Allinson volkoren met gist bakken

Allinson volkoren met gist

Allinson volkoren met gist. Deze versie is alleen met behulp van gist gebakken, omdat niet iedereen een desemstarter heeft. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een Allinson met gist én desem. Desem geeft namelijk een heerlijk spekkig kruim en daar maak je de lekkerste panini’s van. Ik heb tegelijkertijd één brood met alleen gist en één met een combi gist/desem gebakken. De eerste ging sneller tijdens de tweede rijs. De Allinson met desem haalde de ‘achterstand’ weer in tijdens de ovenrijs en werd uiteindelijk zelfs nog iets hoger dan het gistbrood. Wat waarschijnlijk te verklaren is door het feit dat er 45 gram meel plus 45 gram water meer in het desembrood zijn verwerkt. De ingrediënten van het desem heb ik niet vervangen in het gist brood. (Anno 2019 heb ik trouwens geen idee waarom ik dat destijds niet heb gedaan. Verder is er niks mis met het recept.)

Geen beginners deeg

Een Allinson volkoren met gist is geen beginners deeg. Je gebruikt namelijk een waterpercentage van 90% en dat is best veel. In een standaard brood gaat 60 tot 65% vocht. Wanneer je het geheim kent en de regels stap voor stap volgt dan kan er niet zoveel meer mis gaan. Vergeet niet voordat je het deeg na de eerste rijs gaat vormen, om je werkblad en handen eerst goed nat te maken met water. Dat werkt namelijk een stuk makkelijker.

Thomas Richard Allinson

Allinsonbrood is vernoemd naar Thomas Richard Allinson (1858 – 1918), een Britse arts. Hij adviseerde iedereen om volkorenbrood te eten, vanwege het hoge vezelgehalte, vitamines en mineralen. Een Allinsonbrood bestaat oorspronkelijk uit 100% volkorenmeel, water, zout en gist. Je krijgt een mals, stevig en compact brood, door er bij de bereiding meer water aan toe te voegen. Dit brood bevat weinig of geen vet en met het hoge gehalte aan voedingsvezels is bijzonder geschikt wanneer je een paar pondjes wilt afvallen.

Dat smaakt naar meer Allinson volkoren:

Allinson volkoren met gist bakken

7 januari 2015

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten:

 • 440 gr tarwe volkorenmeel (De Zandhaas)
 • 6 gr instantgist
 • 9 gr bakkerszout
 • 265 gr + 130 gr water

Verder nog:

 • broodbakblik (ca. 21x11x7 cm)
 • bakspray of olie om in te vetten
 • mengkom
 • douchemutsje of een stukje plastic
 • deegsteker
 • (siliconen) kwastje
 • kneedmachine
 • keukenweegschaal
 • lepelweegschaal (optioneel)
 • oud, laag bakblikje om heet water in te doen (stoom)

Bereidingwijze volkoren busbrood

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg de ingrediënten alvast af en zet alles klaar.

Brooddeeg maken:

Doe het volkorenmeel in een kom en roer hier eerst het zout doorheen en daarna pas de droge gist. Zout en gist kunnen beter niet direct met elkaar in aanraking komen, omdat zout de werking van gist teniet doet.

Voeg dan 265 gr (60%) water toe en meng het deeg ongeveer 10 minuten rustig op de laagste stand. Dus het is meer roeren/mengen in plaats van kneden! Zet de kneedmachine dan nog ongeveer 5 minuten op iets hogere, maar nog steeds een lage stand. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Kneed het deeg nu nog 2 minuten op een lage stand en voeg in 2 of 3 keer het overige water, 130 gr (30%), toe tot het geheel is opgenomen. Er is nu een beetje flubberig, maar toch één geheel vormend deeg ontstaan.

TIP: Waarom niet meteen aan het begin van het kneedproces al het water al toevoegen? Omdat je eerst stevige en elastische glutenstrengen moet creëren, voordat zij extra toevoegingen zoals water, pitten, zaden en dergelijke goed kunnen vasthouden!

Eerste rijs:

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel ongeveer 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Oven voorverwarmen:

Verwarm de oven alvast goed voor op 240 graden. Plaats 2 roosters net onder het midden van de oven en zet op de onderste alvast een oud bakblikje. Daar gaat straks heet water in om stoom te creëren, zodat het brood mooi en goed kan rijzen zonder te scheuren.

Vet alvast het broodbakblik goed in.

Brood vormen:

Maak het werkblad nat met water en leg het deeg hier op. Maak dan ook je handen nat en vorm voorzichtig een busbrood. Weet je niet hoe dat in zijn werk gaat, kijk dan eerst even: mini busbroden vormen. Met het Allinsondeeg is het meer een kwestie van vouwen, dan van echt oprollen. Het deeg moet wel op spanning gebracht worden en dit bereik je door het te vormen/vouwen. Leg het busbrood voorzichtig, met de naad naar beneden in het broodbakblik. Steek (snijd) het deeg in de lengte deels doormidden met een natgemaakte deegsteker.

Tweede rijs:

Dek het broodbakblik af en laat het deeg bij 30 graden nog 40 á  45 minuten rijzen.

Brood bakken in de oven:

Doe een paar minuten voordat het brood de oven in gaat, een half kopje kokend water in de oude ovenschaal. Schuif dan het broodbakblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak het brood in ongeveer 55 tot 60 minuten goudbruin.

Haal het Allinson volkoren met gist uit de vorm en leg het op een rooster om goed af te koelen. Kwast eventueel de buitenzijde in met wat water, dan wordt de korst wat zachter.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Allinson volkoren met gist’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Allinson volkoren met gist bakken

4 gedachten over “Allinson volkoren met gist bakken

 1. Dag Xandra, je hebt zoveel leuke recepten: ik kan soms niet kiezen. Eerst wou ik jouw Olijvenbrood met oregano maken (heb alles al in huis!!) maar bedacht mij dat ik toch een Alison brood wil maken, maar dan alleen met gist. Kom ik in mijn eigen kookschrift tegen een recept van Karin, gebaseerd op jouw recept, en ze noemt het ‘Super snel en simpel speltbrood’. Dit lijkt mij net wat ik wil. Alleen, ik heb geen speltbloem/speltmeel. Ik heb alleen volkorenmeel. Kan dat? Hoor graag van je. Groet, Lioe

  1. Beste Lioe, dat het recept bij Karin staat is eigenlijk niet de bedoeling, want ik heb daar destijds geen toestemming voor gegeven. Anderen hebben het weer van haar overgenomen en inmiddels is het een eigen leven gaan leiden. Beetje jammer, maar daar kun jij niks aan doen. Het origineel heb ik inmiddels aangepast naar 1 bakbik en vind je hier: https://www.xandrabaktbrood.nl/brood-2/het-supersnelle-speltbrood/. Je kunt voor dit recept allerlei soorten glutenvolle meel of bloem gebruiken. Het kan soms zijn dat meel nog iets meer water nodig heeft. Bak ze! Gr. Sandra

 2. Hallo X.
  Ik heb vandaag eens geprobeerd om een Allison te bakken,is redelijk gelukt maar toch niet wat het wezen moet even een vraagje er staat in het recept dat zodra je het deeg in het bakblik doet je het een tweede rijs geeft en maar liefst van 30 graden 45 minuten lang maar mijn vraag is in welk huis is het 30 graden warm om dit te laten rijzen op die temperatuur? Mijn enigste optie was dus het blik in de oven zetten waar het dus op 30 graden staat en goed gaat maar nu het punt je moet dus ook je oven voorverwarmen en dus wanneer je het gerezen deeg uit de oven haalt heb je zo een 20 minuten nodig om je oven op 240 graden te krijgen,in die tijd staat en zakt je deeg dus gewoon in jammer.van al het werk wat er in zit ik vermoed dat dit een veel voorkomend probleem zal zijn/worden bij andere collega bakkertjes aangezien we maar 1 oven hebben .maar we blijven het proberen.??

 3. Beste Xandra, ik heb dit Allison brood met gebuild meel gemaakt. Ik heb iets minder water gebruikt (80%) en het wat korter in de over gezet (40 min). Nog nooit had ik zo’n slap deeg tot een goed einde gebracht maar dank zij je aanwijzingen is het me gelukt. Dank je wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven