Brood bakken met kefir en spelt

Brood bakken met kefir en spelt

Brood bakken met (melk)kefir en spelt. Deze keer heb ik de droge Römertopf met het gerezen deeg in een niet voorverwarmde oven geplaatst. Zie het eindresultaat op de foto. Het brood ziet er goed uit (al zeg ik het zelf) en qua smaak heeft het een heel licht zuurtje. Wie daar niet zo dol op is voegt desnoods een eetlepel honing aan het deeg toe. Persoonlijk vind ik het vleugje yoghurt beslist niet storend. Tot mijn verrassing zorgt de kefir voor een heel zacht en luchtig broodkruim. Voor alle zekerheid heb ik wel een klein beetje gist toegevoegd, want zonder rijsmiddel durfde ik het nog niet aan. Dat wordt mijn volgende experiment. Eens kijken of je er ook een smakelijk ‘nachtbrood’ met desem, maar zonder gist, mee kunt bakken. Ik ben benieuwd, jij toch ook?

Hier kun je alles over melkkefir en gefermenteerde melk lezen.

Brood bakken met kefir en spelt

Vrijdag 2 juni 2017

Benodigdheden voor 1 brood

Ingrediënten:

 • 250 gr speltbloem
 • 250 spelt volkorenmeel
 • 8 gr bakkerszout
 • 4 gr instantgist
 • 320 á 340 gr dikke kefiryoghurt
 • 1 el honing (optioneel)

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • mengkom met deksel of douchemutsje
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegkrabber
 • bakpapier
 • Römertopf
 • goede ovenwanten
 • grote plastic zak

Brood bakken met kefir en spelt

Bereiding brood met een zacht kruim

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Deeg kneden: 

Doe bloem, meel, zout, (honing), instantgist en de kefiryoghurt in de kom van je kneedmachine en bevestig deze aan de machine. Zet de kneder op stand 0,5 (Kenwood met speciale deeghaak) en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Laat het deeg nu nog circa 6 tot 7 minuten op stand 1 kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. (ik heb het deeg met de hand gekneed, duurt wel iets langer, maar het gaat prima met spelt)

Vliesje trekken:

Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Eerste rijs:

Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Bekleed intussen de onderschaal van de topf met een vel bakpapier. Wanneer je het papier eerst flink verkreukeld dan zal het zich makkelijker aan de vorm aanpassen.

Doorslaan & vormen:

Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Duw het deeg voorzichtig wat platter en bol het lichtjes op. Leg een stukje plastic over de deegbal en laat deze 15 a 20 minuten rusten. Vorm dan een batard van het deeg en leg het met de goede kant naar boven in de Römertopf. De sluiting is nu dus niet zichtbaar.

Tweede rijs:

Schuif de topf zonder deksel in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat overheen. Laat het deeg 45 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. 

Oven voorverwarmen: 

Hoeft niet!! Je plaatst de droge römertopf in de koude oven en laat hem mee verwarmen. 

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Brood bakken in een Römertopf:

Verwijder de plastic zak, plaats daarna het deksel op de Römertopf en schuif het in de oven. Verwarm de oven nu tot 220 graden. Haal daarna het deksel na 30 minuten van de topf, verlaag vervolgens de temperatuur naar 200 graden en bak het brood in 15 á 20 goudbruin. Trek wel goede hittebestendige ovenhandschoenen aan, want de kleischaal is natuurlijk behoorlijk heet. Op brandblaren zit namelijk niemand te wachten.

Haal het ‘Brood bakken met kefir en spelt’ uit de topf en laat het daarna eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het gaat snijden.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Brood bakken met kefir en spelt’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Brood bakken met kefir en spelt

11 gedachten over “Brood bakken met kefir en spelt

 1. Ik maak ook wel eens brood met de Römertopf. Bakpapier is niet nodig en lijkt me ook beetje onlogisch als je het effect van de topf wilt hebben.

  Ik verwarm de oven voor met bak en deksel naast elkaar in de oven (geen inweken in water). Zodat de topf geleidelijk mee verwarmt tot loeiheet.

  En het deeg rijst buiten de oven om.

  Daarna met ovenwanten topf uit oven, deeg erin, deksel erop, terug in oven: nu op de midden-richel. Bakken tot gaar.

  1. Beste Truus, bedankt voor je goede tips, maar als je mijn Römertopf-avonturen hebt gevolgd dan heb je kunnen lezen dat ik allerlei verschillende bak manieren met de topf aan het uittesten ben 😉 Deze keer was het in een niet voorverwarmde oven. Als je het deeg in de topf laat rijzen dan kun je beter wel bakpapier gebruiken of het deeg eerst door tarwe- of maisgries rollen. Bak ze! Groetjes, Sandra

 2. Hoihoi,ik wil deze nu ook heeel hraag gaan proberen.. maar kan ik hier ook lijnzaad, cjiazaaden speltvlokken aan toevoegen? Blijven de andere hoeveelheden dan hetzelfde? Groetjes

 3. Ik moet gistvrij eten, zou je de gist ergens door kunnen vervangen? of weg kunnen laten??
  mag geen tarwe en (zelfgemaakte) kefir heb ik altijd in huis..
  Dus dit leek me een heel makkelijk en handig recept..

  1. Beste Petra, je kunt gist niet weglaten, maar eventueel vervangen door desem of bakpoeder. Je krijgt dan wel een heel ander brood en het recept moet aangepast worden naar het andere rijsmiddel. Gr. Sandra

 4. Hoi Sandra, ik heb een grote Römertopf maat 117 ? wil eigenlijk liever geen 2kg brood de eerste keer bakken. Zou ik met Alufolie een scheiding kunnen maken in de Römertopf? Of zou die met rijzen opzij gedrukt worden?
  Kan ik ipv Kefir ook griekze Yoghurt 2% gaan gebruiken?
  Alvast bedankt voor je reactie ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven