Vegan zuivel maken met Emelie Holm (review)

Vegan zuivel maken met Emelie Holm (review)

Zelf vegan zuivel maken met Emelie Holm is een interessant boek voor iedereen die eens wat anders wil proberen. Het is een fijn beginners boek om kennis te maken met de plantaardige versies van koemelk, roomboter, geitenyoghurt of bijvoorbeeld schapenkaas. De titel doet vermoeden dat de recepten enkel om vegan zuivel draait, maar niets in minder waar. Het bevat tevens allerlei noten en zadenpasta’s, brood, taart, koekjes en andere lekkernijen.

Wist je dat je haver- of notenmelk heel eenvoudig zelf in een goede blender maakt en dat die smaakvoller is dan een fles of pak uit de winkel. Daar is vaak slechts een klein percentage graan of noten in verwerkt en je betaald er relatief veel voor.  

Vegan zuivel maken met Emelie Holm (review)

Vrijdag 8 november 2019

Meneer J. en ik streven er beslist niet naar om voor de volle 100% vegan te leven. Vlees en vis laten we wel voor minimaal 95% weg uit ons eetpatroon. We eten heus wel eens een gekookt eitje en we drinken dagelijks een glas melkkefir, natuurlijk zelfgemaakt. We nemen vaker de fiets en we houden regelmatig een kliekjes dag. Restjes groenten kun je prima verwerken in een ovenschotel of een smakelijke soep. Wellicht denk jij er anders over, geen probleem, maar wij vinden dat we best goed bezig zijn. Alle kleine beetjes helpen immers.

Wie wat minder dierlijke zuivel wil nuttigen of zoals ik gewoon nieuwsgierig is naar andere opties komt al snel uit bij plantaardige varianten. In de schappen van de supermarkt zie je steeds meer van deze producten verschijnen. Soja yoghurt, havermelk, kokosolie en meer. Stuk voor stuk leuk om eens te proberen om te kijken of het je bevalt en wie weet maak je voortaan vaker de overstap naar plantaardig. Ga de uitdaging aan en laat je verrassen door andere smaken en structuren. Weet wat je eet en maak het daarom zelf. Moeilijk is het beslist niet. Als je de basisbenodigdheden in huis hebt, kun je direct aan de slag.

Zelf maakte ik al eerder plantaardige melk van tamme kastanjes en chufa. Deze recepten vind je elders op mijn website.

Vegan zuivel maken met Emelie Holm (review)

Basisinformatie

Het boek start met uitleg over vegan zuivel en wat de gezonde eigenschappen daarvan zijn. Verder vertelt de auteur ons waar je op moet letten, welke ingrediënten en keukenapparatuur je nodig hebt. Het beknopte gezondheidsverhaal laat ik maar voor wat het is. De beweringen worden niet onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken. Ik heb daarom geen idee of ze juist zijn of niet. Mij gaat het in dit geval om het ontdekken van nieuwe mogelijkheden op het gebied van pure voedingsmiddelen.

Melk, boter, kaas en meer

Emelie leert ons hoe je:

Melk – maakt van zaden, pitten, noten en bonen. Iedereen kent inmiddels wel haver-, amandel- en sojamelk. Maar ik was er waarschijnlijk zelf nooit op gekomen dat je tevens gebruikt kunt maken van ingrediënten als pompoenpitten, macadamia noten, hennepzaad of sesam. Recepten voor onder andere voor (snelle) amandelmelk, pompoenpittenmelk, sesammelk, cashewmelk en nog veel meer.

Boter – ook wel pasta genoemd, worden gemaakt van diverse noten en zaden of op basis van kokos. Ze hebben allemaal hun specifieke eigenschappen en smaak. Ze vertelt ons dat hazelnotenboter uitermate geschikt om in te bakken of voor het aanmaken van dressings. Dat pecannoten-boter heel geschikt is voor het maken van nagerechten.

Kaas – maakt. Hiervoor zijn ingrediënten als cashewnoten, macadamia, zonnebloempitten, amandelen en melkkefir heel geschikt. Denk bijvoorbeeld aan een smeuïge roomkaas of een goede vervanger van Parmezaanse kaas.

Yoghurt – maakt van noten, kokos en met behulp van water- of melkkefirkorrels.

Het laatste onderdeel in het boek Vegan zuivel bevat recepten voor lekkernijen gemaakt met plantaardige zuivel. Het bevat brood, koekjes, taart, ijs, saus en nog veel meer.

Boek Vegan zuivel

Ben je op zoek naar plantaardige alternatieven voor zuivel en wil je het graag zelf leren maken? Dan is dit je kans! In dit boek vind je alle info, recepten en foto’s. Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Bron: Met dank aan uitgeverij GoodCook voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Vegan zuivel’ van Emelie Holm / ISBN 9789461432209 / Hardcover / september 2019

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Vegan zuivel maken met Emelie Holm (review)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven