Rudolph en de jonge bakkers (review)

Rudolph en de jonge bakkers (review)

Rudolph van Veen heeft onlangs een nieuw boek uitgebracht ‘Rudolph en de jonge bakkers’. Een heerlijk en leerzaam bakboek voor kids vanaf 8 tot 88 jaar. Wie in eerste instantie een doorsnede kinderbakboek verwacht wordt absoluut blij verrast. Niets is minder waar. Het is stoer, best heel volwassen (maar niet te) en het kan tegen een stootje.

“Bakken is een feest en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Zelfs grote koekenbakkers kunnen hier veel uit leren. Ingewikkeld ogende recepten als het zelf maken van bladerdeeg, vla, brood, laagjes taart en soezendeeg komen uitgebreid aan bod. Rudolph legt het je allemaal op een duidelijke manier uit, vaak aan de hand van stap-voor-stap foto’s. Kind kan de was doen.

Rudolph en de jonge bakkers (review)

22 november 2016

Rudolph en de jonge bakkers (review)

Jong geleerd is oud gedaan

Rudolph en de jonge bakkers is een fantastisch bakboek voor alle startende koekenbakkers van 8 tot 88 jaar. Het boek oogt stoer, best heel volwassen (maar niet te) en het kan tegen een stootje. Het is namelijk voorzien van een stevige kaft en met naald en draad in elkaar gezet. Zodat de bladzijden, ook bij veelvuldig gebruik, gewoon in het boek vast blijven zitten. Eigenlijk is dit bakboek voor kinderen bedoeld, maar ik vind het voor volwassen ook heel geschikt. Dus wanneer jouw kids liever iets anders doen dan bakken, het huis al uit zijn of je hebt er (helaas) geen, verwen jezelf er dan mee.

Rudolph: “De beste manier om iets te leren is door het gewoon te gaan doen.”

Wat tevens heel fijn is, is dat er met een aantal recepten rekening wordt gehouden met kids die geen gluten, suiker en/of lactose kunnen eten. Ik vind dat heel bijzonder voor een kinderbakboek en ik was dan ook blij verrast toen ik het ontdekte. Wie denkt dat het kinderlijke recepten zijn moet beslist het boek binnenkort een doorbladeren. Het oubollige ‘rood met witte stippen’ paddenstoeltje uit mijn jeugd, gemaakt van ei, tomaat en mayonaise, vind je er gelukkig niet in. Nee, Rudolph leert je soezen- en bladerdeeg maken. Of wat dacht je van brooddeeg kneden, vanillecrème of zelfs marsepein maken. 

Daarnaast geeft Rudolph handige tips voor het versieren van je eigen baksels. De ene keer met met marsepein, de andere keer met met glazuur of botercrème. De receptuur is aangepast aan de leeftijd van de jonge bakkers. In het boek wordt gebruik gemaakt van diverse icoontjes. Zodra de jonge bakkers deze zien weten ze dat ze hulp aan een volwassen persoon moeten vragen. Bijvoorbeeld voor hulp bij het snijden, gebruik van de oven of het verwerken van warme sauzen.

Rudolph en de jonge bakkers (review)

Inhoudsopgave

Het fraai vormgegeven boek bestaat uit 7 hoofdstukken:

  1. De basis van het bakken (tips, uitleg, info, basisrecepten)
  2. Ontbijt + Glutenvrij (broodjes, brood, muesli, chocopasta)
  3. Cupcakes + Suikervrij bakken (zoet met én zonder suiker)
  4. Taart + marshmallows (zoet, zoeter, zoetst)
  5. Koek + Marsepein ( diverse + how to)
  6. Hartig + Super snel & makkelijk (brood, quiche, pizza, muffins)
  7. Toetjes (vla, pudding, tiramisu, pannenkoekentaart)

Al bladerend door het boek loopt het water je in de mond en wil je meteen de keuken in rennen om aan de slag te gaan. de smakelijke foto’s zijn gemaakt door Sam Walravens. De recepten in een bak- of kookboek kunnen nog zo goed zijn, maar onderschat de invloed van de juist kaft, vormgeving en afbeeldingen niet. Top gedaan team!

Wat is er nu leuker dan samen aan de slag te gaan. Recept uitzoeken, boodschappenlijstje maken en de ingrediënten inslaan. En dan komt het leukste en ook spannendste onderdeel: meten, wegen, roeren, kneden, vormen, in de oven stoppen en zenuwachtig door het ovenraampje gluren. Zou het wel, zou het niet …. Geeft niks als het baksel de eerste keer er misschien wat minder mooi uitziet. Kwestie van oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Ook bij Rudolph gaat er wel eens wat mis. Als je er na afloop maar lekker van kunt snoepen, want daar draait het uiteindelijke allemaal om nietwaar.

Rudolph en de jonge bakkers (review)

Rudolph van Veen

Rudolph van Veen (1967) is bij het grote publiek bekend door zijn optreden in de televisieprogramma’s van Carlo & Irene en zijn eigen programma’s op 24Kitchen (o.a. De makkelijke maaltijd en Rudolph’s Bakkery). Toen 24Kitchen begon met uitzenden zaten wij bijna dagelijks voor de buis om maar niets van de heerlijke baksels van Rudolph te hoeven missen. Al kijkend leerden we daar veel over de gebruikte technieken en kregen we legio goede tips. Het zal dus niemand verbazen dat hij zowel de titel ‘Meester Kok’ als ‘Meester Patissier’ op zijn naam heeft staan.

In 1985 studeerde Rudolph als beste leerling af aan de Culinaire School van Breda. Op zijn 27ste behaalde hij de titel SVH ‘Meester Kok, de hoogst haalbare graad die een kok in Nederland kan behalen. In 2010 voegde hij daar de titel ‘Meester Patissier’ aan toe.Rudolph en de jonge bakkers (review)

Bakwedstrijd op rudolphendejongebakkers.nl.

Rudolph: “Ik ben heel benieuwd wat de jonge koekenbakkers ervan gebakken hebben. Deel daarom een foto van je baksel op: rudolphendejongebakkers.nl.” Je maakt dan kans om samen met Rudolph je favoriete taart te bakken. Dus waar wacht je nog op? Ga lekker aan de slag met bakken en proeven. Kijk voor meer info en de voorwaarden op rudolphendejongebakkers.nl.

Meer info & bestellen:

 

Bron: Met dank aan uitgeverij Karakter voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van Rudolph en de jonge bakkers.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

Geef een reactie: