Bananenbrood met pecannoten

Bananenbrood met pecannoten

Dit recept voor een heerlijk bananenbrood met pecannoten komt oorspronkelijk uit het boek ‘Spelt’ van Roger Saul. Ik heb er natuurlijk wel mijn eigen draai aangegeven. De suiker is vervangen door twee verse dadels, de baksoda door bakpoeder en de walnoten door pecannoten. Ik had nog niet eerder een bananenbrood gebakken en kon bijna niet wachten tot het voldoende was afgekoeld. En dan eindelijk de proeftest. Mijn eerst hapje van het bananenbrood … Ik was er even stil van, zo verrassend lekker. Het is geen brood, het is geen cake, zachtzoet verend kruim met knapperige stukjes noot en een licht vleugje speculaaskruiden. Hmmm, zal ik nog een bammetje nemen?

Shoppen in Haarlem

Ik heb aan het bananenbrood natuurlijk mijn favoriete speculaaskruiden toegevoegd. De oudste drogisterij Van der Pigge’ in Haarlem verkoopt het lekkerste mengsel. Tenminste, dat vinden wij. Als een keertje in Haarlem bent ga dan eens winkelen in de Gierstraat, behalve ‘Van der Pigge’ zitten er nog veel meer leuke en bijzondere winkeltjes.

Bananenbrood met pecannoten

Ingrediënten:

  • 3 rijpe bananen
  • 2 verse dadels of gedroogde dan wel eerst laten wellen
  • 65 gr pecannoten, in stukjes gebroken
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 25 gr roomboter, zacht + extra om bakblik in te vetten
  • 75 gr speltbloem
  • 75 gr speltmeel
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zout

Verder nog:

  • een klein broodbakblik (Chicago metallic 25x13x8 cm) liever nog iets kleiner
  • stukje bakpapier
  • mengkommen
  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of garde
  • zeefje, meel & bloem
  • maatlepels
  • siliconen spatel
  • staafmixer (optioneel)
  • satéprikker

Bereiding bananenbrood met pecannoten

Zet alles klaar. Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten af.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats een rooster net onder het midden van de oven.

Vet een (brood)bakblik lichtjes in met wat boter en bekleed de binnenkant met een stukje bakpapier.

Haal de schil van de bananen en doe het vruchtvlees samen met de 2 ontpitte dadels in een mengkom. Prak alles met een grote vork tot een prutje of gebruik gewoon de staafmixer. Dat gaat wel zo makkelijk. Roer de zachte boter en de 2 eieren er goed doorheen.

Zeef meel, bloem en bakpoeder. Doe deze ingrediënten in de samen met het zout, de stukjes pecan en speculaaskruiden in een schone kom en meng het goed.

Voeg nu het droge mengsel bij het natte en klop alles snel en goed door elkaar. Niet te lang, anders wordt het brood taai, het moet een soort cake beslag zijn. Doe het beslag in het broodbakblik en strijk de bovenkant een beetje glad met een lepel of siliconen spatel.

Schuif het bakblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 170 graden. Bak het bananenbrood met pecannoten in ongeveer 45 á 50 minuten goudbruin. Test met behulp van een satéprikker of het brood inderdaad gaar is aan de binnenkant. Anders nog een paar minuten langer in de oven laten staan.

Ik bewaar een deel van de bammetjes in de vriezer. Zo kan ik langer van vers bananenbrood genieten.

EET SMAKELIJK!

 

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Veltman voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Bananenbrood met pecannoten”

  1. Sophie33 schreef:

    Ik heb het gemaakt & het was enorm lekker ook! Dank je! 🙂
    Groetjes van een foodie fan uit België!

Geef een reactie: