Brood bakken in de Römertopf 1

Brood bakken in de Römertopf (1)

Brood bakken in de Römertopf 1. Op mijn wensenlijstje staat ook een Rofco oven, maar daar heb ik op dit moment helaas nog de ruimte, nog het geld voor. Misschien dat het er ooit van komt, misschien ook niet. Ik twijfel een beetje, omdat er namelijk goedkopere alternatieven zijn. Met behulp van stenen of gietijzeren objecten kun je als hobbybakker ook een fantastisch eindresultaat behalen. Een heerlijk geurend brood met zacht kruim en een krokante korst. Een waar feest om te eten tijdens het ontbijt, de lunch of als tussendoortje.

Römertopf of Romeinse stoofpot

Een Römertopf noemt men ook wel een Romeinse stoofpot. Het wordt gemaakt van klei en bestaat uit een schaal en een deksel. Soms is de binnenkant van de schaal geglazuurd, vaak ook niet. Doordat het aardewerk poreus is trekken de smaken en geuren in de schaal. Ik gebruik mijn exemplaren alleen voor het bakken van brood. Dus ongewenste (vis of vlees)luchtjes kunnen dan niet in het deeg trekken. De römertopf is in allerlei modellen en afmetingen verkrijgbaar. Ik heb vier ovale vormen, maat 110 (voor 2 pers.), 111 (voor 4 pers.), 114 (voor 6 pers.) en een visvorm 112. Dat is een ovale, ondiepe schaal met deksel waarop een vis is afgebeeld. Maar in de laatste heb ik nog geen broodjes gebakken. Een Römertopf is erg gevoelig voor temperatuurschommelingen. Net zoals bij een pizzasteen, plaats je het aardewerk in een koude oven en laat het daarna mee opwarmen.

Veel bakplezier voor bijna nop

Zoals ik al eerder op mijn blog vertelde, breng ik wel eens een bezoekje aan de plaatselijke kringloopwinkels. Soms vind je er hele leuke dingen voor bijna nop. Zo heb ik al twee keer een ongebruikte en dus nog gloednieuwe Römertopf op de kop getikt. De kleine maat was 2,50 en de grotere exemplaren iets van 3 á 5 euro. Voor een paar duiten kun je heel veel lol beleven én lekker brood bakken. Ze bieden daar ook gebruikte Römertopf schalen aan, maar daar loop ik liever met een grote boog omheen. Ik vraag mij dan altijd af wat ze erin gebakken hebben, brrr….

Brood bakken in de Römertopf 1

Vrijdag 20 januari 2017

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten:

 • 600 gr tarwebloem (T65) De Zuidmolen
 • 100 gr rogge volkorenmeel
 • 5 gr karwijzaad, heel
 • 10 gr (bakkers)zout
 • 10 gr instantgist
 • 420 + 30 gr water

Topping:

 • tarwegries (of grof rijstmeel)

Verder nog:

 • Römertopf, maat 111 (geglazuurde binnenkant)
 • mengkom + deksel
 • keukenweegschaal
 • deegschraper
 • kneedmachine (optioneel)
 • ovaal rijsmandje (iets kleine dan de Römertopf)
 • lamé of een scherp mesje
 • olie invetten mengkom
 • grote plastic zak of omgekeerde opbergkrat
 • kernthermometer (optioneel)
 • goede ovenwanten

Bereidingswijze brood uit de kleipot

Zet alle benodigdheden alvast klaar op je werkblad. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Neem de kom van de kneedmachine en vul deze met bloem, rogge volkorenmeel, zout, karwijzaad en gist en meng alles goed door elkaar.

TIP: Het is beter wanneer gist en zout niet direct met elkaar in aanraking komen, omdat zout de werking van het gist teniet doet.

Bevestig de kom aan de machine, voeg nu 420 gram water toe en zet de kneder aan op een lage stand. Ik kneed mijn deeg in een Kenwood-machine met een speciale brood deeghaak. Eerst 2 minuten op stand 0,5 om alles goed te mengen. Voeg nu de rest (30 gram) van het water toe en zet de machine circa 8 á 9 minuten op stand 1 om het deeg te kneden. Het deeg zal een beetje pikkerig blijven (denk aan post-id blaadjes). Test het deeg daarna even voor alle zekerheid, dan kun je zien of het voldoende gekneed is. Het testen doe je op de volgende manier:

Vliesje trekken:

Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Bulkrijs of eerste rijstijd:

Maak een grote bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, douchemutsje of een stuk plastic. Laat het 60 minuten op een tochtvrije plaats en op kamertemperatuur rijzen.

Deeg doorslaan en vormgeven:

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad en vorm er een batard van. Hoe je dat doet kunt je hier zien. Strooi nu wat tarwegries op je werkblad en rol het deeg er doorheen, zodat er een dun laagje gries aan de buitenkant zit. Leg het deeg met de naad naar boven in een ovale rijdmand. Schuif de rijsmand in een plastic zak, blaas deze een beetje op en sluit de zak.

Tweede rijstijd:

Laat het deeg 60 minuten op een tochtvrije plaats en op kamertemperatuur rijzen.

Oven voorverwarmen:

Plaats de Römertopf op een rooster in de oven. Verwarm aan het begin van de tweede rijstijd de oven alvast voor op 250 graden. 

Deeg testen:

Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen en kunnen de platte broden gebakken worden.

Brood bakken in de Römertopf

Trek de ovenwanten aan en haal de warme Römertopf voorzichtig uit de oven. Zet hem niet op een koude ondergrond, want dan kan het aardewerk barsten (ik plaats de Römertopf op een houten snijplank). Til het deksel er af. Kiep nu voorzichtig het rijsmandje om boven de schaal, maak met een lamé of scherp mesje enkele inkepingen in de bovenkant van het deeg, sluit de schaal weer af met het deksel en plaats de Römertopf weer in de oven. Verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak het brood eerst 30 minuten in de gesloten schaal, verwijder dan het deksel en bak het dan nog 15 á 20 minuten totdat het brood goudbruin is.

Haal het brood na het bakken uit de Römertopf en laat het dan goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Brood bakken in de Römertopf 1’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Brood bakken in de Römertopf 1

24 gedachten over “Brood bakken in de Römertopf 1

 1. Hallo,
  Wat ziet het er weer lekker uit dit recept.
  een vraagje ik heb een Römertopf die niet van binnen geglazuurd is. Kan ik die ook gebruiken?
  Zo ja, moet ik dan een bakpapier (vochtig gefrommeld) er in aanbrengen?
  Het lijkt me heel leuk om mijn Römertopf ook op deze manier eens te kunnen gebruiken .
  Normaliter wordt de Römertopf bij ons maar heel sporadisch gebruikt en staat op het punt om het weg te doen.
  Maar wie weet …. wordt dit dan z’n 2e leven en mag die toch nog een tijdje bij ons blijven. 🙂

  Groetjes en tot …….
  Joke sk

  1. Beste Joke, ik heb één keer in de ongeglazuurde Romertopf brood gebakken en toen inderdaad bakpapier gebruikt. Maar volgens mij moet dat ook zonder kunnen. Op een hete pizzasteen gebruik je tenslotte ook geen bakpapier. Het plan was om dat binnenkort eens uit te proberen. Gr. Sandra

  1. Beste Annelies, het is ook wel verwarrend. Officieel is mijn naam met een S, maar mijn blognaam met een X. Je kunt dit brood ook in een grotere maat topf bakken, je moet het deeg toch vormen tot een batard en dan maakt het niks uit. Bak ze, gr. Sandra

    1. Beste Annelies, Zoals ik ook al op Facebook vertelde kan dat aan veel dingen liggen. Te kort of te lang kneden, te laag eiwitgehalte van je bloem/meel, oude gist (even datum controleren), te koude omgeving, te weinig vocht gebruikt, enz. Mvg., Sandra

 2. Heb sinds kort mijn römertopf weer van stal gehaald. Zou nu ook graag het bakken van een brood in de pot willen proberen. Ben echter helemaal van het volkorenbrood. Maar kan eigenlijk geen recepten vinden voor 100% volkorenbrood. Zou ik in dit recept de tarwebloem kunnen vervangen voor tarwemeel (volkoren)

 3. Hoi Sandra, ik bak al een tijdje brood in de Römertopf maar ik bak het slechts 20 minuten (met deksel, op 250 graden) en dan is het gewoon gaar hoor. Geluid goed, geur goed,, smaak goed. Afgekeken van een youtube filmpje.
  Ik heb een ongeglazuurde heel oude topf, ik bak zonder bakpapier.

  P.S. ik lees je berichten ook geregeld, leuke site hoor!!

 4. Beste Xandra,
  Kan ik Römertopf brood ook bakken in zo’n mini-oven (Silvercrest?). De topf past erin, maar de ovenruimte is dan wel praktisch helemaal gevuld. Er is weinig ruimte over boven en onder.
  Mijn gewone oven is loeigroot en gebruik ik liever niet meer.

 5. Hallo Xandra, ik heb een Römertopf broodbakschaal (zonder deksel). Ooit zat er een gebruiksaanwijzing bij, maar na twee verhuizingen: foetsie! Kun jij mij vertellen hoe ik deze schaal moet gebruiken en heb je misschien ook een broodrecept hiervoor?
  Gr. Tonny

 6. Hoi Xandra, hier voor de eerste maal brood aan het maken voor in de pot. Andersom maar een prille starter hoor ?. Volgens het recept hierboven moet er niet gekneed worden tussen 1ste en 2de rijs, klopt dit? 1ste rijs ging alvast prima.
  Indien ik de oven niet voorverwarm, hoeveel tijd moet ik het dan langer insteken aub?
  Alvast bedankt voor Uw antwoord en ook voor de mooie dingen die hier passeren.
  Nooit gedacht dat ik dit ging kunnen beginnen.
  Mvg, Francoise

 7. Hi Xandra, sinds kerstmis ben ik de blije bezitter van een römertopf. Hier een brood in bakken heeft mij altijd uitgedaagd.
  Nu heb ik reeds tweekeer een desembrood gebakken. Smaak en kleur is ok maar het is toch een zwaar brood. Wat kan ik doen om dit te verhelpen ?

 8. Hi Sandra!

  Sinds vandaag heb ik ook een Römertopf maat 110 ongeglazuurd.

  Ik zou daar graag een desembrood in willen bakken.

  Voor de tweede (lange) rijs was mijn plan om hem in de topf te laten rijzen en dan zo met deksel en al in de oven te zetten.

  – ik heb het principe van de glazen kom met bijpassende deksel in mijn hoofd die vaker gebruikt lijkt te worden door Patrick Ryan (Ilovecooking) – echter gaat het natuurlijk om twee verschillende materiaal soorten.

  Ook vraag ik mij af of ik bloem in de topf moet strooien zoals bij een rijsmandje?

  Hoor graag van je?

  1. Beste Ramona, ik zou voor deze optie gaan: ‘Voor de tweede (lange) rijs was mijn plan om hem in de topf te laten rijzen en dan zo met deksel en al in de oven te zetten.’ Dat scheelt een hoop gedoe.Met een rijsmandje kan ook, maar als je de topf toch in een koude oven zet, dan kun je dat best achterwege laten. Leg wel eerst een vel bakpapier in de onderschaal voordat je het deeg er in legt. Daar kun je eventueel wat bloem op strooien, maar zelf zou ik dat niet doen. Als je op hoge temperatuur bakt dan verbrand het losse meel/bloem snel. Veel succes! Gr, Sandra

 9. Beste Sandra, in het recept staat 50 gram karwijzaad. Is dat niet erg veel, zou het niet 5 gram moeten zijn 🤓? Fijn dat je aandacht geeft aan het bakken in een römertopf, het geeft een goed bakresultaat!
  Groet van Inostrate

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven