Appelmoesbrood met spelt en walnoten

Appelmoesbrood met speltmeel

Appelmoesbrood met speltmeel is weer eens wat anders dan bananenbrood. De smaak is fruitig, minder zoet en heeft een knapperige bite door de walnoten. Het recept is een echte aanrader. Je maakt het brood in een handomdraai. Meer dan afwegen, roeren en bakken is het niet. Binnen een uur zet je een heerlijk appelmoesbrood op tafel. Je kunt dit brood zowel warm als koud eten. Besmeer het met een beetje roomboter of eet het zo uit het vuistje.

Appelschillen en klokhuizen

Ik heb vandaag voor een potje appelmoes zonder toegevoegde suiker gekozen. Het stond toch in de kast. Je kunt natuurlijk ook eerst een paar verse appels omtoveren in appelmoes. Wanneer je zelf appelmoes maakt houd je de klokhuizen en een berg schillen over. Wist je dat je hiermee een fantastisch fruit-gistwater kunt maken. Gistwater is een prima vervanger voor commerciële gist. Hier lees je er alles over: ‘Zelf gistwater van fruit maken’. Zo verspil je niets. Vergeet niet om de appels eerst goed af te wassen.

Wil je wat anders dan appelmoesbrood met speltmeel. Bak ook eens:

Appelmoesbrood met spelt en walnoten

Vrijdag 11 mei 2018

Ingrediënten

  • 100 gr speltbloem
  • 100 gr spelt volkorenmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 0,25 á 0,5 tl bakkerszout (naar smaak toevoegen)
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 50 gr rozijnen, donker
  • 50 á 75 gr walnoten, in kleinere stukken gebroken
  • 3 eieren mt. M
  • 200 gr 100% appelmoes zonder suiker

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • mengkom
  • Deense deegklopper of grote vork
  • broodbakblik (Chicago metallic 25x13x8 cm) of iets kleiner
  • siliconen spatel
  • douchemutsje of stukje plastic

Appelmoesbrood met speltmeel

Bereidingswijze appelmoesbrood met speltmeel

Plaats eerst alle benodigdheden op je werkblad en weeg de ingrediënten af. Het is namelijk best onhandig om met handen vol bloem te zoeken naar die ene broodnodige gadget. Voor het beste resultaat gebruik je ingrediënten die op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats een rooster net onder het midden van de oven.

Vet een (brood)bakblik lichtjes in met wat boter en bekleed de lange kanten met bakpapier.

Neem een mengkom en doe hier 200 gram suikervrije appelmoes en 3 eieren in. Klop er een egaal geheel van. Dit is het natte mengsel.

Neem een andere kom en maak hier het droge mengsel in van spelt volkorenmeel, speltbloem, bakpoeder, speculaaskruiden, zout, rozijnen en stukjes walnoot.

Voeg nu het droge mengsel bij het natte en klop alles snel en goed door elkaar. Ik gebruik hiervoor een Deense deegklopper, maar een grote vork werkt ook prima. Niet te lang roeren, anders wordt het brood taai, het moet meer een beslag zijn. Doe het beslag in het broodbakblik en strijk de bovenkant een beetje glad met een lepel of siliconen spatel.

Schuif het bakblik in de oven. Bak het appelmoesbrood met speltmeel in ongeveer 40 minuten goudbruin. Test met behulp van een satéprikker of het brood inderdaad gaar is aan de binnenkant. Anders moet je het nog een paar minuten langer in de oven laten staan.

Ik bewaar een deel van de bammetjes in de vriezer. Verpak ze wel goed anders drogen ze uit. Zo kun je langer van ‘vers’ appelmoesbrood met speltmeel genieten.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Appelmoesbrood met speltmeel’ op social media met ons deelt,  voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

3 comments on “Appelmoesbrood met spelt en walnoten”

  1. Veronique schreef:

    Net gemaakt, is super lekker en snel klaar. Zo gemakkelijk te maken! Bovendien is het licht en je blijft ervan eten! dank voor het recept, dit wordt een favoriet!

  2. Marja Wanders schreef:

    Ik had van mijn zus een emmer appels gehad en daarvan appelmoes gemaakt. Dus ideaal om dit appelmoes brood te maken. Is net uit de oven, maar heb het al geproefd en het brood is super lekker.

    1. Xandra schreef:

      Dat klinkt goed Marja. dat is smullen en een mooie manier om een overschot aan fruit weg te werken. Gr, Sandra

Geef een reactie: