Bakboek voor sodabrood uit eigen oven (review)

Bakboek voor sodabrood uit eigen oven (review)

Het is alweer een tijdje geleden dat het nieuwe boek van Levine van Doorne verscheen. Dit keer ging ze een samenwerkingsverband aan met thuisbakker Freerk Bos. Samen, maar op gepaste afstand vanwege het Coronavirus, bakten ze het ene sodabrood na het andere. Soms was de smaak en structuur in één keer subliem, soms had het recept nog wat kleine verbeterpuntjes nodig. Ze daagden elkaar regelmatig uit wie het lekkerste brood kon maken. Zo ontstond stapje-voor-stapje dit heerlijke bakboek voor sodabrood uit eigen oven.

 ‘Hartig of zoet, een feestbrood of een simpel brood voor bij de soep: met dit boek zet je bij elke gelegenheid snel iets lekkers op tafel.’

De naam Levine kennen de meeste thuisbakkers wel, maar weten ze ook wie Freerk Bos is? Zo staat er op de website van uitgeverij Forte vermeldt: ‘Freerk Bos is een acterende thuisbakker, die alle kneepjes van het broodbakken leerde van Levine van Doorne.’ Freerk is beslist geen onbekende in de artiestenwereld. Hij is/was onder andere te zien in ‘Goede tijden, slechte tijden’, ‘De Club van Sinterklaas’ en ‘Ernstige Delicten’. Sinds kort dus ook medebakker en -auteur van dit prachtige broodboek.

Wat is sodabrood?

Een traditioneel basis sodabrood bestaat uit slechts vier ingrediënten: bloem of meel, baksoda, zout en gezuurde melk, zoals bijvoorbeeld karnemelk of melkkefir. Het is makkelijk en snel te maken. Volgens de auteurs zet je binnen één uur een versgebakken brood op tafel. Eet hem op wanneer hij nog lauwwarm is of net afgekoeld, dan is dit brood op zijn best.

Soda brood heeft een specifieke geur, smaak en vaak ietwat ‘brokkelige’ structuur. Dit komt door het gebruik van natriumcarbonaat en omdat er geen glutenstrengen gevormd zijn. Je kunt het zien als een supersnel niet-kneden brood. Het valt officieel onder brood, maar je bakt het als een cake. Iers sodabrood is een aparte categorie binnen het assortiment brood, je houdt ervan of je vindt het wat minder aantrekkelijk. Mijn dochter valt onder de eerste categorie, die is er dol op. Zelf behoor ik eerder tot de laatste groep. Mijn voorkeur gaat meer naar desembrood uit. Zo zie je dat smaken verschillen en dat is maar goed ook. 

Levine en Freerk: ‘Sodabrood is de verzamelnaam voor een type brood dat rijst door de reactie tussen een zout (baksoda) en een zuur. Het deeg voor een sodabrood heeft geen ontwikkeld glutennetwerk. Het kan ook gemaakt worden van meelsoorten zonder gluten.’

Het zelf bakken van een sodabrood is helemaal niet moeilijk. Veel bakkennis en keukengadgets heb je er namelijk niet voor nodig. Wie wel eens een bananenbrood of een cake bakt, kan ook met deze recepten direct aan de slag. Zelfs als je totaal geen bakervaring hebt is dat geen enkel probleem. Wie netjes de instructies in het boek opvolgt, tovert 1,2,3 een heerlijk soda brood uit eigen oven. Dit komt mede doordat de recepten van Levine altijd kloppen en ze duidelijk de bereiding stap-voor-stap beschrijft. Soms zelfs nog voorzien van bijpassend beeldmateriaal. Kind kan de was doen. 

Bakboek voor sodabrood uit eigen oven (review)

Sodabrood uit eigen oven

Baksoda of bakpoeder?

Wat ik jammer genoeg niet in het boek teruglees, is dat je sodabrood eventueel ook met bakpoeder kan bakken. Dan heb je geen zuurtje nodig om het rijsmiddel te activeren. Bakpoeder bestaat immers uit baksoda en wijnsteenzuur of citroenzuur. Heb je geen natriumcarbonaat in huis, maar wil je wel een sodabrood maken? Vervang dan 1 gram baksoda door circa 2-3 gram bakpoeder. Het eindresultaat zal wellicht een klein beetje anders zijn, maar beslist de moeite waard om te proberen.

Een klein nadeel van bakken met natriumcarbonaat is dat het andere stoffen kan aantasten en soms doet verkleuren. Zo las ik in het boek dat het prachtige gele kurkuma veranderd in roze. Dat kan best een grappig effect opleveren, maar het is wel fijn wanneer je dat van te voren weet. Tevens, als je er teveel van eet dan kun je last van je maag en darmen krijgen, zo heb ik zelf ooit eens ervaren. Denk ook niet ik doe gewoon een snufje extra in mijn deeg, want dan wordt het beslist oneetbaar. Je baksel gaat naar zeep smaken en zoals bij ons lang geleden een keer het geval was, naar vis ruiken. Echt heel verrassend, maar het brood kon helaas wel direct de kliko in.

Glutenvol en glutenvrij brood

Het fijne aan sodabrood is dat je het recept eenvoudig om kan zetten naar een glutenvrije en zelfs lactosevrije variant. In dit type brood vind namelijk praktisch geen glutenontwikkeling plaats. Denk aan een cake of koekjes. Je hoeft het deeg niet te kneden of te laten rijzen. Snel mengen en hup de oven in. Hoe het precies in zijn werk gaat, lees je in het boek. Bij de meeste recepten staat aangegeven hoe je het zelf glutenvrij of lactosevrij kunt maken. Je kunt voor deze optie een glutenvrije (meel)mix kopen of er zelf een combinatie samenstellen zoals Levine en Freerk doen. 

Harde tarwe vs. zachte tarwe

Zachte tarwe soorten zoals spelt, emmer en eenkoorn lenen zich prima voor het maken van sodabrood. Daarnaast kun je ook kiezen uit (pseudo)granen als haver en rogge of tarwe met een laag eiwitgehalte zoals Zeeuwse bloem of patisseriebloem. De harde tarwesoorten als de Franse T65 bloem, durum, manitoba of kamut kun je beter voor ander brood bewaren.

Lactosevrij brood bakken

Roomboter en zuivelproducten zijn simpel te vervangen door een plantaardig ingrediënt. Maak zelf eens een fles vervangende melk van noten of bijvoorbeeld haver en gebruik olie of een andere plantaardige vetstof.

Bakboek voor sodabrood uit eigen oven (review)

Sodabrood uit eigen oven kopen?

Ben je dol op bakken, maar brood lijkt je te ingewikkeld of misschien heb je niet voldoende tijd? Dan is dit boek een echte aanrader. Je leert alles over het bakken van sodabrood. Makkelijk, snel en smaakvol. Veel heb je er niet voor nodig. Met een oven, keukenweegschaal, grote mengkom en een vork kom je al een heel eind. Of gebruik zoals ik een Deense deegklopper.

Wil je het boek eerst wat beter bekijken? Hier vind je een inkijkexemplaar bij uitgeverij Forte.

Het bakboek is eenvoudig via de onderstaande link te bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Groetjes, Xandra

Bron: Met dank aan Forte uitgevers voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Sodabrood uit eigen oven. Hardcover, 9789462502550, uitgave november 2020.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bakboek voor sodabrood uit eigen oven (review)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven