Allinson volkoren van spelt bakken

Allinson volkoren van spelt a

Na weken vol Allinson experimenten rijst de vraag: waar kun je zo’n smakelijk brood nog meer van maken? Zou het ook met spelt volkorenmeel gaan, want deze glutenstrengen zijn toch veel kwetsbaarder. Lukt het om spelt ook ruim 90% vocht op te laten nemen? Ik kan nu verklappen, dat het nog makkelijker gaat dan met tarwe. Misschien was het mazzel, maar dat weet ik pas wanneer ik er nog een bak. In ieder geval ook een Allinson volkoren van spelt is absoluut de moeite waard! Dus spelt liefhebbers waar wachten jullie nog op?!

Thomas Richard Allinson 

Allinsonbrood is vernoemd naar Thomas Richard Allinson (1858 – 1918), een Britse arts. Hij adviseerde iedereen om volkorenbrood te eten, vanwege het hoge vezelgehalte, vitamines en mineralen. Een Allinsonbrood bestaat oorspronkelijk uit 100% volkorenmeel, water, zout en gist. Je krijgt een mals, stevig en compact brood, door er bij de bereiding meer water aan toe te voegen. Dit brood bevat weinig of geen vet en met het hoge gehalte aan voedingsvezels is bijzonder geschikt wanneer je een paar pondjes af wilt vallen.

Dat smaakt naar meer Allinson volkoren:

Allinson volkoren van spelt bakken

21 januari 2015

Benodigdheden voor 1 busbrood

Ingrediënten:

 • 440 gr spelt volkorenmeel (De Zandhaas)
 • 2,5 gr instantgist
 • 9 gr bakkerszout
 • 90 gr (volkoren)speltdesem
 • 265 gr + 130 gr water

Verder nog:

 • broodbakblik (ca. 21x11x7 cm)
 • bakspray of olie om in te vetten
 • 2 mengkommen
 • douchemutsje of een stukje plastic
 • deegsteker
 • (siliconen) kwastje
 • kneedmachine
 • keukenweegschaal
 • lepelweegschaal (optioneel)
 • oud, laag bakblikje om heet water in te doen (stoom)

 

Bereiding Allinson volkorenbrood van spelt

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg de ingrediënten alvast af en zet alles klaar.

Deeg maken:

Doe het spelt volkorenmeel in een kom en roer hier eerst het zout doorheen en daarna pas de droge gist. Zout en gist kunnen beter niet direct met elkaar in aanraking komen, omdat zout de werking van gist teniet doet.

Doe in een andere kom het desem en 265 gram water, roer deze goed door elkaar. Voeg dan het meel bij het desem/water en meng het 10 minuten rustig op de laagste stand van de machine. Dus het is meer roeren/mengen in plaats van kneden! Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. (Deze kneedtijd is absoluut voldoende voor spelt, want dat heeft zeer kwetsbare glutenstrengen. Zou je langer kneden dan maak je ze weer stuk.) Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Deeg testen:

Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Kneed het deeg nu nog 2 minuten op een lage stand en voeg in 2 of 3 keer het overige water, 130 gram, toe tot het geheel is opgenomen. Er is nu een beetje flubberig, maar toch één geheel vormend deeg ontstaan.

TIP: Waarom niet meteen aan het begin van het kneedproces al het water al toevoegen? Omdat je eerst stevige en elastische glutenstrengen moet creëren, voordat zij extra toevoegingen zoals water, pitten, zaden en dergelijke goed kunnen vasthouden!

Eerste rijs:

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen

Oven voorverwarmen:

Verwarm de oven alvast goed voor op 240 graden. Plaats 2 roosters net onder het midden van de oven en zet op de onderste alvast een oud bakblikje. Daar gaat straks heet water in om stoom te creëren, zodat het brood mooi en goed kan rijzen zonder te scheuren.

Vet het broodbakblik alvast in.

Deeg vormen:

Maak het werkblad nat met water en leg het deeg hier op. Maak dan ook je handen nat en vorm voorzichtig een busbrood. Weet je niet hoe dat in zijn werk gaat, kijk dan eerst even: mini busbroden vormen. Met het Allinsondeeg is het meer een kwestie van vouwen, dan van echt oprollen. Het deeg moet wel op spanning gebracht worden en dit bereik je door het te vormen/vouwen. Leg het busbrood voorzichtig, met de naad naar beneden in het broodbakblik. Steek (snij) het deeg in de lengte deels doormidden met een natgemaakte deegsteker.

Tweede rijs:

Dek het broodbakblik af en laat het deeg bij 30 graden nog 30 minuten rijzen.

Brood bakken in de oven:

Doe een paar minuten voordat het brood de oven in gaat, een half kopje kokend water in de oude ovenschaal. Schuif dan het broodbakblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak het brood in ongeveer 50 minuten goudbruin.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Allinson volkoren van spelt bakken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Allinson volkoren van spelt bakken

3 gedachten over “Allinson volkoren van spelt bakken

 1. dag Xandra
  hartelijk dank voor je reactie. Goed en simpel ideetje met die krat..:-)
  Na vele matige resultaten met Allinson recepten, ga ik vanavond jouw spelt versie (met desem) uitproberen.
  dank!
  Kees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven