Van de vegan bakker (review)

Van de vegan bakker - review

Van de vegan bakker. Een nieuw bakboek vol heerlijke vegan recepten voor brood, broodjes, gebak, koekjes, cakes en meer. Lekkernijen gemaakt zonder dierlijke ingrediënten, dus met 100% plantaardige producten. De auteur van dit inspirerende vegan kookboek is niemand minder dan de Franse bakker Rodolphe Landemaine. Zijn recepten zijn beslist de moeite waard om te maken, ook wanneer je geen veganist bent.

‘Meesterbakker Rodolphe Landemaine laat zien hoe je de allerlekkerste broodrecepten en zoete bakklassiekers kan transformeren naar de vegan variant zonder aan smaak in te boeten.’

Vegan bakkerij Parijs

Wie wel eens in Parijs komt heeft wellicht ooit een bezoekje aan de winkel van Rodolphe ‘Land & Monkeys’ gebracht. Een 100% vegan bakkerij in het centrum van deze wereldstad. Zo niet, dan moet je dat zeker doen als je daar toch bent! Laat je ook eens verrassen door de smaak van vegan croissants en alle andere lekkernijen. Ik ben er enorm benieuwd naar en zou ze graag eens willen proeven. En jij?

Samen met medebakster en opleidster Yoshimi Ishikawa vormt Rodolphe sinds 2014 het creatieve duo achter dit eigenzinnige vegan concept. Veel van hun baksels vind je nu terug in dit boek. Het is interessant en leuk om al bakkende nieuwe smaaksensaties te ontdekken. Zelf omarm ik dit soort initiatieven met open armen. Misschien blijkt het uiteindelijk niks voor jou te zijn, maar dan heb je het tenminste wel geprobeerd.

Van de vegan bakker - review

Vegan brood bakken

Vegan brood bakken is op zich niets nieuws onder de zon. De meeste vloer- en busbroden die je maakt bevatten immers geen dierlijke ingrediënten. Voor een smakelijk brood dat de tijd krijgt om zich optimaal te ontwikkelen heb je immers niet veel nodig. Bloem of meel, water, zout, een rijsmiddel en een portie geduld. Niks meer en niks minder. Als we kijken naar de luxe en rijke degen, dan wordt het een ander verhaal. Baksels als brioche en croissants vragen om een vetstof en vaak ook eieren. Maar wat neem je dan wanneer je enkel plantaardige stoffen wilt gebruiken? Is elke plantaardige variant wel geschikt en hoe zit het met de smaak?

De auteur legt je stap-voor-stap uit welke plantaardige vetten optimaal zijn voor welk gebak en waarom. Wil je daar meer over weten dan raad ik je aan het boek te lezen. Rodolphe laat daarin zien hoe je zelf de lekkerste plantaardige botervervanger maakt. Een !00% vegan boter waarmee je perfect bladerdeeg, briochedeeg of de overheerlijkste croissants maakt. Zoals je vast zult begrijpen staan deze vegan lekkernijen inmiddels al op mijn to-do-lijstje. Wanneer je naar de afbeelding hierboven kijkt, loopt het water je in de mond nietwaar. Nu nog tijd, energie en een koele dag vinden om aan de slag te gaan.

Van brood tot macarons

In dit heerlijke bakboek staan niet alleen recepten voor allerlei soorten (luxe) brood, koekjes, gebak, enz. Maar bijvoorbeeld ook beknopte, maar wel duidelijke, uitleg over allerhande vegan ingrediënten. Zo leert Rodolphe je hoe je eenvoudig plantaardige melk maakt. Of opgeklopt schuim (aquafaba) van bonennat en de vegan boter (waar we het al eerder over hadden). Doormiddel van de stap-voor-stap foto’s zie je hoe het proces precies verloopt. Wel handig, je weet in een oogopslag of je goed bezig bent.

Daarnaast legt hij uit hoe je verschillende soorten desemstarters maakt. Klein nadeel vind ik persoonlijk dat hij een vast desem gebruikt. Die kun je natuurlijk wel omzetten naar een vloeibare versie, maar daar heb je dan wel wat meer kennis en ervaring voor nodig. Van een vloeibaar desem en vaste versie maken is heel eenvoudig. Je voegt dan gewoon meer meel of bloem dan water toe. Andersom is ingewikkelder. Het vaste deeg moet je zien te verdelen (‘oplossen’) in water. Deze broodnodige informatie ontbreekt in het boek. Dat is jammer, want veel Nederlandse recepten voor desembrood, zoals die op mijn website, werken namelijk met desem op basis van 100% hydratatie. Deze 100% desemstarter bestaat uit evenveel water als meel of bloem. 

Helaas kon ik nergens vinden hoe je verse gist (die de auteur gebruikt) eenvoudig kunt vervangen door instantgist. Allemaal geen onoverkomelijke problemen, maar wel goed om even te melden lijkt mij. Professionele bakkers vergeten wel eens dat thuis brood bakken vaak om een iets andere benadering vraagt dan in een bakkerij. neem alleen al de apparatuur. Een keukenmachine die ook brooddeeg kan kneden, werkt nu eenmaal anders dan een echte spiraalkneder. 

Van de vegan bakker - review

Vegan recepten in het boek

Nieuwsgierig geworden? Ik zal je verklappen welke soort recepten je in het boek kunt vinden.

  • Basisrecepten – vaste desemstarters ook glutenvrij (wel beknopt uitgelegd), allerlei soorten brood en taartdeeg, boter, praliné, Italiaanse en Franse meringue, slagroom en banketbakkersroom.
  • Brood – baguette, boule, volkoren, met zaden, specerijen of gedroogde vruchten, div. smaken pain de mie (lijkt op ons casinobrood), schwarzbrot, focaccia, glutenvrij, broodstokjes en soepstengels.
  • Zoete, luxe broodjes – verschillende soorten croissants, kaneelbroodjes, met rozijnen of chocolade, brioche, tulband, viennoise (zacht, zoet brood) en appelbroodjes.
  • Lekkers voor onderweg – cakejes in allerlei vormen, cake, brownies en zelfs pannenkoeken.
  • Taarten gebak – allerhande fruittaartjes, praliné, flan en pavlova.

Kortom het is een leerzaam en inspirerend vegan (brood)bakboek. Geschikt voor zowel de beginnende, als de meer ervaren thuisbakker. Al bakkende gaat er een geheel nieuwe wereld voor je open. Boordevol smaak, geur en ook nog eens 100% diervrij. 

Van de vegan bakker kopen?

Je hoeft geen veganist te zijn om dit boek aan te schaffen, maar het mag natuurlijk wel. De keuze hoe je in het leven staat en met de aarde omgaat laat ik geheel aan jou zelf over. Toch wil ik je proberen overhalen om open te staan voor nieuwe producten. Gewoon omdat het leuk en spannend is om ze te bakken en te proeven. Ga jij dit avontuur aan? 

Het vegan bakboek boordevol brood en andere lekkernijen is eenvoudig via de onderstaande link te bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen en te behouden. Heel erg bedankt alvast.

Groetjes, Xandra

Bron: Met dank aan Uitgeverij Good Cook voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Van de vegan bakker’ van Rodolphe Landemaine. Hardcover, ISBN 9789461432544, uitgave april 2021.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Van de vegan bakker (review)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven