Basisrecept voor wit brood met maanzaad

Basisrecept voor wit brood met maanzaad

Vandaag deel ik mijn basisrecept voor wit brood met maanzaad met jullie. Een echt aanrader en heel geschikt voor de beginnende broodbakker. Wat een geweldige combinatie, dit zachte witbrood met een decoratie van maanzaad. Daar kan ik zo van genieten! Vooral net uit de oven, een krakend vers bammetje met een plakje belegen kaas er op. Het zijn zo van die kleine dingen in het leven die het tot een waar feest(maal) maken.

Misschien ben jij wel helemaal geen fan van maanzaadjes of wil je eens wat anders. Geen enkel probleem. Vervang ze dan gewoon door sesamzaad, wat maisgries (aanrader!), tarwevlokken of fijngehakte zonnebloem- of pompoenpitten. Of laat de topping gewoon helemaal weg. Dat is het fijne van een basisrecept, je kunt er heerlijk mee variëren.

Deeg machinaal of met de hand kneden

Dit deeg voor wit brood kun je heel eenvoudig met de hand of machinaal kneden. Ik heb dit keer voor machinaal gekozen, omdat dat aan een beginnende bakker iets makkelijker uit te leggen is. De meesten van ons hebben wel een keukenmachine inclusief kneedhaak op zijn werkblad staan. Heb je die niet dan kun je altijd nog je mouwen opstropen en handmatig brooddeeg maken.

Er zijn verschillende manieren om met de hand goed deeg te maken. Teveel om hier nu even snel op te noemen. Dat maakt mijn verhaal enkel ingewikkelder en dat is niet handig met basisrecept voor startende hobbybakkers. Er zijn op YouTube allerlei leerzame en duidelijke filmpjes te vinden, dus leef je uit op een regenachtige middag.

Dat smaakt naar meer basisrecepten

Basisrecept voor wit brood met maanzaad

Vrijdag 5 april 2019

Basisrecept voor wit brood met maanzaad

Benodigdheden voor 1 busbrood

Ingrediënten:

 • 500 gr tarwebloem (De Zandhaas)
 • 7 gr instantgist
 • 8 gr bakkerszout
 • 300 gr melk, halfvolle, op kamertemperatuur
 • 15 gr rijstolie

Topping:

 • 1 á 2 el maanzaad
 • wat losgeklopt ei

Verder nog:

 • mengkom met deksel
 • keukenweegschaal
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegsteker
 • olie voor invetten mengkom
 • siliconen kwastje
 • boter voor invetten bakvorm
 • broodbakblik ca. 22 x 11 x 7 cm (Chicago Metallic)
 • bakpapier (optioneel)
 • scherp mesje of lamé

Basisrecept voor wit brood met maanzaad

Bereidingswijze wit busbrood met papaver zaadjes

Lees voordat je aan de slag gaat eerst het recept even goed door zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zet daarna alle benodigdheden op je werkblad en weeg de ingrediënten af. Je kunt nu ook alvast je bakvorm invetten met een klein beetje boter. Klop vervolgens het ei los in een kommetje en zet het aan de kant.

BAKTIP: Wanneer je oude of goedkope bakblikken gebruikt dan kan het gebeuren dat het brood tijdens het lossen in het blik blijft plakken. Daar word je natuurlijk niet blij van. Om dit te voorkomen kun je de lange kanten en de bodem bekleden met een stukje bakpapier.

Deeg machinaal kneden

Neem de kom van de kneedmachine en doe hier alle droge ingrediënten in. Dus bloem, zout en gist. Meng vervolgens alles snel door elkaar. Dit is belangrijk om dat zout en gist geen beste vriendjes zijn. Voeg daarna ook de melk bij het bloem mengsel en bevestig de kom aan de machine. (Het klopt dat de olie er nu nog niet bij gaat.) Zet de machine aan op een lage stand en kneed in ongeveer 9 á 10 minuten een elastisch en soepel deeg.

Nu kun je het deeg testen door een klein stukje voorzichtig tot een dun vliesje uit te rekken. Denk aan het blazen van kauwgombellen. Scheurt het deeg snel en voelt het niet echt soepel aan, kneed je deeg dan nog 1 minuut en test opnieuw. Al doende leer je hoe het deeg moet voelen.

Vervolgens kan ook de olie bij het deeg. Zet de kneder weer aan op de lage stand en meng de olie er in 1 maximaal 2 minuten doorheen tot het helemaal is opgenomen.

BAKTIP: Kneed niet te lang, want bij machinaal kneden loop je sneller het risico dat je het deeg overkneed. Dan zijn de glutenstrengen stuk, voelt het deeg warm en slap aan en kun je er geen fatsoenlijk brood meer van bakken.

Eerste keer laten rijzen

Doe een klein beetje olie in de mengkom en smeer het uit over de wanden. Maak daarna een bol van je deeg en leg het in de mengkom. Wentel de bal een aantal keren om en om, zodat overal een dun laagje olie zit. Dit voorkomt korstvorming en uitdrogen van het deeg. Sluit de kom af en zet het ongeveer 60 minuten weg op een tochtvrije plek. Niet te warm en niet te koud. Bij ons is het gemiddeld 17 á 18 graden in huis. Iets warmer mag ook.

Deeg doorslaan, in model brengen en tweede rijs

Haal het deeg voor wit brood uit de kom en leg het op je werkblad. Druk het zachtjes wat platter, zodat de grotere luchtbellen zich verspreiden in meerdere kleinere. Je krijgt zo een broodkruim dat overal dezelfde structuur heeft. Men noemt dit doorslaan van het deeg.

Maak vervolgens een busbrood van het deeg. Ietsjes korter dan je bakvorm lang is, dan blijft er voldoende ruimte over om te rijzen. Hoe je een busbrood vormt zie je hier: Mini busbroden vormen. Dit is voor een klein model broodje, maar het principe blijft natuurlijk hetzelfde.

Leg het busbrood daarna met de naad naar beneden in je broodbakblik. Kwast de bovenkant van het deeg in met een dun laagje losgeklopt ei en strooi er vervolgens 1 á 2 eetlepels maanzaadjes overheen.

Schuif de vorm in een plastic zak of een afsluitbare krat. zet het ongeveer 60 minuten weg op een tochtvrije plek. Niet te warm en niet te koud. Bij ons is het gemiddeld 17 á 18 graden in huis. Iets warmer mag ook.

BAKTIP: Het brooddeeg is voldoende gerezen wanneer het deukje dat je er zachtjes met 1 vinger indrukt daarna heel langzaam weer terug veert. Veert het te snel terug, dan nog wat langer laten rijzen. Zakt het brood in dan ben je helaas te laat. Het deeg is overrezen. Een fatsoenlijk brood kun je er nu niet meer van bakken.

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 220 graden en plaats een rek op de onderste richel.

Brood bakken in de oven

Haal de bakvorm uit de zak of krat en snijd de bovenkant vervolgens met een scherp mes in (zie foto). Schuif het blik daarna voorzichtig in de oven.  Verlaag direct de temperatuur naar 200 graden. Indien gewenst kun je eventueel wat stoom toevoegen, maar echt nodig is het niet. Bak het ‘Basisrecept voor wit brood met maanzaad’ in circa 30 á 35 minuten goudbruin.

BAKTIP: Haal het brood na het bakken uit de vorm en laat het goed uitdampen en afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Basisrecept voor wit brood met maanzaad’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Basisrecept voor wit brood met maanzaad

2 gedachten over “Basisrecept voor wit brood met maanzaad

  1. Ha Bert, je kunt ook een andere soort olie nemen. Ik gebruik vaak rijstolie, omdat het vrijwel smaakloos is en goed tegen verhitten kan zonder te veranderen in iets minder fraais. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven