Simpel van Yotam Ottolenghi (review)

Simpel van Yotam Ottolenghi (review)

Simpel van Yotam Ottolenghi bevat 140 nieuwe gerechten van de alom geprezen chef en auteur van kookboeken. Het boek staat boordevol heerlijke gerechten met de bekende smaken en geuren die we van Ottolenghi kennen. Eén ding is er anders aan Simpel, zoals de titel al doet vermoeden zijn deze recepten eenvoudig en door iedereen te maken.

SIMPEL van Yotam Ottolenghi: De recepten zijn Snel, ze bevatten niet meer dan 10 Ingrediënten, je Maakt ze van te voren, met de aanwezige inhoud van je Provisiekast (die je wel eerst even moet vullen), het is Eenvoudiger dan je denkt, dus ook geschikt voor Luie kokkies.

Simpel van Yotam Ottolenghi (review)

Vrijdag 21 september 2018

Simpel van Yotam Ottolenghi (review)

Wie is Yotam Ottolenghi?

Voor wie hem nog niet kent zal ik een korte beschrijving geven. Yotam is een Israëlisch-Britse kok en vooral beroemd om zijn vegetarische gerechten. Yotam werd op 14 december 1968 in Jeruzalem geboren en groeide op in Israël. Daar liggen zijn wortels. Dan is het dus niet verwonderlijk dat je in zijn creaties veel ingrediënten en smaken uit het Midden-Oosten bevatten.

Eind jaren negentig besluit Yotam om naar Engeland gaan. Aan de Londense school ‘Le Cordon Bleu’ volgde hij een Franse kookopleiding. Daarna werkte hij bij diverse bekende restaurants en een heuse banketbakkerij. In Londen opende hij zijn eerste delicatessenwinkels en het wereldberoemde restaurant Nopi.

Ottolenghi wordt vooral bekend vanwege zijn vegetarische kookkunsten en vele kookboeken als Plenty, Plenty more en Sweet. En sinds kort is er dus ook Simpel, een kookboek dat hij samen met Tara Wigli en Esme Howarth heeft gemaakt.

Dat smaakt naar meer:

Simpel van Yotam Ottolenghi (review)

Zo Simpel kan het zijn

Of toch niet helemaal? Kokkerellen, je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Maar een ding is zeker wat voor de een simpel is, is dat voor de ander nog niet. Ottolenghi staat bekend om de vele en niet altijd even makkelijk verkrijgbare ingrediënten in zijn gerechten. Veel mensen verzochten de kok daarom dan ook regelmatig of het voortaan niet wat simpeler kan.

‘De veelgeprezen gerechten van Ottolenghi zijn altijd een feest om op tafel te zetten.’

Het boek staat voor makkelijk, snel, toegankelijk en het geheim zit hem voornamelijk in voorbereiden. De recepten in dit boek zijn inderdaad makkelijker en vragen om minder ingrediënten. Maar die er wel gebruikt worden, zijn soms toch nog best lastig aan te schaffen. Denk aan smaakmakers als sumak, za’tar, kardemom, granaatappelmelasse, chilivlokken, harissa, tahin en zwarte knoflook. Dus je voorraadkast op orde houden en op tijd aanvullen is absoluut een vereiste.

Immers, op drukke dagen of als je veel eters krijgt is het fijn om snel een makkelijke, gezonde en smaakvolle maaltijd op tafel te zetten. Gerechten waarvan men denkt dat je er heel lang voor in de keuken hebt moeten staan. Zodat gasten je loven om de kwaliteit van je kookkunsten. Waarna jij dan zoiets mompelt als: … ach het was eigenlijk heel simpel. Achteraf kun je desnoods verklappen wat het geheim is en haal je heel nonchalant het boek van Yotam uit de kast. Je mag ze natuurlijk ook gewoon in de waan laten. Ik zal niks verklappen.

Het ultieme kookboek?

Dit is dit boek dan toch de ultieme oplossing voor relaxte etentjes met vrienden en familie. Ik denk van wel, mits je, je eerst verdiept in de wereld die Ottolenghi heet. Yotam reikt je namelijk met deze simpelere recepten de hand. Hij laat je zien dat je veel dingen al eerder kunt maken. In de gerechten is de hand van de meester nog steeds duidelijk herkenbaar. Ze bevatten allemaal de typische Ottolenghi kenmerken, maar dan in een simpele uitvoering. Zodat het maken van deze lekkernijen nog maar een fluitje van een cent is.

Simpel van Yotam Ottolenghi (review)

Oosterse keuken is bijzonder smaakvol

Wij zijn hier dol op Oosterse smaakmakers. Dus ik kon mijn geluk niet op toen ik vernam dat er een nieuw boek van Yotam uitkomt. Ongeduldig wacht ik totdat de ‘pakjesman’ de envelop komt brengen. Eindelijk is het dan zo ver. Het boek ‘Simpel’ van Yotam Ottolenghi ligt voor mij op de eettafel. Meestal begin ik achterin met bladeren. Ja, ik weet het, het is een wat vreemde gewoonte, maar vandaag besluit ik om eens een keer netjes voorin te starten. Bij het allereerste recept roep ik al: ‘dat ga ik ook maken’. Bij recept nummer twee volgt iets van gelijke strekking en wanneer ik op pagina 40 ben aangeland loopt het water mij bijna uit de mond. Ik besluit om dan maar achterin verder te bladeren. Daar bevinden zich vast gerechten die minder aantrekkelijk zijn.

Vergeet het maar. Het beeldmateriaal dat gemaakt is door fotograaf Jonathan Lovekin oogt ook daar heel verleidelijk. Wat denk je van frambozenroomijs zonder ijsmachine, Nutellarolletjes met sesamzaad en hazelnoten of een vijgenclafoutis met tijm. Pas bij het hoofdstuk over vlees krijg ik even rust. Niet omdat het er niet lekker uitziet, maar omdat ik geen vlees eet. Dit onderdeel kan ik met een gerust hart overslaan. Lang duurt het relaxen niet, want dan zie ik al bladerend allerlei heerlijke gerechten met aardappelen, groenten, rijst, granen en peulvruchten. Voor elke gelegenheid is er wel iets smakelijks te vinden.

Broodrecepten

Als een heuse hobbybakker ga ik in een kookboek natuurlijk op zoek naar brood. Er blijkt een fantastische uitdaging in Simpel staan. Een recept voor een brood met rode biet, karwijzaad en geitenkaas. (zie foto hierboven.) Het ziet er bijzonder smakelijk en apart uit. Die ga ik bakken, maar ehh … dan moet ik nog wel eerst even boodschappen doen.

Simpel van Yotam Ottolenghi (review)

Simpel van Yotam Ottolenghi

Ben je nieuwsgierig of koken inderdaad zo simpel is als Yotam Ottolenghi belooft? Ik zeg ga de uitdaging aan en ervaar het zelf. Met de goede tips en smakelijke recepten uit dit boek zit het wel snor. Je kunt het boek Simpel van Yotam Ottolenghi heel eenvoudig via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bron: Met dank aan uitgeverij Fontaine voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van Simpel van Yotam Ottolenghi, Tara Wigli en Esme Howarth.

One comment on “Simpel van Yotam Ottolenghi (review)”

  1. Lysanne schreef:

    Wat een leuk kookboek! Ik ben erg nieuwsgierig geworden. Zeker naar de broodrecepten!

Geef een reactie: