Bloomer brood van Paul Hollywood

Bloomer brood van Paul Hollywood

Afgelopen weekend heb ik het Bloomer brood van Paul Hollywood gebakken. Misschien ken je hem wel van zijn programma op BBC2 of een heb je een van zijn broodbakboeken. Hij noemt dit brood een ‘Bloomer’ en dat is eigenlijk niet te vertalen. Ik heb wel zijn recept aangehouden, maar ik heb het brood in een gietijzeren braadpan in de oven gebakken. Dat geeft een extra dikke en knapperige korst. Lees snel verder voor het recept!

Bloomer brood van Paul Hollywood

22 april 2013

Ingrediënten

 • 500 gr tarwebloem
 • 10 gr bakkerszout
 • 7 gr van instant gist (= 1 zakje)
 • 320 ml koud water
 • 40 ml olijfolie
 • extra olie en meel, voor het kneden

Bereidingswijze Bloomer brood van Paul Hollywood

Plaats de droge ingrediënten in een kom en zorg ervoor dat het zout en de gist elkaar niet raken. Voeg de olie en 240 ml (!) water toe.

Gebruik je handen om de ingrediënten te mengen. Voeg geleidelijk het resterende water toe (wellicht niet alles) totdat alle bloem van de zijkant van de kom loslaat. Er moet een zacht ruw deeg ontstaan. Notitie: ik heb niet al het water gebruikt.

Giet een beetje olie op een schoon werkvlak. Leg het deeg op de olie en begin te kneden. Doe dit ongeveer 5 á 10 minuten of tot het deeg glad en zijdezacht is. Zodra de juiste consistentie is bereikt, leg je het deeg in een schone en geoliede kom. Dek het af met plastic folie en laat het op een warme plaats staan, totdat het verdrievoudigd is in omvang. Notitie: dit duurde bij mij ongeveer 2 uur.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Klop voorzichtig de lucht uit het het deeg.

(*) Let op! Vanaf hier heb ik de werkwijze aangepast (zie onderaan). Nu gaan we de ‘Bloomer’ vorm geven. Maak van het deeg een platte rechthoek. Leg het met de lange kant naar je toe en vouw elk uiteinde naar het midden. Draai het deeg een kwartslag en rol het vervolgens op. Druk ten slotte de naad voorzichtig aan.

Leg het deeg met de naad naar beneden op een bakblik bekleed met bakpapier. Dek het deeg af met een stuk ingevet plastic en laat het gedurende 1 á 2 uur bij kamertemperatuur rijzen of totdat het verdubbeld is in omvang.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bevochtig het deeg licht met water en strooi er een beetje bloem over. Maak vier diagonale schuine strepen over de bovenkant van het deeg met een scherp mes of lame.

Plaats vlak voor het bakken een oud bakblik gevuld met water op de bodem van de oven. Schuif de bakplaat met het deeg in het midden van de oven en bak het brood ongeveer 25 minuten. Verlaag de temperatuur na 25 minuten tot 200 graden en bak het Bloomer brood van Paul Hollywood nog eens 10 minuten. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.

(*) Vorm een bol van het deeg en leg deze op een bakblik bekleed met bakpapier. Dek het deeg af met een stuk ingevet plastic en laat het gedurende 1 á 2 uur bij kamertemperatuur rijzen of totdat het verdubbeld is in omvang.

Bekleed de gietijzeren pan met bakpapier en plaats het inclusief deksel in de oven en verwarm deze samen met de pan voor op 220 graden.

Haal de pan uit de oven en laat voorzichtig het deeg er in zakken. Strooi wat bloem over het deeg en leg het deksel op de pan. Plaats vervolgens de pan weer in de oven. Bak het brood 25 minuten in de oven. Verwijder het deksel en bak het brood nog 5 á 10 minuten totdat het goudbruin is. Haal het Bloomer brood van Paul Hollywood uit de pan en laat het afkoelen op een rooster.

Ik zeg proeven maar!

Bron: Paul Hollywood

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Lees ook eens mijn review Bakken met Paul Hollywood.

2 comments on “Bloomer brood van Paul Hollywood”

 1. Caroline Brouwer schreef:

  Ik ga het binnenkort ook maken. Leuk dat ik het filmpje bij je kon bekijken. Ik heb hier geen BBC2. Ga vanavond de laatste uitzending bij mijn dochter bekijken. Geen vervelende man om naar te kijken! ;-))

  1. Xandra schreef:

   Hoi Caroline, een aantal van de t.v. uitzendingen staan ook op Youtube 😉 Hij heeft goede recepten en legt de werkwijze duidelijk uit. Zo lijkt het allemaal zo simpel …

Geef een reactie: