Brioche brood bakken in de oven

Brioche brood

Brioche brood is echt een klassiek Frans brood. Gemaakt van een rijk deeg. Zacht en smaakvol door de eieren en roomboter. Het lijkt een beetje op een croissant, maar dan zonder de kruimelende laagjes brood. Brioche deeg is ook een stuk makkelijker te bereiden. In Frankrijk wordt dit brood vaak tijdens het ontbijt gegeten. Er schijnt zelfs een hartige variant te zijn waarin een deel van de boter is vervangen door kaas. Klinkt goed, die gaat op mijn to-do-lijst. De traditionele vorm bestaat uit een grote bol, met daarop een kleiner bolletje. (Zie foto). Heb je geen brioche vorm? Neem dan gewoon een langwerpig broodbakblik of een ronde springvorm en leg het deeg als kleine bolletjes daarin.

Brioche brood bakken in de oven

23 maart 2015

Let op: dit recept is voor een nachtbrood, wat inhoud dat het deeg tijdens de tweede rijs een nacht, in de bakvorm, in de koelkast doorbrengt.

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten:

  • 350 gr T65 tarwebloem
  • 5 gr zout
  • 5 gr droge gist
  • 60 gr melk
  • 3 eieren, maat M
  • 175 gr roomboter, zacht
  • 1 el honing (of meer als je een echte zoetekauw bent)
  • extra roomboter om de brioche vorm in te vetten
  • extra roomboter om het deeg te bestrijken
  • wat bloem voor in de vorm

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • douchemutsje
  • brioche vorm 1,6 l (glas of metaal)
  • kneedmachine (optioneel)
  • koelkast (optioneel)
  • siliconen kwastje

Zo maak je een rijk en zacht brood

Dag 1: 

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg de ingrediënten alvast goed af. Start aan het einde van de dag met het maken van dit brioche deeg.

Doe eerst het bloem, gist en zout in een kom en meng deze goed door elkaar. Los dan de honing op in de lauwe melk en doe dit bij het meelmengsel. Voeg ook de eieren toe en zet de kneedmachine aan en laat deze circa 5 minuten draaien op een lage stand. Nu gaat ook de zachte roomboter, beetje bij beetje, bij het deeg. Laat de machine nog een keer 5 á 6 minuten draaien. Het deeg moet nu iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen.

Eerste rijs – Dek deze af met het douchemutsje of een stuk plastic en laat het op kamertemperatuur 60 tot 90 minuten rijzen. Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbelen.

Vet intussen de brioche vorm in met wat roomboter. Strooi hier een heel dun laagje bloem over, zodat het brood straks makkelijk van het glas loslaat.

Doorslaan en vormen deeg:

Haal het deeg uit de kom en sla het licht door op het werkblad. Neem er bijna een kwart van af en leg dit even opzij. Bol het grootste stuk op en leg het met de naad naar beneden in de glazen vorm. Maak nu van het kleine stuk deeg een soort van eivorm. Dat doe je door het eerst op te bollen en dan een kant wat langer uitrollen. Prik dan met je vingers een gat in het midden van de grootste deegbal en maak de opening voorzichtig nog wat wijder. Duw dan het deeg ei hier in. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje gesmolten boter.

Tweede rijs – Dek de vorm af met een douchemutsje en zet het een nacht in de koelkast bij maximaal 5 graden.

Dag 2: 

Derde rijs – Haal het deeg ‘s morgens uit de koelkast en laat het rustig in 3 tot 4 uur weer op kamertemperatuur komen. Let op dat het deeg het douchemutsje niet kan raken. Haal het er eventueel af en zet het deeg met een glas heet water onder een plastic opbergkrat.  

Oven – Verwarm aan het einde van de derde rijs de oven voor op 230 graden.

Brioche bakken in de oven:

Wanneer het deeg tot aan de bovenkant van de Pyrex vorm komt dan kan het brood de oven in. Verlaag de temperatuur naar 190 graden en bak de brioche in 25 – 30 minuten goudbruin. Haal het brood uit de vorm en laat het goed afkoelen op een rooster.

Tip: Er zijn ook schattige, eenpersoons, metalen, brioche vormpjes te koop bij de betere kookwinkels. Of neem gewoon een muffintray.

Brioche brood 2Glazen brioche vorm

Regelmatig snuffel ik rond in de ‘Vintage store’, een van de kringloopwinkels hier in de omgeving. Soms kom je daar hele leuke dingen tegen voor bijna noppes. Ik betaalde voor deze vrijwel nog nieuwe brioche (?) vorm slecht 1 euro. Natuurlijk kun je niet al het glaswerk in de oven gebruiken. Maar gelukkig staat er op de onderkant ‘Pyrex’ en dat is bestand tot maximaal 300 graden. Mijn oven gaat maar tot 250 graden, dus dat moet geen probleem zijn. Als ik de schaal niet gebruik om in te bakken, dan is het ding als fruitschaal ook heel decoratief. Je moet wat wanneer de keukenkastjes al vol zitten.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Brioche brood bakken in de oven’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Brioche brood bakken in de oven

3 gedachten over “Brioche brood bakken in de oven

  1. Ik heb deze brioche gemaakt gisteravond en vandaag afgebakken maar ik vind hem erg vlak van smaak. Hij ziet er prachtig uit vanbinnen, net cake maar een volgende keer doe ik er zeker meer zout en suiker/honing in. En ik zou een kleiner bolletje voor bovenop gebruiken maar dat is gewoon uitproberen. Bedankt voor het recept.

    1. Beste Cornelieke, het recept kun je eenvoudig aanpassen naar eigen voorkeur, want smaken verschillen nu eenmaal. Zelf ben ik geen zoetekauw en zout gebruik ik liever ook minimaal. Wel zag ik dat de hoeveelheid in theelepels was aangegeven. Het is al een wat ouder recept (2015), tegenwoordig weeg ik de ingrediënten liever af. Dus ik heb de tekst even veranderd in grammen. bak ze. Gr. Sandra

  2. Geeft ook niets hoor, ik pas het een volgende keer gewoon aan maar had er niet bij nagedacht. Hij smaakt verder heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven