Breekbrood met warme brie bakken

Breekbrood met warme brie bakken

Dit breekbrood met warme brie uit de oven is een echte aanrader. Je kunt van deze lekkernij het hele jaar rond genieten. Het past prima bij een borrel of een bbq, serveer het samen met een kom soep of een knapperige salade. Ik noem het kaasfondue 2.0. Er zijn eventueel speciale bakjes te koop waar een waxinelichtje onder zit, een Cheese Baker. Hierin blijft de brie of camembert langer zacht en warm. Wellicht een leuk cadeau voor de komende feestdagen.

Wit of bruin brood

Vandaag heb ik voor bruin brood gekozen, omdat ik dat smaakvoller vind en je zo meteen voldoende vezels binnen krijgt. Je kunt natuurlijk ook voor wit of volkoren gaan. In principe kun je de meeste recepten voor dit breekbrood gebruiken. Bijvoorbeeld:

Mijn brie was niet heel erg groot, slechts 150 gram. Ik maakte daarom een kleinere hoeveelheid deeg. Het totale gewicht van het deeg was circa 650 gram. Dat betekent dat je met 400 gram meel of bloem start. Kies je voor een groter kaasje dan is een recept op basis van 500 gram bloem voldoende.

Vandaag heb ik het deeg met de hand gekneed. Mijn spiraalkneder is niet geschikt voor deze kleine hoeveelheid deeg. In een kneedmachine als KitchenAid en Kenwood lukt dat wel. Tevens heb ik geen extra smaakmakers toegevoegd, omdat het een geitenbrie met fenegriek 50+ betreft. Daar zit namelijk al voldoende smaak aan.

Breekbrood met warme brie bakken

Vrijdag 26 oktober 2018

Breekbrood met warme brie bakken

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten:

 • 200 gr volkoren tarwemeel
 • 200 gr tarwebloem
 • 6 gr instantgist
 • 7 gr bakkerszout
 • 250 á 260 gr water
 • 2 el olijfolie

Topping:

 • olijfolie om deeg mee in te smeren

Vulling:

 • 1 ronde brie of camembert naar keuze

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • mengkom
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegsteker
 • eetlepel
 • bakpapier
 • bakring of hittebestendig rond bakje met gelijke doorsnede brie
 • bakplaat

Breekbrood met warme brie bakken

Bereidingswijze brood bolletjes met kaas

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad. Weeg vervolgens alle producten af.

Deeg kneden

Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier nu meel, bloem, bakkerszout en gist in. Meng de ingrediënten goed door elkaar. Voeg dan 250 gram water toe. Zet de kneedmachine aan en laat deze circa. 6 tot 7 minuten draaien op stand 1. Voeg indien nodig de rest van het water toe en zet de machine weer aan. Zodra al het water is opgenomen kun je ook de 2 eetlepels olijfolie toevoegen. Kneed het deeg nog circa 2 á 3 minuten.

Deeg testen

Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Eerste rijs / bulkrijs

Vet nu een kom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het daarna in de kom. Sluit deze vervolgens af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg circa 45 minuten rijzen (kamertemperatuur, bij ons 18 graden). Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbelen.

Bakplaat bekleden en olie klaar zetten

Zet ondertussen een klein kommetje met wat olijfolie klaar. Dit heb je straks nodig om de buitenkant van de bolletjes deeg mee in te vetten.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Wanneer je een bakring gebruik met dezelfde doorsnede als je kaasje, vet deze dan aan de buitenkant in met wat olie of boter. Plaats de ring in het midden van de bakplaat.

TIP: Heb je geen bakring, dan kun je ook een hitte bestendig, rond bakje nemen. Vet ook hiervan de buitenkant in.

Doorslaan, verdelen en vormen

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Druk het deeg voorzichtig een klein beetje platter. Dit heet doorslaan. Je doet dit om de grote luchtbellen in het deeg om te vormen in vele kleinere exemplaren. Steek er nu  een stukje van het deeg af, vorm er dan een soort bolletje van. Leg het bolletje deeg op de bakplaat tegen de bakring aan en bestrijk de buitenkant met wat olijfolie. De olie zorgt ervoor dat de broodjes na het bakken, makkelijker van elkaar loslaten.

Ga zo door totdat al het deeg op is. Je krijgt het leukste effect wanneer de deegstukjes niet allemaal even groot zijn. Afwegen is dus niet nodig.

Tweede rijs

Dek het bakblik af met een licht ingevet, stuk plastic of plaats er een omgekeerde, voedselveilige krat overheen. Laat het deeg daarna 30 á 45 minuten rijzen. De bolletjes zijn dan vrijwel in omvang verdubbeld.

Oven voorverwarmen en brie bakje maken

Verwarm halverwege de tweede rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.

Maak van bakpapier een soort schaaltje waar de brie in past. Ik heb een stukje bakpapier om de buitenzijde van het houten schaaltje (dat om de kaas zit) gevouwen. Goed de vouwen aandrukken en dan het houten bakje weer verwijderen. En voilà, je hebt een papieren schaaltje. Leg de brie hier in en zet het opzij.

Bakken

Eerst de plastic zak of krat verwijderen. Schuif de bakvorm daarna in het midden van de oven en bak het ‘breekbrood met warme brie’ bak vervolgens 10 minuten op 200 graden. Het brood is nu nog niet bruin genoeg, dat klopt. Eerst moet de brie toegevoegd worden voordat je verder kunt gaan met bakken.

TIP: eventueel kun je het brood voor het afbakken, laten afkoelen en invriezen om het vervolgens op een ander moment af te bakken zoals hierboven beschreven staat.

Haal de bakplaat uit de oven. Verwijder vervolgens de bakring of het hittebestendige bakje. Plaats de brie inclusief het bakpapieren schaaltje in de vrijgekomen opening. Als het goed is, past het precies.

Afbakken

Schuif de bakplaat terug in de oven. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak het brood in circa 8 á 10 minuten af. Haal het breekbrood met warme brie uit de oven, schuif het op een houten snijplank en serveer direct.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

Bron: Met dank aan Alphenaer voor het beschikbaar stellen van een Mini Brie Geitenkaas met fenegriek á 150 gram. Via de herfstfoodybox van Kroon op het Werk.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Breekbrood met warme brie’ op social media met ons deelt en je de foto tevens voorziet van de hashtag: #XBBROOD

Breekbrood met warme brie bakken

2 gedachten over “Breekbrood met warme brie bakken

 1. ik wil vandaag breekbrood maken, morgen serveren, ik kan dus het deeg 10 minuten bakken op 200 graden en dan laten afkoelen en morgen afbakken?

  1. Beste Diny, dat kan. Verpak het brood na afkoelen in een plastic zak. Verwijder deze de volgende dag weer, voeg het kaasje toe en bak het brood verder af. Eet smakelijk! Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven