Brood bakken in de Römertopf 2

Brood bakken in de Römertopf 2

Deel 2 van ‘Brood bakken in de Römertopf’. In deel 1 gebruikte ik een geglazuurde onderschaal. Vandaag bak ik brood in een ongeglazuurd exemplaar en gebruik géén bakpapier. Het is een test om te kijken of het brood niet aan de topf blijft plakken. In principe zou dat niet mogen, mits de schalen goed zijn voorverwarmd op 250 graden. Op een ovensteen gebruik je tenslotte ook geen bakpapier. Voor alle zekerheid heb ik het deeg wederom door een laagje tarwegries gerold. Ik was nog niet zo heldhaftig dat ik het helemaal zonder durfde te bakken. Stel je voor dat een waanzinnig mooi brood heb gebakken, maar hij is met geen mogelijkheid uit de terra cotta schaal te krijgen. Dat zou toch ook jammer zijn nietwaar.

Lukte het, of lukte het niet

Zoals je op de foto kunt zien is het prima gelukt. Het is een goed gerezen en een heel smakelijk brood geworden. Het heeft een knapperige korst, zacht kruim en lag los in de römertopf. Experiment geslaagd! Al ben ik wederom iets te lief voor het deeg geweest. De inkepingen hadden wel iets dieper gemogen. Door de sterke ovenrijs in de topf is het brood nu wilder gebarsten dan mij bedoeling was. Maar ach, de smaak is er niet minder om, volgende keer beter.

Brood bakken in de Römertopf 2

Dinsdag 31 januari 2017

Ingrediënten:

 • 400 gr tarwebloem (T65)
 • 100 gr rogge volkorenmeel
 • 25 gr lijnzaad, heel
 • 8 gr (bakkers)zout
 • 7 gr instantgist
 • 315 gr water

Topping:

 • tarwegries (of grof rijstmeel)

Verder nog:

 • Römertopf, maat 114 (ongeglazuurde binnenkant)
 • mengkom + deksel
 • keukenweegschaal
 • deegschraper
 • kneedmachine (optioneel)
 • ovaal rijsmandje (iets kleine dan de Römertopf)
 • lamé of een scherp mesje
 • olie invetten mengkom
 • grote plastic zak of omgekeerde opbergkrat
 • kernthermometer (optioneel)
 • goede ovenwanten

Bereiding brood bakken in de Römertopf

Zet alle benodigdheden alvast klaar op je werkblad. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Neem de kom van de kneedmachine en vul deze met bloem, rogge volkorenmeel, zout en gist en meng alles goed door elkaar.

TIP: Het is beter wanneer gist en zout niet direct met elkaar in aanraking komen, omdat zout de werking van het gist teniet doet.

Bevestig de kom aan de machine, voeg nu 315 gram water toe en zet de kneder aan op een lage stand. Ik kneed mijn deeg in een Kenwood-machine met een speciale brood deeghaak. Eerst 2 minuten op stand 0,5 om alles goed te mengen. Zet de machine nu circa 8 á 9 minuten op stand 1 om het deeg te kneden. Het deeg zal een beetje pikkerig blijven (denk aan post-id blaadjes). Test het deeg daarna even voor alle zekerheid, dan kun je zien of het voldoende gekneed is. Het testen doe je op de volgende manier:

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Meng/kneed nu snel het lijnzaad door het deeg. Maak een grote bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, douchemutsje of een stuk plastic. Laat het 60 minuten op een tochtvrije plaats en op kamertemperatuur rijzen (eerste rijstijd).

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad en vorm er een batard van. Hoe je dat doet kunt je hier zien. Strooi nu wat tarwegries op je werkblad en rol het deeg er doorheen, zodat er een dun laagje gries aan de buitenkant zit. Leg het deeg met de naad naar boven in een ovale rijsmand. Schuif de rijsmand in een plastic zak, blaas deze een beetje op en sluit de zak met een klip oid. Laat het deeg 60 minuten op een tochtvrije plaats en op kamertemperatuur rijzen (tweede rijstijd).

Plaats de Römertopf op een rooster in de oven. Verwarm aan het begin van de tweede rijstijd de oven alvast voor op 250 graden. 

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen en kunnen de platte broden gebakken worden.

Trek de ovenwanden aan en haal de warme Römertopf voorzichtig uit de oven. Zet hem niet op een koude ondergrond, want dan kan het aardewerk barsten (ik plaats de Römertopf op een houten snijplank). Til het deksel er af. Kiep nu voorzichtig het rijsmandje om boven de schaal, maak met een lamé of scherp mesje enkele inkepingen in de bovenkant van het deeg, sluit de schaal weer af met het deksel en plaats de Römertopf weer in de oven. Verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak het brood eerst 30 minuten in de gesloten schaal, verwijder dan het deksel en bak het dan nog 10 á 15 minuten totdat het brood goudbruin is.

Haal het brood na het bakken uit de Römertopf en laat het dan goed afkoelen op een rooster.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

3 comments on “Brood bakken in de Römertopf 2”

 1. jokesk schreef:

  Vraagje. In de gebruiksaanwijzing staat dat je het eerst in water moet zetten en het water eerst goed in de Römertopf is getrokken voordat je Römertopf in de oven zet.
  Ik begrijp uit je recept beschrijving dat je het niet eerst in water hoeft te zetten?

  1. Xandra schreef:

   Nee Joke, dat hoeft niet. Je bakt ook prima brood in een droge römertopf. Er zijn bakkers die het wel doen. Ik ga het nog wel een keer uitproberen. Gr. Sandra

   1. jokesk schreef:

    ik ga het heel binnenkort eens proberen. Dank je wel voor het antwoord.
    Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd wat het resultaat zal zijn als je een vochtige Römertopf gebruikt. 🙂

Geef een reactie: