Sweet van Yotam Ottolenghi (review)

Sweet van Yotam Ottolenghi (review)

Wat hebben we er met zijn allen lang op moeten wachten: Sweet, het bakboek van Yotam Ottolenghi en Helen Goh. Eindelijk is het boek sinds een paar maanden ook in Nederland verkrijgbaar en kunnen we aan de bak. Wat dacht je van een kopje thee met een stukje chocoladetaart zonder bloem, met koffie, walnoten en rozenwater, een chai-brûleetaartje, een Roma’s donut met saffraancrème of heb je toch liever een madeleine met saffraan, sinaasappel en honing.

Ottolenghi: “Er is weinig dat ons zo’n geluksgevoel kan geven als deze zoete verleidingen”.

Sweet van Yotam Ottolenghi (review)

Vrijdag 20 oktober 2017

De Israëlisch-Britse kok was tot voor kort vooral bekend vanwege zijn fenomenale groentegerechten en zijn Londense restaurant Nopi. Je kent vast wel één of meerdere van zijn bestsellers: Plenty, Plenty more, Ottolenghi het kookboek, Jeruzalem en Nopi. Maar wat je misschien niet weet is dat Ottolenghi zijn culinaire avontuur startte in de patisserie. Wat is het fijn dat wij nu ook van zijn suikerzoete baksels en andere snoeperijen kunnen gaan genieten. Alles natuurlijk geheel volgens de visie die we van Ottolenghi gewend zijn; overvloedig, niets uitsluitend en bijzonder smaakvol. Of zoals hijzelf zegt: “je krijgt wat je ziet”.

Maar eerlijk is eerlijk, Sweet zou stukken minder spectaculair zijn geworden zonder de onvermoeibare inzet van Helen Goh. De inspirerende samenwerking tussen de twee patissiers heeft tot een subliem bakboek geleid. Veel van de  recepten omvatten variaties op het origineel, met een persoonlijk touch van Yotam en Helen. Verzin maar eens een nieuwe combinatie die ook nog eens heel smakelijk is. Sweet bevat ruim 110 verleidelijke recepten met veel ingrediënten uit het Midden-Oosten. Des te groter is dan de verrassing wanneer je een typisch Nederlandse lekkernij in het bakboek tegen komt. Maar straks meer daarover.

Sweet van Yotam Ottolenghi (review)

Zoet, zoeter, zoetst

Alleen de kaft al doet je het beste vermoeden over de inhoud. Ik kan wel verklappen, dat je beslist niet wordt teleurgesteld. De prachtige foto’s, gemaakt door ‘Peden + Munk’, doen je vrijwel direct watertanden. Dus wees gewaarschuwd en ga niet in het boek bladeren wanneer je niet kortgeleden ontbeten, geluncht of gedineerd hebt. Elk recept is zorgvuldig aangepast aan Yotams en Helens smaakprofielen. Met ingrediënten zoals vijgen, rozenwater, saffraan, sinaasappelbloesem, steranijs, pistache, amandel, kardemom en kaneel.

Het boek start met het een persoonlijke verhaal. Hoe de bijzondere samenwerking tussen Yotam en Helen tot stand kwam en zich daarna verder ontwikkeld heeft. Ze voelen en vullen elkaar goed aan en dat werkt blijkbaar heel inspirerend. Ze zijn soort van Yin en Yang in de suikerzoete wereld, die ook wel patisserie genoemd wordt. Wanneer er uit deze synergie het boek Sweet voortkomt vallen alle puzzelstukjes op hun plek.

De recepten zijn verdeeld over zeven hoofdstukken. Elk onderdeel start met uitleg en tips die specifiek voor dat type lekkernijen handig of noodzakelijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld over keukengerei gaan of je dat je het baksel wel/niet in de vriezer kunt bewaren.

  • koekjes & biscuit (bv. amandelwafeltjes met pistachenoten en zure kersen)
  • minicakes (bv. Perzische liefdescakes of poederdonsjes (soort whoopies, zachte macarons)
  • cakes & taarten (bv. pruimencake met armagnac of cake van rode biet, gember en zure room)
  • kwarktaarten (bv. passievruchten kwarktaart met gekruide ananas)
  • platte taarten in een deegbodem (bv. chai-brûleetaartjes of chocoladetaartjes met tahin)
  • nagerechten (bv. kleverige vijgenpudding met zoute karamel en kokos)
  • zoete snoeperijen (bv. amandelnougat met anijszaad of pecantruffels met prosecco)

Alles voorzien van veel fraai beeldmateriaal en interessante verhalen en weetjes. Het boek sluit af met allerhande baktips, informatie en een woordenlijst.

Sweet van Yotam Ottolenghi (review)

Wie is Yotam Ottolenghi?

Ottolenghi is een Israëlisch-Britse kok en vooral beroemd om zijn vegetarische gerechten. Yotam werd op 14 december 1968 in Jeruzalem geboren en groeide op in Israël. Daar liggen zijn roots. Dan is het dus niet verwonderlijk dat je in zijn creaties veel ingrediënten en smaken uit het Midden-Oosten terugvindt. Denk bijvoorbeeld aan rozenwater, tahin, honing, saffraan, kardemom, amandelen, sinaas- of granaatappel.

In 1997 besluit Yotam om naar Engeland gaan. Aan de Londense school ‘Le Cordon Bleu’ volgde hij een Franse kookopleiding en daarna was hij werkzaam bij diverse bekende restaurants en een banketbakkerij. In Londen opende hij zijn eerste delicatessenwinkels en restaurant Nopi. Ottolenghi wordt vooral bekend vanwege zijn vegetarische kookkunsten en vele kookboeken als Plenty en Plenty more.

Yotam Ottolenghi heeft ook een website: ottolenghi.co.uk

Wie is Helen Goh?

Over Helen Goh is veel minder bekend. Naast een getalenteerde banketbakker blijkt zij ook nog een succesvolle psychotherapeut te zijn. Een bijzondere combinatie, maar wel eentje die blijkbaar heel goed werkt. Helen heeft een Chinees-Maleisisch-Australische achtergrond. Ze is geboren in Maleisië, maar begon haar banketbakkers carrière in Australië. Samen met haar ouders was ze daar als jong meisje naar toe verhuisd. Na zeven jaar ervaring als hoofd-patisserie bij een restaurant in Melbourne, besloot ze om naar Londen te verhuizen. Helen gong daar opzoek naar een baan en solliciteerde bij Ottolenghi. Yotam en Helen werken sinds 2006 samen. Zij is zijn steun, inspiratiebron en rots in de branding als het aankomt op het verfijnen van zoete lekkernijen.

Sweet van Yotam Ottolenghi (review)

Ottolenghi & gevulde speculaas

Gevulde speculaas in Sweet van Yotam Ottolenghi. Hoe zit dat nu eigenlijk? In een bakboek van buitenlandse banketbakker-kok verwacht je niet zo snel een recept voor (gevulde) speculaas. Maar wanneer je leest dat de auteur een aantal jaren in Amsterdam heeft vertoefd, dan valt het kwartje direct. Wat het achterna reizen van een geliefde niet allemaal kan veroorzaken. Zeg nou zelf, een mooiere promotie voor Nederland kun je niet hebben. Nu kent een groot deel van de foodwereld dat kleine land waar het eten van dit gekruide & zoete baksel tot een oude traditie behoord. Of het nu gevulde speculaas, speculaasjes of speculaasbrokken zijn, ze vormen een ware traktatie voor, tijdens en na Sinterklaas.

“Doordat Yotam een geliefde achterna reisde kwam hij in ons koude kikkerlandje terecht en woonde hij vervolgens enkele jaren in Amsterdam.”

Sweet van Yotam Ottolenghi (review)

Heb jij ook trek in wat zoets?

Ben je nieuwsgierig of je net zulke lekkere zoete verwennerijen kunt (leren)bakken als Yotam Ottolenghi en Helen Goh? Zodat je al familie en vrienden kunt trakteren op een zelfgemaakte lekkernij. Heb jij wel eens in de zevende hemel gevoelt tijdens het eten van een ‘chocolade-pindakaas-‘s mores, een ‘poederdonsje’, een stukje espressoparfait of een ovengebakken chocoladetaartje met tahin & sesamkrokant. Niet?? Ik zeg hup aan de slag. Met de goede tips en smakelijke recepten uit dit boek kan ook jij binnen no time zitten smikkelen. Je kunt heel eenvoudig een exemplaar via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg bakken maar!

Bron: Met dank aan uitgeverij Fontaine voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Sweet’ van Yotam Ottolenghi & Helen Goh.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Sweet van Yotam Ottolenghi (review)”

  1. sophieke schreef:

    Klinkt heel erg leuk om de recepten uit dit boek te proberen. Is het niet moeilijk om alle ingredienten bij elkaar te vinden ?

  2. Myrthe schreef:

    Ik heb het boek net voor mijn verjaardag gekregen, ik ben er ook echt super blij mee :D!

Geef een reactie: