Suqar van Greg en Lucy Malouf (review)

Suqar van Greg en Lucy Malouf (review)

Suqar van Greg en Lucy Malouf. Zoals de titel al doet vermoeden is het een bakboek boordevol desserts en andere zoetigheden uit het Midden-Oosten. Suqar is namelijk het Arabische woord voor suiker. De auteurs hebben geprobeerd om de ruim 100 zoete recepten zo toegankelijk mogelijk te houden. De meeste ingrediënten vind je vrijwel allemaal in de schappen van een grote supermarkt. Dus je kunt meteen aan de bak.

Greg: ‘Een leven lang werken in restaurants heeft mij geleerd dat er niets is dat mensen zo blij kan maken als een toetje’.

Wat denk je van crème brûlèe met safraan en bloedsinaasappel, pistache zandkoekjes, taartjes van Scheherazade-ijs en meringue. Of heb je liever Libanese liefdestaart of een paar Syrische zoete kaasrolletjes. Loopt het water je al in de mond?

Suqar van Greg en Lucy Malouf (review)

Vrijdag 12 juli 2019

Suqar van Greg en Lucy Malouf (review)

Wie zijn Greg en Lucy Malouf

Suqar is niet het eerste kookboek van Greg en Lucy Malouf. Wellicht ken je ook Vegarabia (uit 2015), een kookboek vol met de lekkerste vegetarische gerechten uit het Midden-Oosten. Eerder verschenen in de Nederlandse taal ook al:

  • Turquoise (een culinaire reis door Turkije),
  • Saha (een culinaire reis door het Midden-Oosten) en
  • Arabesque (de moderne keuken van het Midden-Oosten).

Greg en Lucy ooit gelukkig getrouwd en woonachtig in Australië, zijn inmiddels uit elkaar. Maar maken samen nog wel steeds prachtige kookboeken. Greg is een bekende masterchef uit het Midden-Oosten. Lucy begon haar carrière ooit als analist van Wall Street. Samen hebben inmiddels acht bekroonde boeken over voedselreizen op hun beider naam staan.

Lucy: ‘Fruit is vanzelfsprekend een natuurlijke, zoete lekkernij en in het Midden-Oosten groeit fruit in overvloed’.

Greg werd tot klassieke kok opgeleid in Europa. Tijdens zijn reizen ging hij op onderzoek naar regionale gerechten en gebruikt zijn Libanese achtergrond als inspiratiebron. Lucy is niet alleen bekend om haar boeken met Greg. Ze is tevens een veelgevraagd foodredacteur en werkt ze samen met koks uit de hele wereld. In 2013 verhuisde Lucy van Melbourne naar East Kent.

Wil je meer weten over Greg en Lucy, breng dan een bezoekje aan hun websites:

Suqar van Greg en Lucy Malouf (review)

Verleidelijk, kleurrijk en smaakvol

Het boek is mooi vormgegeven en voorzien van een hardcover. Persoonlijk vind ik dat prettiger dan een softcover. Zeker wanneer het boek veel gebruikt wordt en je geen liefhebber bent van geknakte kaften en ezelsoren. Een goed bakboek mag best ‘vies’ worden, maar er zijn grenzen.

Wat helaas een beetje teleurstellend is, is dat niet alle recepten zijn voorzien van een foto. Het is altijd een stuk prettiger om vooraf te weten hoe iets er uit gaat zien. Maar misschien vind jij dat wel helemaal geen probleem. De foto’s die wel geplaatst zijn zien er fantastisch en verleidelijk uit. Ze zijn gemaakt door de fotograaf Alan Benson. De layout heeft een moderne uitstraling en is een  combinatie van Arabische en westerse invloeden.

Voor beginners en gevorderden

Suqar bevat zowel eenvoudige recepten als lekkernijen die wat meer ervaring vragen. Koekjes, cake, taart, fruit, pudding, pannenkoeken, ijs en zelfs dranken passeren al bladerend door het boek. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vind er wel een recept van. Tussen de ruim 100 heerlijkheden zit vast voor iedereen iets bij.

Greg en Lucy: ‘Wij zijn er van overtuigd dat mensen plezier nodig hebben – en om eerlijk te zijn, het leven zou heel troosteloos zijn zonder iets zoets, van tijd tot tijd’.

Een boek met de titel Suqar uitgeven in een tijd dat suiker in een slecht daglicht staat is best een hele uitdaging. Maar waarom zou je niet af en toe mogen met mate mogen genieten van een eerlijk en goed gebakken zoetigheid. Tenzij je beslist geen suiker mag natuurlijk. Je komt aan van het woordje ‘te veel’. Tenminste, waar het voor staat. Wie te veel eet, wat het ook is, zal altijd in gewicht aankomen. Ja met zoetigheid en vetten gaat dat iets sneller dan met groenten, maar toch. De auteurs vertellen met nadruk dat ondanks de mensen in het Midden-Oosten dol zijn op zoetigheid, ze het niet elke dag eten. Ze serveren het veelal als een speciale traktatie bij feestelijke gelegenheden.

Suqar van Greg en Lucy Malouf (review)

Inhoud van Suqar

Na een korte kennismaking met de auteurs volgen direct de hoofdstukken met recepten.

  • Fruit – Ananas met 5-kruidenpoeder en saffraanijs, vijgen uit de oven met zoete kwark, dadels in kardemomkoffie, etc.
  • Zuivel – clotted-cream, rijstpudding met gebrande sinaasappelsaus, drop panna cotta, honingmousse, etc.
  • IJskoud – madarijn-negroni-granitta, bramensorbet met rozen, gezouten laurier-butterscotch-ijs, etc.
  • Koekjes – pistachezandkoekjes, Turkse mooie-ogenkoekjes, sinaasappel wafels, Arabesk chocoladewafels, etc.
  • Cakes, taarten en puddingen – Libanese liefdestaart, cheesecake met gesuikerde pompoen, bittere walnotencake, etc.
  • Klein gebak en vruchtentaarten – Gregs gekreukelde sigaren, tarte tatin van pruimen en laurier, kleine frambozen bakewells met rozen, etc.
  • Beignets en pannenkoeken – Arabische abrikozen donuts, Berber-1000-gatenpannenkoeken, Syriche zoete kaasrolletjes, etc.
  • Suikergoed – Gevulde dadels, gezouten gembertoffees, koffiemeringues, Turks fruit van kweeperen, etc.
  • Conserven – rozen-limoenmarmelade, fruitleer, gesuikerde bloemblaadjes, etc.
  • Dranken – zure-muntsiroop, Spaanse warme chocolademelk, kruidige Arabische koffie, etc.

Suqar sluit af met een onderdeel waarin je handige uitleg over de gebruikte ingrediënten vindt en leerzame tips hoe je ze het beste kunt verwerken.

Niet alleen voor zoetekauwen

Ondanks dat ik geen zoetekauw ben, zie ik in dit boek toch allerlei smakelijke gerechten voorbij komen. Zoetigheid waarvan ik denk dat wil ik wel een keer proeven. Mijn oog viel vooral op de koffiemeringues, de gember kruidkoekjes, zachte droptoffees en de cheesecake met gesuikerde pompoen. Het hoofdstuk ijs heeft ook mijn aandacht. Nu nog even tijd vinden om aan de slag te kunnen gaan.

Suqar van Greg en Lucy Malouf (review)

Suqar van Greg en Lucy Malouf

Wil je meer weten over het bakken van Arabische nagerechten en snoeperijen? Greg en Lucy leren je alles over de ultieme smaakcombinaties uit het Midden-Oosten. Zelfs voor degen die een beetje op de lijn letten is dit een heerlijk boek. In de meeste baksels kun je het suikergehalte aanpassen. Mijn motto is als je dan toch iets snoept, eet dan iets goeds. Neem een kleine hoeveelheid en geniet er op je gemak van. Mag je helaas geen suiker, dan kun je dat vervanger door andere zoetstoffen die wel geschikt zijn voor diabetici.

Je kunt het boek Suqar eenvoudig via de onderstaande link bestellen. Zo help je mij vervolgens ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

 

Ik zeg proberen maar!

 

Bron: Met dank aan uitgeverij Good Cook B.V. voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Suqar’ van Greg en Lucy Malouf / ISBN 9789461432018 / Hardcover / november 2018.

Meer van uitgeverij Good Cook:

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: