Pizzabijbel van Simon Giaccotto (review)

Pizzabijbel van Simon Giaccotto (review)

De Pizzabijbel is een nieuw deel uit de serie kookbijbels van uitgeverij Carrera Culinair. Eerder verschenen al de Groente-, Vis-, BBQ-, Vlees- en de Bakbijbel. Stuk voor stuk zijn het geweldige naslagwerken op het gebied van de ultieme kook- en bakkunsten. Nu is er dan ook de Pizzabijbel van Simon Giaccotto. Simon, half Siciliaan, is dol op een echte Italiaanse pizza. Na een lange zoektocht en met veel vallen en opstaan heeft hij het bakken van een goede bodem onder de knie gekregen. Nu wil hij zijn opgedane kennis door middel van het boek met ons delen. Aan de hand van stap-voor-stap foto’s, duidelijke en uitgebreide informatie leert hij ons hoe je zelf een goede pizza kunt maken. In het boek staan wel 170 smakelijke recepten. Wat houdt je tegen, ik zeg bakken maar!

Simon: “Ik heb me voor mijn bedrijven al verdiept in het geheim van de pizza. Waarom ik pizza in Italië wel lekker vond en hier in Apeldoorn niet. Voor het boek ging ik nog dieper. Het was een enorme zoektocht.”

Pizzabijbel van Simon Giaccotto (review)

Dinsdag 9 mei 2017

De Pizzabijbel

In deze kookbijbel vind je werkelijk alles wat je maar over de pizza wilt weten. Het bevat niet alleen klassieke pizza’s, maar ook pizza’s met een zoete topping en verschillende platbroden zoals de focaccia. Je leert hoe de Italiaanse pizza is ontstaan en wat het verschil is tussen een pizza uit Napels, Rome en Sicilië.

Die uit Napels heeft een opstaande rand, een iets wat slappe bodem en je kunt hem volgens Simon alleen in een houtoven bakken. Die uit Rome is geheel plat, zonder rand, maar wel iets dikker en luchtiger. En een Siciliaanse pizza heeft juist een krokante bodem en wordt met slechts een dun laagje beleg bekleed. Dan bestaat er ook nog een Amerikaanse pizza. Die heeft juist een dikke, bijna broodachtige bodem en is zeer rijkelijk belegd. 

“De Pizzabijbel is hét naslagwerk voor de pizzaliefhebber.”

Bodem

Alles draait om de bodem, het allerbelangrijkste onderdeel van de pizza. Simon Giaccotto leert je stap-voor stap hoe je de perfecte pizzabodem maakt. Je kunt kiezen uit ‘snel-klaar’ bodems en ‘lekker-lang-onderweg’ varianten. Deeg dat 2, 4 of zelfs 24 uur de tijd krijgt om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Kijk daar houd ik van! Simon vertelt je welke basisbenodigdheden er beslist niet mogen ontbreken. Waarom je beter voor goede grondstoffen kunt kiezen en op welke temperatuur je een pizza het beste kunt bakken.

Ook heel handig is het hoofdstuk met tips wanneer blijkt dat er toch iets niet helemaal goed is gegaan. Dingen als een ongare bodem of juist een zwart geblakerde, deeg dat tijdens het rijzen is uitgezakt, aan de ovensteen is blijven plakken en nog veel meer ongemakken. Simon vertelt je hoe je dit de volgende keer kunt voorkomen. Wat wel fijn is, zodat je met goede moed verder kunt bakken.

Pizzabijbel van Simon Giaccotto (review)

Pizza, pizzolo, calzone en focaccia

Het water loopt je in de mond bij het doorbladeren van de Pizzabijbel. De ene foto oogt nog smakelijker dan de andere. Pizza’s belegd met groente, kaas, vis, vlees of fruit. Zoet hartig, klein, groot, gevuld, dubbelgeslagen, je kunt het zo gek niet bedenken of er staat wel een recept in dit boek. Zelfs de restjes deeg worden nog benut om broodjes of soepstengels van de bakken. Het is opvallend hoe goed dit boek in elkaar zit. Werkelijk overal is aan gedacht. Het mag dus wat mij betreft met recht een bijbel genoemd worden. Zijn er dan geen minpunten? Nou ja, vooruit een heel kleintje dan. Doordat het een dik naslagwerk is blijft het boek, zeker als je aan het begin iets wilt lezen, slecht openliggen. En mijn kookboekenstandaard is er ook niet geheel op berekend. Dan maar twee elastiekjes gebruiken, dat werkt tenslotte ook redelijk goed.

Pizzolo

Weet jij wat een pizzolo is? Ik heb het even moeten opzoeken, want ik had werkelijk geen idee. Het is geen calzone, want dat is een dubbelgeslagen pizza. Een pizzolo ziet er uit als een grote, ronde tosti. Twee op elkaar gestapelde, flinterdunne pizza’s met een heerlijke vulling er tussen. Wel ontbreken hier zowel de tomatensaus als de kaas. Deze variant maakt men in Sortino, een plaatsje op het eiland Sicilië. Waarom maakt men de pizza’s op deze manier? Het is ontstaan uit armoede. Van restjes brooddeeg en overgebleven groente en stukjes vlees maakte men toch iets lekkers en voedzaam. Bij de pizzolo liggen de ingrediënten tussen de twee lagen deeg. De ingrediënten liggen zo beschermd tegen de hitte van oven. Daardoor kan je bijvoorbeeld een pizzolo met spinazie en mortadella (Italiaanse worst) maken. Ingrediënten die op een normale pizza zouden verbranden.

Pizza Margherita

Pizza Margherita is de meest bekende en meest gegeten pizza op de wereld. De pizza is vernoemd naar koningin Margherita, de vrouw van koning Umberto I. Het koningspaar ging in 1889 op vakantie in Napels. Daar vroegen ze de beroemde pizzabakker Raffaele Esposito op het paleis om pizza’s voor hun te bakken. Hij bakte verschillende soorten, waaronder een met mozzarella, basilicum en tomaten. Deze pizza met de kleuren van de Italiaanse vlag beviel de koningin zo goed dat ze de kok na afloop een bedankbrief stuurde. En zo werd de pizza naar de koningin vernoemd.

Simon Giaccotto

Van iemand die zelf half Italiaans is, zijn vader is een Siciliaan, is de stap van een eigen IT bedrijf naar een eigen cateringbedrijf Viva La Pizza niet zo vreemd. Tenminste, voor mij klinkt het heel logisch. Wie nieuwsgierig is naar en openstaat voor andere mensen, culturen en ideeën blijft meestal niet hangen op een vast punt. Zo iemand gaat op ontdekkingstocht. Dat het minder simpel was als dat het in eerste instantie doet vermoeden blijkt uit de zoektocht die Simon heeft moeten afleggen om het geheim van de ultieme Italiaanse pizza te ontrafelen.

“Je leert eerst de basis van het pizza bakken, Vervolgens ga je zelf aan de slag, op zoek naar je eigen ultieme smaakcombinaties.”

Simons vader is geboren en getogen op Sicilië. Door gebrek aan werkgelegenheid vertrok hij naar Nederland waar hij zijn gezin stichtte. De Familie Giaccotto keert regelmatig terug naar Sicilië, waar Simon in lokale pizzeria’s de kunst van het pizzabakken heeft geleerd. Het geheim van een echte Italiaanse pizza zit hem in de bodem. Daar staat of valt alles mee. Simon wil graag zijn opgedane kennis met ons delen door middel van workshops, cursussen en zijn boek de ‘Pizzabijbel’.

Pizzabijbel van Simon Giaccotto (review)

Wil je ook een echte Italiaanse pizza uit je oven toveren?

Nieuwsgierig geworden en wil je ook zelf aan de slag. Maak zelf in een handomdraai de lekkerste Italiaanse pizza’s zowel zoet als hartig, dik, dun, dubbel geklapt of als brood vermomd. Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

IK ZEG BAKKEN MAAR!

Bron: Met dank aan uitgeverij Carrera Culinair voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van de ‘Pizzabijbel’.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Pizzabijbel van Simon Giaccotto (review)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven