Zalig zoet voor de feestdagen

Zalig Zoet voor de feestdagen

De titel van het nieuwe bakboek van Vanessa van Koppen doet zijn naam eer aan. ‘Zalig’ staat voor onze feestdagen en heiligen, ‘zoet’ voor de recepten van de bijpassende heerlijkheden. Het boek bevat niet alleen bekende baksels uit Nederland zoals broodhaantjes en een banketletter. Vanessa laat ons ook kennis maken met bijzondere lekkernijen uit de gehele wereld. Heb jij wel eens een stukje geproefd van een versgebakken Italiaanse panettone, een Poolse maanzaadcake of de Franse bûche de Noël. Niet?? Schaf dan ‘Zalig zoet’ aan en haal zo de wereld in huis. Ik zeg bakken maar ….

“Een origineel boek om uit de bakken, om in te lezen over tradities en heiligen, maar vooral een boek dat je zal laten genieten van veel zalige zoetigheden.”

Zalig zoet voor de feestdagen

27 oktober 2015

Zoals je op de foto hier onder kunt zien staan er veel verschillende soorten koekjes, gebak en brood in ‘Zalig zoet’. De auteur heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar onze heiligen, feestdagen en de traditionele lekkernijen. Wist je dat we al sinds de Middeleeuwen kruidnootjes bakken en eten? Ze staan voor geldstukken. Men zegt dat Sint-Nicolaas bij drie arme meisjes die geen bruidsschat hadden, een zakje met munten naar binnen heeft gegooid. Zodat zij alsnog konden trouwen. Vanessa heeft bij elk recept zo’n uitleg toegevoegd. Dat maakt het boek niet alleen een mooi bakboek, maar tevens een interessant en leerzaam naslagwerk.

Zalig Zoet voor de feestdagen 2

Inhoudsopgave

Na de overzichtelijke inhoudsopgave, start ‘Zalig zoet’ met een kleine geschiedenis van het brood. Al zo’n 10.000 jaar geleden verbouwden we al granen. Waar we in het begin gekookte pap van maakten.  Later werden dat platte koeken, de voorloper van ons huidige brood. Ook werd brood als offermiddel gebruikt om de goden gunstig te stemmen. Meer uitleg en informatie over dit onderwerp vind je in het boek van Vanessa.

De recepten, feestdagen en heiligen zijn ingedeeld volgens onze kalender. Dat is heel handig, want dan kun je het hele jaar rond lekker aan de bak. Verras je familie en vrienden eens met een bijzonder lekkernij dat bij de heilige van die dag hoort. Het boek sluit af met een beknopte uitleg hoe je zelf gistbrood of bladerdeeg kunt maken. Dat had wat mij betreft wel iets uitgebreider gemogen met wat stap-voor-stap foto’s. Verder niets dan lof over dit fraaie bakboek.

“Vanessa van Koppen heeft zich verdiept in de culinaire geschiedenis van de feestdagen.”

Zalig Zoet voor de feestdagen 3

Persoonlijke noot

Ik ‘ken’ Vanessa van het online foodmagazine Lekker Tafelen, waar ik ook een paar jaar redactiewerk heb gedaan en geblogd. Het boek ziet er, zoals ik al van Vanessa verwacht had, heel verzorgt uit. Aan bakboeken geen gebrek in de boekhandel, maar ‘Zalig zoet’ onderscheidt zich doordat het zoveel meer is. Een naslagwerk over onze oude baktradities, feestdagen en heiligen. Ook voor anders- of niet-gelovigen kan het een leerzaam boek zijn. Al was het maar dat je weet waar de lekkernijen oorspronkelijk vandaan komen en/of hoe ze zijn ontstaan.

Recepten

Ondanks alle inspanningen om het boek zo volledig mogelijk te maken, zijn er af en toe toch wat kleine onvolkomenheden ingeslopen. Wellicht is mijn oog daar nu net op gevallen. Ik ben zelf helaas ook niet foutloos in mijn beschrijvingen, maar je verwacht dat de tekst voor een boek door meerdere personen gecontroleerd is. Zo staat er in de ingrediëntenlijst een half zakje gist. Hoeveel is dat, want je heb zakjes van 7 en 11 gram. En wat voor soort gist is het, instant gist hoef je niet eerst op te lossen, droge (bakkers)gist juist weer wel. Neem je instantgist dan klopt de uitleg op pagina 170. Andere kleine ongemakken zijn dat bijvoorbeeld een ingrediënt wel in de lijst staat, maar niet in de bereiding (blz. 77). Of ‘nodig voor ongeveer 30 koekjes’ terwijl het een recept voor een sodabrood is (blz. 28).

Thomasstriezeln

Wat ik het eerst ga bakken? Ik denk de Thomasstriezeln uit Duitsland, dat had mijn vader vast erg leuk gevonden. Al vraag ik mij af of hij van het bestaan van zijn ‘naambroodje’ op de hoogte was. Maar het smaakt er vast niet minder lekker om. Een striezeln is een klein, langwerpig gistbroodje/koekje. Volgens Vanessa is het niet helemaal duidelijk wanneer ze ontstaan zijn. De vorm staat voor een vinger en heeft betrekking op het verhaal van de ongelovige Thomas. Hij geloofde pas dat de opgestane Christus voor hem stond, toen deze zijn vinger in diens wonde legde.

Hier vind je het recept: Thomasstriezeln voor Thom (ode aan mijn vader)

Zalig Zoet voor de feestdagen 5

Vanessa van Koppen

Vanessa van Koppen is van huis uit jurist, met een passie voor koken, eten en schrijven. Zij geeft ook lezingen, workshops, heeft een cateringbedrijfje en doet aan ‘personal kook coaching’. Vanessa heeft een eigen website Sacré Cuisine. Je vond daar recepten voor de (Christelijke) feestdagen en de achtergronden van deze feesten. Helaas is de website nu offline (1 augustus 2018. Daarnaast schreef ze ook voor andere (food)blogs, zoals Lekker Tafelen en Ad Rem. En je kunt (kon?) haar regelmatig horen in een kookrubriek bij het radioprogramma Schepper & Co.

Zalig Zoet voor de feestdagen 6
Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Forte/Averbode (SimplifyLife) voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: