toveren. Gebakken op een dikke bakplaat of in een gietijzerenpan. Dus wees gerust, ook zonder houtgestookte steenoven kom je een heel eind.

Ciao tutti: “Franco Manca’s beroemde zuurdesemrecept – met een heerlijk zachte en licht verteerbare korst – zal veel lof scoren aan tafel.”

Dit is nu echt zo’n boek dat je heel vaak gebruikt, omdat het zulke goede basisrecepten bevat. Ik weet zeker dat mijn exemplaar binnen de kortste keren onder de tomatensaus en allerlei meel en deegrestjes zit. Men zegt niet voor niets dat een goed kookboek nooit lang netjes en schoon blijft 😉

Pizza om zelf thuis te maken 5

Kookboekstandaard

Helaas heeft dit bakboek wel een klein minpuntje. Wat ik ook geprobeerd heb, ‘Pizza om zelf thuis te maken’ blijft met geen mogelijkheid open liggen. En dat is eigenlijk wel hinderlijk vind ik zelf. Oplossing: 2 postbode elastieken of een kookboekstandaard. Dat is dan wel weer omslachtig werken, wanneer je even snel naar een recept elders in het boek moet kijken. Maar laat je door dit kleine euvel niet weerhouden om dit exemplaar bomvol smakelijke recepten aan te schaffen. Dit gebonden boek is echt de moeite waard en kost nog geen 16 euro.

Pizza om zelf thuis te maken 6

Buon appetito!

 

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan Uitgeverij Fontaine voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Pizza om zelf thuis te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven