Samen brood bakken

Samen brood bakken

Nu is er dan eindelijk ook een broodbakboek voor kids én alle andere beginnende enthousiastelingen. Het heet ‘Samen brood bakken’ van de auteur, bakker en docent Emmanuel Hadjiandreou, ISBN 9789023014546. Emmanuel legt heel duidelijk aan de hand van foto’s uit, hoe je stap-voor-stap zelf allerlei heerlijke soorten brood kunt leren maken. ‘Samen brood bakken’ is zijn tweede boek. In 2013 verscheen bij uitgeverij Becht zijn eerste boek ‘Hoe bak ik brood’.

Samen brood bakken (review)

22 april 2015

Emmanuel: “Je hoeft voor kinderen niet naar een pak kant-en-klare broodmix te grijpen, want ook zij kunnen brood bakken op een ambachtelijke manier.”

Een bakker naar mijn hart, want ik had het niet beter kunnen formuleren. Beter een goed begin, dan een valse start. Of zoiets dergelijks. Breng eerst een gezellig bezoekje aan een authentieke korenmolen. Laat je rondleiden door de molenaar en neem na afloop een paar zakjes echte meel en bloem mee naar huis. En het feest kan beginnen.

Samen brood bakken 2

Inhoud

Het boek bevat negen verschillende onderdelen en begint met een hoofdstuk boordevol goede starters informatie. De auteur verteld je welk keukengerei een absolute must is. Vaak zijn dit alledaagse dingen die meestal al een gemiddelde keuken aanwezig zijn. Wil je verder gaan met het bakken van brood, dan kun je altijd nog overwegen om van die handige broodbakgadgets aan te schaffen. Emmanuel legt beknopt uit wat graan, meel & bloem is. En welke andere ingrediënten voor het bakken van brood noodzakelijk zijn. Dan volgen de recepten met duidelijke uitleg aan de hand van stap-voor-stap foto’s.

Stretch and fold

De kneed methode die Emmanuel hanteert is anders dan meestal gebruikelijk is. Men noemt deze werkwijze ook wel ‘stretch and fold’, wat zoiets als ‘uitrekken en vouwen’ betekend. Nadeel is dat het wel veel meer tijd kost voordat het deeg gebakken kan worden, want om de zoveel minuten dien je het te vouwen. Voordeel die extra tijd die komt natuurlijk wél de smaak en structuur ten goede. Maar valt niet altijd even eenvoudig in een druk schema in te passen. En ik vraag mij af of kinderen wel zoveel geduld hebben. Dat is gewoon een kwestie van uitproberen waarschijnlijk.

Samen brood bakken 5

Recepten

Er staan veel verschillende soorten brood in ‘Samen brood bakken’. De ene keer gebruik je bakpoeder als rijsmiddel, de andere keer (verse) gist of zelfgemaakte desem. Je begint met een aantal basisbroden, zodat je flink kunt oefenen om de grondbeginselen in de vingers te krijgen. Daarna kun je met een gerust hart een wat moeilijker recept proberen.

Wat vind je van een heel gevaarlijk tijgerbrood met chocolade korst? Of van die grappige pitabroodjes die zichzelf als een ballonnetje opblazen tijdens het bakken? Het wordt nog lastig om een keuze te maken uit de appel-kaneelbroodjes, Zondags sandwichbrood, een halfom-zuurdesembrood of toch maar knapperige ciabatta figuurtjes? Zelfs een glutenvrij exemplaar ontbreekt niet.

Kun je na een tijdje even geen gewoon brood meer zien, bak dan een van de heerlijke zoetigheden. Een paar van die geurige frambozenbroodjes of een wortelbrood met roomkaasglazuur. Daar zou het konijn uit het mopje ‘Bakker, heeft u ook worteltaart?’ nog verbaasd van staan te kijken, zo lekker is dat brood!

Samen brood bakken 4

Zelf een desemstarter maken

Emmanuel leert je hoe je van slechts twee ingrediënten zelf eenvoudig een (zuur)desemstarter kunt maken. Erg leuk om te doen en om naar te kijken. Het is een wonderbaarlijk proces. Je mengt wat water en meel door elkaar en dat stop je in een schoon, afsluitbaar potje. Elke dag moet je, je kleine vriend wat eten en drinken geven. Na vier dagen zie je een paar belletjes en dat worden er in de loop van de week steeds meer. Wanneer je klein vriend zo vrolijk is dat hij bijna het potje uit bubbelt, dan kun je brood gaan bakken. Ook vertelt de auteur hoe je de desemstarter in de koelkast moet bewaren voor de volgende keer dat je brood wilt bakken.

Samen brood bakken 6

Emmanuel Hadjiandreou

Er is niet veel bekend over deze auteur. De grootste passie van Emmanuel Hadjiandreou is het bakken van echt ambachtelijk brood. Ik vermoed dat hij in Zuid-Afrika is geboren, omdat hij daar zijn bakkersdiploma heeft behaald. Daarna heeft hij over de gehele aardbol gezworven, om overal de juiste kneepjes van het bakkersvak te leren. Zo heeft hij bijvoorbeeld in Engeland onder andere gewerkt voor Flour Power & Gordon Ramsay. Een van Emmanuel’s broden won de Soil Association Organic Food Award. Momenteel is hij docent op de ‘School of Artisan Food’s’ in Nottinghamshire / Engeland.

Je vindt hier een recept uit het boek: ‘Ciabatta bakken voor kids’. 

Buon appetito!

 

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan Uitgeverij Becht voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Samen brood bakken’.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Samen brood bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven