Appeldesem bierbrood

appeldesem bierbrood

Hierboven één van de broden die ik gebakken heb met het appel-zuurdesem van Paul Hollywood. Er stond al een tijdje een fles bier ‘Kompaan nr 45’ in de kast te wachten. Ooit gekregen. Nu houden we hier wel van food, maar niet van bier en wat moet je dan met zo’n fles. Het recept van Paul kwam als geroepen. Eindelijk een mooie bestemming voor dit donkere biertje.

Kompaan bier

Eerst maar eens starten met één exemplaar, want stel dat het brood niet zo lekker is. Het blijft wel bier hè 😉 Maar jullie weten vast genoeg, wanneer ik vertel dat het brood, na het bakken, direct als sneeuw voor de zon verdween. Een echte aanrader dus! Erg lekker met een beetje boter en een plakje kaas. Wie had dat nu gedacht, Xandra aan het bier(brood). Ik heb natuurlijk wel een slokje geproefd, want je moet weten waarmee je bakt. Maar brrrrr …. nee, niks voor mij. De rest van de fles gaat ook door een brooddeeg, veel lekkerder.

Paul Hollywood: ”Begin 1 dag van tevoren, het brood heeft in totaal 17-22 uur rijstijd nodig. Drink er een glas bier bij, hetzelfde bier waarmee je het deeg maakt”.

Ik heb het recept en de werkwijze iets aangepast. Zo smeert Paul Hollywood het deeg na de tweede rijs ook nog in met een bierpasta. Maar dat leek mij niet zo handig, omdat er al roggemeel van het rijsmandje aan de buitenkant van het deeg zit.

Appeldesem bierbrood

22 mei 2014

Ingrediënten:

  • 375 gr tarwebloem + extra om te bestuiven
  • 250 gr appel-desemstarter (zie basisrecept hier)
  • 7 gr bakkerszout
  • 125 ml donker bier ( ik heb ‘Kompaan nr 45’ gebruikt)
  • 50-100 gr/ml water

Verder nog:

  • banneton of rijsmandje, langwerpig
  • Lame of scherp mes
  • roggemeel voor in het mandje
  • ovenplaat of pizzasteen
  • douchemutsje of grote plastic zak

 

Bereiding appeldesem bierbrood

Doe tarwebloem, bakkerszout en appel-desemstarter in een grote kom. Voeg dan het bier en 50 gr/ml water toe. Meng het goed (ik gebruik meestal de steel van een pollepel, maar je kunt ook de kneedmachine al het werk laten doen). Voeg eventueel nog een klein beetje water toe wanneer het deeg te droog is.

Je kunt met de hand kneden (ca. 10 min) of met de (Kenwood)machine (ca. 5-8 min). Test even met een klein stukje deeg of het voldoende gekneed is. Het moet soepel en zijdezacht aanvoelen. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Laat het deeg afgedekt 5 uur rijzen bij kamertemperatuur. Het moet dan 2 x zo groot geworden zijn.

Batard in rijsmandje

Bestrooi een rijsmandje met wat roggebloem/meel.

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Kneed het licht door totdat alle lucht eruit gedrukt is en het deeg soepel is. Vorm er een batard van. Hier kun je zien hoe dat in zijn werk gaat: ‘Zo vorm je een batard (ovaal brood)’. Leg het deeg in het rijsmandje en plaats deze in een grote plastic zak. Volgens Paul moet je het deeg nu 12 uur laten rijzen bij 22-24 graden.

*Maar ik zet het liever in de koelkast, want dan smaakt het brood minder zuur. Dus ik heb het eerst 12 uur in de koeling gezet en daarna nog 3 uur bij kamertemperatuur. Je moet het deeg weer ‘warm’ laten worden, anders krijg je problemen tijdens het bakken. Het binnenste deel van het brood wordt dan niet gaar.

Het deeg is nu 2 x zo groot geworden en wanneer je er voorzichtig met één vinger op druk, dan moet het deeg weer terugveren.

Verwarm de oven voor op 190 graden, indien je een (pizza)steen gebruikt, plaats deze dan voordat je het apparaat aanzet in de oven.

Kiep de rijsmand om op de ovenplaat of pizzasteen. Snij met een lame of scherp mes de bovenkant van het deeg in. Bak het brood in circa 40 min. goudbruin. Als je op de onderzijde van het appeldesem bierbrood klopt moet het hol klinken, dan is het brood gaar. Laat het afkoelen op een rooster.

Je kunt dit appeldesem bierbrood heel goed invriezen.

Ik zeg proeven maar!

Bakken met Paul Hollywood

Meer info & bestellen

Bron: Delicious mei 2014.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

6 comments on “Appeldesem bierbrood”

  1. Anonymous schreef:

    Dag Xandra,
    Wat leuk: Een bierbrood. (Mijn man houdt wel van bier dus dat gaat wel op)
    Het appeldesem heb ik gisteren opgestart; even wachten dus. Ik blijf moeite houden met het insnijden van het deeg. Heb jij misschien nog een tip voor mij?

    1. Xandra Bakt Brood schreef:

      Beste Anoniem, zelfs wanneer je niet van bier houdt is het een erg lekker brood. Ik heb voor het insnijden van het brood een lame/mesje gekocht (staat een foto bij de keukengadgets) dat gaat beter dan met een gewoon mes. Maar als ik eerlijk moet zijn dan gebruik ik eigenlijk alleen het (scheer)mesje en niet de houder. Even nat maken met water, plat houden en insnijden. Na afloop wel schoonmaken en goed laten drogen. Veel succes met je starter en het bakken! Groetjes, Xandra.

  2. Claudia schreef:

    Beste Xandra,
    Wat heb je een prachtige website. Helemaal top, ik word er enthousiast van.
    Vorige week ben ik begonnen met het maken van het appel zuurdesem en zit nu op dag 6, het gaat prima.
    Dus…. nu op zoek naar een lekker brood. Dit lijkt me wel wat. Mijn vraag is : Kan ik de 375 gr. tarwebloem ook vervangen voor 375 gr. volkoren tarwemeel ?
    Heb nog zeer weinig ervaring met brood bakken en is dit misschien wel te hoog gegrepen, maar het is al erg leuk om ermee bezig te zijn.
    Groetjes ,
    Claudia

    1. Xandra schreef:

      Beste Claudia, als je een beginnende bakker bent dan zou ik willen adviseren om niet meteen met 100% volkorenmeel te gaan werken. Dat vraagt namelijk om wat meer ervaring. Je kunt dan beter een klein deel van de bloem vervangen door volkorenmeel. Probeer 2/3 bloem + 1/3 volkorenmeel en kijk dan hoe het gaat. Tarwemeel kan meer vocht opnemen dus wellicht moet je ook een of twee eetlepels water extra toevoegen. Bak ze! Groetjes, Sandra

  3. Claudia schreef:

    Beste Sandra, Wanneer gebruik je nu wel of geen bakje water in de oven voor extra stoom ?
    En dit brood wordt gebakken op een steen , plaats je het rooster op de onderste richel in de oven ?
    Groetjes, Claudia

  4. Robby schreef:

    Hallo Xandra… Dit recept staat boven aan mijn lijstje , maar als redelijk beginnend bakker heb ik nog niet mijn gereedschap op orde . . Welke maat heeft je rijsmand voor een brood van dit formaat??

    Ik ben nu nog aan het klooien met een plastic bak maar door de rechtopstaande wanden is het deeg lastig eruit te halen na het rijzen. .

Geef een reactie: