Puur eten met Pascale Naessens

Puur eten met Pascale Naessens

Recepten met brood, pasta of andere snelle, koolhydraatrijke bommetjes zul je in het nieuwe boek ‘Puur eten 2’ van Pascale Naessens niet vinden. Haar smakelijke gerechten zijn gebaseerd op een soort ‘oerdieet’. Ze wil ons laten zien en proeven, dat gezond eten ook heel lekker kan zijn. Uit eigen ervaring weet ze dat te veel aan koolhydraten vaak de oorzaak zijn van moeheid en overgewicht. Het nuttigen van groente, fruit en andere verse en onbewerkte producten geven ons lichaam meer energie. Leveren de broodnodige vitaminen, mineralen en zorgen voor een optimale darmflora.

Pascale: “Daar waar de oever en het water elkaar raken, vindt ze ook de zuiverste en lekkerste voeding. Vis, schaaldieren, zeewier, en schapen en koeien die grazen in de polder.”

Puur eten met Pascale Naessens2

Puur eten met Pascale Naessens

14 oktober 2015

Je mag vrijwel alles eten mits je, je maar aan een paar regels houdt. Eet verse en natuurlijke producten. Laat de geknutselde fabriekshapjes, links liggen. Gezonde voeding heeft ook niets te maken met vreemde poedertjes, superfoods uit Verweggistan en andere preparaten. Laten zuinig zijn op, respect hebben voor en genieten van de lekkernijen die de natuur ons schenkt. Onze voorouders deden het qua voeding zo gek nog niet.

Pascale adviseert ook om geen koolhydraten (brood, pasta, aardappelen, rijst, granen, boekweit, bonen, linzen, etc.) samen met eiwitten (vis, vlees, kaas, tofoe, seitan, quorn, eieren, schaaldieren, etc.) te eten. Combineer daarom:

 • vis met groente
 • vlees met groente
 • kaas met groente
 • koolhydraten met groente

Puur eten met Pascale Naessens3

Inhoudsopgave

Het boek bevat voor iedereen wat. Of je nu vlees, vis of vegetarisch eet. Ook legt Pascale ons uit wat haar visie is, waarom en waardoor ze zo is gaan eten. Het boek start met algemene en nuttige informatie. Dan volgen er hoofdstukken met de lekkerste recepten met:

 • vis
 • zeewier, met o.a. zelfgemaakte chips van nori vellen
 • schaaldieren
 • vlees
 • kaas
 • groenten, met o.a. gefermenteerde groenten
 • desserts, met veel fruit en bloemvrije, chocolade brownies

Dan volgt nog een handige index met recepten en een met ingrediënten.

Puur eten met Pascale Naessens4

Puur eten

Het is dat ik geen vlees eet, maar de currysoep met kip en courgette ziet er heel smakelijk uit. Of wat dacht je van de eendenborst met kersen, lange zoete paprika’s opgevuld met kippengehakt en kruiden. Liever vis? Dan kun je kiezen uit gerechten zoals vis en schelpdieren met tomaatjes en vers zeewier, roodbaars met groene asperges of Kabeljauw met lamsoor en gare tomaatjes. Toch maar vega? Een heerlijk koude tomatensoep met gekruide kaaschips, een portie courgette slierten met tomaat en champignons, overgoten met een kaassausje of doe eens gek en ga voor de Halloumi met curry en komijnspinazie. Het wordt best nog lastig om een keuze te maken uit al die mooie gerechten. En dan heb ik je nog niet eens verteld welke heerlijke toetjes er in het boek staan.

Puur eten met Pascale Naessens5

Persoonlijke noot

Helemaal geen brood meer eten is voor mij geen optie. Dan kan ik mijn blog wel opdoeken. Bovendien kan ik ontzettend genieten van een vers en met veel passie gebakken boterhammetje. Mijn visie is alles met mate en eet zo vers, onbewerkt en gevarieerd mogelijk. En ook heel belangrijk: geniet van je eten en het samen zijn. Dat zal allemaal de ene dag beter lukken, dan de andere, want we zijn tenslotte geen heiligen.

Wel kan ik mij in het idee van Pascale vinden, dat we terug naar een soort van ‘oerdieet’ kunnen gaan. Lekker genieten van pure en niet gemanipuleerde ingrediënten. Het liefst streek- en seizoensproducten. Ik denk dat we beter voor ons lichaam kunnen zorgen, door er de beste kwaliteit brandstof in te gooien die we ons kunnen veroorloven. Dat doen we met onze auto tenslotte ook nietwaar? Weet wat je eet en plaats een gezonde portie wantrouwen tegen over de beweringen van de voedselindustrie.

Puur eten met Pascale Naessens7

Pascale Naessens

Pascale Naessens werd op 4 juni 1969 geboren in Eeklo (Oost-Vlaanderen) en is het Belgische boegbeeld van de pure en gezonde voeding. Ze is getrouwd met reporter Paul Jambers en heeft onder andere gewerkt als fotomodel & omroepster. Pascale wilde als fotomodel nog slanker zijn dan ze al was en voerde daarom een jarenlange strijd met haar eetgewoonten. Ondervond aan den lijve wat het jojo-effect is en zocht daarom hulp bij klassieke voedingsdeskundigen. Ook dat bood geen goede oplossing en zo begon haar zoektocht naar een hele andere manier van eten. Naast het schrijven van kookboeken, maakt Pascale ook mooie keramiek en kun je haar op de buis zien als presentatrice & televisie-kokkin.

Pascale: “Noem me vooral geen gezondheidsfreak, ik heb niets met ondrinkbare superfoodsapjes of vreemde work-outs waarvan de reclame me voorhoudt dat ze supergezond zijn.

Pascale heeft ook een eigen website Pure Pascale‘. Daar kun je het verhaal over haar zoektocht naar gezond voedsel lezen. Je vindt er veel nuttige informatie en een aantal recepten uit haar boeken. Daar kwam ik een foto van een heerlijke ‘Chocolademousse op speculaas’ en ‘Verse vijgen met ricotta en amandelschijfjes’. En nog een heleboel andere lekkernijen.

Puur eten met Pascale Naessens8
Meer info & bestellen ‘Puur eten’

Bron: Met dank aan uitgeverij Lannoo voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Puur eten met Pascale Naessens’.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: