Bloomer brood van Paul Hollywood

Bloomer brood van Paul Hollywood

Afgelopen weekend heb ik het Bloomer brood van Paul Hollywood gebakken. Misschien ken je hem wel van zijn programma op BBC2 of een heb je een van zijn broodbak boeken. Hij noemt dit brood een ‘Bloomer’ en dat is eigenlijk niet te vertalen. Ik heb wel zijn recept aangehouden, maar ik heb het brood in een gietijzeren braadpan in de oven gebakken. Dat geeft een extra dikke en knapperige korst. Lees snel verder voor het recept!

Meer over Paul Hollywood

Bloomer brood van Paul Hollywood

22 april 2013 / update oktober 2019

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten: 

 • 500 gr tarwebloem
 • 10 gr bakkerszout
 • 7 gr van instant gist (= 1 zakje)
 • 240 + 80 gr koud water
 • 50 gr olijfolie
 • extra olie en meel, voor het kneden

Verder nog: 

 • keukenweegschaal
 • mengkom
 • deegschraper
 • gietijzeren pan plus deksel of Römertopf
 • stukje plastic (voor over deeg)

Bereidingswijze wit brood uit de Dutch oven

Voorbereiding

Plaats de droge ingrediënten in een kom en zorg ervoor dat het zout en de gist elkaar niet raken. Voeg de olie en 240 gram water toe.

Gebruik je handen om de ingrediënten te mengen. Voeg geleidelijk het resterende water toe (wellicht niet alles) totdat alle bloem van de zijkant van de kom loslaat. Er moet een zacht ruw deeg ontstaan. Notitie: ik heb niet al het water gebruikt.

Deeg kneden

Giet een beetje olie op een schoon werkvlak. Leg het deeg op de olie en begin te kneden. Doe dit ongeveer 5 á 10 minuten of tot het deeg glad en zijdezacht is. Test het deeg door een vliesje te trekken. Denk aan kauwgombellen blazen. Leg je het deeg vervolgens in een schone en geoliede kom. Dek het af met plastic folie, een deksel of een herbruikbaar douchemutsje.

Eerste rijs

Zet het deeg op een warme en tochtvrije plek en laat het rijzen. Het deeg moet ongeveer 3 keer in volume toenemen. Notitie: dit duurde bij mij ongeveer 2 uur.

Doorslaan, vormen en tweede rijs

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Klop voorzichtig de lucht uit het het deeg. Men noemt dit ook wel doorslaan.

Vorm een bol van het deeg en leg deze op een bakblik bekleed met bakpapier. Dek het deeg af met een stuk ingevet plastic en laat het gedurende 1 á 2 uur bij kamertemperatuur rijzen of totdat het verdubbeld is in omvang.

Oven voorverwarmen

Bekleed de gietijzeren pan met bakpapier en plaats het inclusief deksel in de oven en verwarm deze samen met de pan voor op 220 graden.

Bloomer brood bakken

Haal de pan uit de oven en laat vervolgens het deeg voorzichtig in de pan zakken. Strooi wat bloem over het deeg en leg het deksel op de pan. Plaats vervolgens de pan weer in de oven. Bak het brood 25 minuten in de oven. Verwijder het deksel en bak het brood nog 5 á 10 minuten totdat het goudbruin is. Haal na het bakken het Bloomer brood van Paul Hollywood uit de pan en laat het afkoelen op een rooster.

BAKTIP: Je kunt dit brood prima in de vriezer bewaren. 

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Bloomer brood van Paul Hollywood’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bloomer brood van Paul Hollywood

2 gedachten over “Bloomer brood van Paul Hollywood

 1. Ik ga het binnenkort ook maken. Leuk dat ik het filmpje bij je kon bekijken. Ik heb hier geen BBC2. Ga vanavond de laatste uitzending bij mijn dochter bekijken. Geen vervelende man om naar te kijken! ;-))

  1. Hoi Caroline, een aantal van de t.v. uitzendingen staan ook op Youtube 😉 Hij heeft goede recepten en legt de werkwijze duidelijk uit. Zo lijkt het allemaal zo simpel …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven