Review: Bakken met Paul Hollywood

Bakken met Paul HollywoodNa het bijzondere appel-desem-starter project en het bakken van het appeldesem-bierbrood (n.a.v. Delicious mei 2014) was mijn nieuwsgierigheid niet meer te stoppen. Al eerder had ik met Paul Hollywood kennis gemaakt. Natuurlijk niet in ‘real life’, maar via ‘The Great British Bake Off’ op de televisie en de vele verhalen op internet. Wat een uitstraling en vakkennis heeft die man. Daar kunnen we zeker nog veel van leren. Daarom ben ik heel bij met zijn nieuwe boek ‘Bakken met Paul Hollywood’. Heerlijk om in te bladeren, een boek vol interessante weetjes en tips, recepten voor brood, gebak, hartige taarten en nog veel meer lekkernijen. Ik bakte een tijd geleden de ‘Bloomer’ met olijfolie in een ‘Dutch oven’, wat in mijn geval een niet al te dure, gietijzeren braadpan was. Het brood heeft een dikke, knapperige korst en heerlijk zacht kruim.

 

Bakken met Paul Hollywood

29 mei 2014

Het is een mooi vormgegeven boek met veel foto’s, goede tips, uitleg en veel brood en patisserie recepten. Een goed standaardwerk voor zowel de beginnende, als de ervaren thuisbakker. Zo is er bijvoorbeeld een hoofdstuk over ingrediënten, technieken, basisbenodigdheden en zuurdesem benodigdheden.

Volgens Paul zijn ingrediënten van goede kwaliteit en de juiste gereedschappen en must. Je kunt geen mooi en lekker brood bakken van slechte producten. Maak je geen zorgen. Wanneer je een beginneling bent, dan kun je heel goed uit de weg met de keukenspulletjes die iedereen wel in huis heeft. Besteed je geld liever aan goed meel van de molen. Pas wanneer je door het broodbakvirus bent aangestoken (ja geloof ons maar het is enorm verslavend!) investeer dan in wat handige bakgadgets. Hier kun je op mijn blog vinden wat ik allemaal gebruik.

Wie is Paul Hollywood

Paul werd in 1966 geboren in Wallasy aan de oostkust van Engeland en komt uit een bakkersfamilie. Al op 8-jarige leeftijd ontstond zijn passie voor het bakken. Hij begon met eenvoudige klusjes in de bakkerij, zoals het met jam vullen van donuts. Na zijn 17de verjaardag werd hij ‘losgelaten’ aan de werktafels. Hij leerde hoe je van eenvoudige, goede ingrediënten, iets heel bijzonders en smaakvol kunt maken. Vooral het kneden van brooddeeg vindt hij fascinerend.
Paul Hollywood bakt nu al ruim 30 jaar en is voorlopig nog niet van plan om ermee te stoppen. Hij heeft diverse (bak)boeken op zijn naam staan en is bekend als jurylid van ‘The Great British Bake Off’.

“Breng de bakmagie naar je eigen keuken en ga het bakavontuur aan met Paul Hollywood en je zult een geweldige bakker worden!”

Bakken met Paul Hollywood

Je vindt in het boek veel baktechnieken, zoals basisbroden, variatie broden, (zuur)desem broden, croissants, brioche, koekjes, cakes, gebak en taart. Je bent voorlopig wel even zoet met alles uitproberen.

Een beetje verwarrend is het feit dat ze in het boek de term ‘patentbloem’ letterlijk hebben overgenomen. Maar Paul Hollywood gebruikt Amerikaanse patentbloem en dat heeft hele andere eigenschappen dan de patentbloem die wij in Nederland kennen. De Amerikaanse soort bevat veel meer eiwitten, dus gluten en daar kun je heel goed een brood mee bakken. Onze patentbloem is eigenlijk meer bedoeld om koekjes, cakes en pannenkoeken mee te maken.

Paul legt steeds stap-voor-stap uit hoe je deeg kneedt, wat er gebeurt tijdens het rijzen, hoe je vervolgens het deeg moet vormgeeft, insnijdt of vlecht. Maar wat niet geheel onbelangrijk is: leer je oven kennen en weet hoe deze werkt.
Je ziet in één oogopslag voor hoeveel broden het recept is, hoe lang de voorbereiding en de baktijd duren. Bovendien geeft hij tips en wat je het beste bij dat type brood kunt serveren. Kortom een boek dat iedere enthousiaste en leergierige thuisbakker in zijn/haar kast wil hebben staan.

Zo en dan ga ik nu maar weer eens aan de bak. Ik heb genoeg desemstarter klaar staan. Er staan zoveel heerlijke recepten in het bakboek, dat het bijna onmogelijk is om een keuze te maken.Zal ik een zuurdesembrood met pompoenpitten maken of een baguette au levain, een brood met cheddar en appel of toch maar een …??

Bakken met Paul Hollywood

Meer info & bestellen

Op dit moment is de Nederlandse versie helaas niet (meer) beschikbaar.

 

Bron: Met dank aan Good Cook Publishing voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

4 comments on “Review: Bakken met Paul Hollywood”

 1. Karin schreef:

  Hoi Xandra,
  Wat een leuke en nuttige review! Ik was je blog een tijdje ‘kwijt’, je kwam niet meer op mijn lijstje als je wat nieuws had geplaatst, heel raar. Ik heb je nu opnieuw toegevoegd bij mijn favorieten zodat ik niks meer mis 😉
  Het raadsel van de patentbloem is dus bij deze opgelost, wij (ja wij zijn beide aangestoken door het broodbakvirus) vonden het al zo vreemd. We houden het dus gewoon bij tarwebloem van de molen.
  Ik zag net met een schuin oog ook dat je al met zijn ‘appel’ zuurdesem bezig bent geweest, ook daar ben ik in geïnteresseerd, ga nu lekker wat stukjes terug lezen. Dat is dan weer een voordeel, wie wat bewaard heeft wat!

  Groet, Karin

  1. Xandra Bakt Brood schreef:

   Leuk Karin dat je ook bent aangestoken door het broodbakvirus! Echt verslavend! Groetjes, Xandra.

 2. Anonymous schreef:

  Hoi,

  Super leuke blog heb je! Ik heb het boek ook en vond het patentbloem verhaal ook al raar. Nu ben ik een beginnende broodbakker en weet niet zo goed wat voor een bloem ik kan gebruiken.
  Kan jij mij hier misschien mee helpen?
  Ik hoor het graag van je.

  Gr. Tessa

  1. Xandra Bakt Brood schreef:

   Hoi Tessa, ik heb gewoon tarwebloem van de molen genomen. Dat is een hele goede kwaliteit. Je kunt volgens mij wel via internet Amerikaanse patentbloem kopen, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik woon op redelijke afstand van een echte meelmolen die nog in werking is, dus waarom zou je dan ingewikkeld doen 😉 De volgende keer toch eens vragen of zij dat misschien ook verkopen. Groetjes, Xandra.

Geef een reactie: