Appel kruimel brioche met hazelnoten

Appel kruimel brioche met hazelnoten

Appel kruimel brioche met hazelnoten en voor wie wil een vleugje rum. Dat laatste kun je natuurlijk weg laten, maar het geeft wel een extra vrolijk tintje aan dit broodgebakje. In plaats van rum kun je bijvoorbeeld advocaat, likeur of een andere smaakmaker nemen. Eten er kinderen mee of mag je geen alcohol, wel de rozijnen dan in appelsap of water.

Feestdagen of zomaar tussendoor

Dit heerlijke zachte broodtaartje is een bijzondere traktatie voor de komende feestdagen. Zelfs wanneer je niets te vieren hebt, vormt het een smakelijke lekkernij. Dit kruimel brioche brood is een fijn basisrecept waarmee je eindeloos kunt variëren. Vervang de appel en hazelnoten door ander vers of diepvriesfruit. Gebruik kruiden en specerijen om er een eigen draai aan te geven. Ik denk dat je zelfs pompoenblokjes en andere zachte groente kunt toevoegen. Wees creatief en leef je uit. Ik hoor en zie natuurlijk graag wat je ervan gebakken hebt.

Grote of kleine brioche broodjes

(*) Vandaag heb ik voor 1 grote en 6 kleine brioche broodjes gekozen. Je kunt natuurlijk ook 2 grote maken of 14 á 15 kleine exemplaren. Heb je geen bakvormen, maak er dan een plaatkoek van.

Een beetje van mijzelf en een beetje van de docenten van Bakery Institute in Zaandam. Mijn recept is gebaseerd op het Brioche brood dat ik een paar jaar geleden bakte en elders op Xandra Bakt Brood staat. Deze combinatie van boulangerie en patisserie leerde ik bakken tijdens de cursus ‘Croissants en zoete degen’. De cursussen van Bakery Institute zijn een echte aanrader voor elke (thuis)bakker die de kneepjes van het vak wil leren.

Appel kruimel brioche met hazelnoten

Vrijdag 15 november 2019

Appel kruimel brioche met hazelnoten bakken

Benodigdheden voor 1 grote brioche en 6 kleine

Deeg:

  • 400 gr tarwebloem
  • 6 gr (bakkers)zout
  • 7 gr instantgist
  • 120-130 gr melk
  • 3 eieren maat M, inhoud totaal 165-170 gr
  • 25 gr honing (of andere zoetstof)
  • 150 gr roomboter, koud (!), in kleine blokjes

Vulling:

  • 1 appel, geschild en in kleine blokjes
  • 0,25 tl kaneel of koekkruiden
  • 1 handje hazelnoten, klein, van de Turkse hazelaar
  • 1 handje rozijnen
  • 3-4 el rum (merk Abuelo), voor wellen rozijnen

Topping:

  • 60 gr tarwebloem
  • 35 gr (kristal)suiker
  • 50 gr roomboter, koud (!), in kleine blokjes

Verder nog:

  • olie, invetten mengkom
  • boter, invetten bakvormen
  • tarwebloem voor op werkblad
  • kneedmachine
  • keukenweegschaal
  • set speciale maatlepels
  • mengkommen
  • mesje + snijplank
  • schaar
  • deegsteker
  • stuk afdekplastic
  • 1 vlaaivorm* Ø 24 cm
  • 6 kleine vormen* Ø 9,5 cm
  • bakpapier

Appel kruimel brioche met hazelnoten bakken

Bereidingswijze feestelijke broodgebakjes

Brioche deeg is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel netjes de stappen volgen. Lees daarom het recept eerst goed door voordat je aan de slag gaat. Zoek alle benodigdheden bij elkaar en weeg de ingrediënten af. Doe de rozijnen en de rum (of iets anders) in een klein schaaltje en laat ze minimaal 30 minuten wellen. Liever nog wat langer.

Bekleed de bodem van de bakvormen met bakpapier en vet daarna ook de zijkanten in met een klein beetje boter.

Deeg maken:

Neem de kom van de kneedmachine en de hier alle bloem, zout, gist, eieren en 120 gr koude melk in. Zet vervolgens de machine aan op een lage stand en laat het apparaat 6-7 minuten zijn werk doen. Wanneer je tijdens het kneden denk dat het deeg te droog is voeg dan ook de rest van de melk in stapjes toe. Als het goed is heb je nu een egaal deeg en redelijk elastisch deeg. Je hoeft er nog geen perfect vliesje van te kunnen trekken, want je moet nog meer kneden.

Voeg nu de zoetstof toe en kneed deze in ongeveer 1 minuut door het deeg. Dan mag de helft van de roomboter erbij. Zet de machine weer aan op een lage stand, zodra de boter door het deeg is opgenomen mag ook de rest erbij. Alle boter zit nu egaal door het deeg gemengd en laat het mooi glanzen. Test een paar keer of je al een goed vliesje kunt trekken. Zodra dat in orde is kun je stoppen met kneden, anders loop je het risico dat je het deeg overkneed (lees: weer stuk maakt).

Eerste rijs:

Maak een bal van het deeg en leg het daarna in een lichtjes met wat olie ingevette kom en sluit deze vervolgens af met een deksel. Laat het deeg nu ongeveer 90 minuten op kamertemperatuur rijzen. Bij ons is het redelijk koel, wat voor brioche niet erg is, circa zo’n 17-18 graden.

Schil intussen de appel en snijd deze vervolgens in kleine blokjes. Meng het kaneelpoeder met de appel. Leg de stukjes in een schaaltje en zet het opzij.

Doorslaan, verdelen, opbollen, vormen en tweede rijs:

Strooi desgewenst eerst wat bloem op je werkblad. Haal daarna het deeg uit de kom, leg het deeg neer en druk het zachtjes wat platter. De grote luchtbellen vormen zich nu om in meerdere kleinere. Verdeel het deeg met behulp van een deegsteker in 6 kleine stukken van 60 gram. Wat overblijft, circa 500 gram, is voor de grote vorm. Bol de stukken deeg lichtjes op en laat ze 5 minuten onder een stuk plastic relaxen.

Druk de bollen deeg nu een voor een met behulp van je vingertoppen platter. Er moeten cirkels ontstaan die precies in de ronde vormen passen. Leg ze daarna in de bakblikken en dek ze vervolgens met een stuk plastic af. Laat het deeg 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Vulling gereed zetten:

Zet intussen de vulling klaar en laat de rozijnen uitlekken.

Oven voorverwarmen:

Plaats eerst een rooster net onder het midden van de oven en verwarm deze daarna voor op 180 graden.

Topping maken:

Neem eerst een kom en doe hier nu bloem suiker en boter in. Wrijf en meng de ingrediënten vervolgens zachtjes tussen beide handen. Na een tijdje is alles goed gemixt en ontstaan er klein brokjes deeg. Nu kun je stoppen. Deze kruimels vormen straks de bovenlaag van de brioche broodgebakjes.

Vulling en topping aanbrengen, derde rijs:

Verwijder het plastic van de vormen en druk met je wijsvinger diepe deukjes  in het deeg. Wanneer het deeg aan je vinger blijft plakken dan kun je eerst wat bloem op je hand doen. Stop de vulling in de gaatjes, verdeel de smaakmakers goed. Nu mag ook de kruimel topping er overheen gestrooid worden. Dek de brioche broodjes weer af met het plastic en laat het deeg daarna nog ongeveer 30-40 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Brood bakken in de oven:

Indien niet alle bakvormen op het rooster passen, bak de appel kruimel brioche dan in 2 keer. Verwijder eerst het plastic en schuif vervolgens de eerste lading in de oven. Bak de kleine broodgebakjes in 15-18 minuten gaar en de grote in 20-25 minuten. Haal de broodjes na het bakken uit de vormen en laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Je kunt ze prima 1-2 weken in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Appel kruimel brioche met hazelnoten’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

 

Bron: Met dank aan Ron Abuelo Nederland voor het beschikbaar stellen van Abuelo rum via de foodybox van Kroon op het Werk.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

2 comments on “Appel kruimel brioche met hazelnoten”

  1. Lien schreef:

    Ziet er heerlijk uit Xandra!

    1. Xandra schreef:

      Dank je wel Lien 🙂

Geef een reactie: