Brood bakken zonder kneden met gist

Brood bakken zonder kneden met gist

Brood bakken zonder kneden met gist. Dit is echt een fantastisch recept voor luie bakkers en beginners. Je hebt er alleen een flinke portie tijd voor nodig. Terwijl jij in dromenland vertoeft ontwikkeld het deeg zich vanzelf. Meer dan ingrediënten afwegen, door elkaar roeren, wachten, snel opbollen, nog meer wachten en het deeg bakken is het niet. Misschien kunnen we het beter ‘klaar-terwijl-u-wacht’ brood noemen. Achter dit fenomeen gaat vast en zeker een technisch verhaal schuil. Maar is het niet veel leuker om je te laten verrassen door deze geweldige goocheltruc. En je na afloop af te vragen: ‘Hoe kan dat?’ Net zoals bij de items van het televisieprogramma ‘Mindfuck’. Zeg nou zelf, als je de clou kent is alle magie toch verdwenen. Het is elke keer weer zo spannend om het deksel van de pan te halen zodat je eindelijk kunt zien hoe je brood geworden is.

Spaanse bloem T65

De smaak is verrassend goed. Het brood heeft een knapperige korst en zacht, verend en luchtig kruim. Dat het brood op de foto’s oranjegeel gekleurd is komt door het type bloem. Ik heb namelijk Spaanse bloem T65 gebruikt. Het is een natuurlijk verkregen kruising van durumtarwe (Triticum durum) en wilde gerst (Hordeum chilense). Wie meer over deze nieuwe graansoort wil weten, kan hier even een kijkje nemen. Voor dit recept je kunt natuurlijk ook tarwe, spelt of emmer nemen.

Gietijzeren pan of Römertopf

Het bovenstaande brood is een gietijzeren braadpan met deksel gebakken. Je kun ook een Römertopf gebruiken of een bijvoorbeeld een broodbakbol. Belangrijk is dat de vorm tot 250 graden verhit kan worden. Niet alle braadpannen zijn geschikt, omdat het deksel soms een knop heeft dat van ander materiaal gemaakt is. Informeer desnoods bij de fabrikant of jouw pan geschikt is voor in de oven.

Basisrecept met gist

Het onderstaande recept is een basisrecept met bloem. Je kunt desgewenst een deel of zelfs alles vervangen door meel. Voeg dan wel iets meer water toe, want de vezels kunnen meer vocht opnemen. Tevens kun je een handje zaden, pitten of gedroogd fruit door het deeg mengen. Laat ze wel eerst even wellen, anders onttrekken ze vocht uit je deeg en zal het daar minder goed rijzen. Kruiden, specerijen, groente, chocolade en noten behoren ook tot de mogelijkheden. Zelfs bier! Wie een niet-kneden-bierbrood zoekt kan hier een recept & uitleg vinden.

Brood bakken zonder kneden met gist

Dinsdag 2 januari 2018

Benodigdheden voor 1 middelgroot brood

Ingrediënten: 

Topping:

 • extra bloem voor werkblad en buitenkant brood

Verder nog:

 • (glazen) mengkom + deksel of stukje plastic
 • keukenweegschaal
 • lepelweegschaal (optioneel)
 • Deense deegklopper of steel houten pollepel
 • deegschraper
 • bakpapier
 • kom, schaal of vergiet die dezelfde doorsnede heeft als de pan
 • gietijzeren pan, Römertopf of broodbakbol
 • hele goede ovenwanten

Brood bakken zonder kneden met gist

Bereidingswijze niet kneden brood

Dag 1:

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Deeg maken:

Neem een mengkom en doe hier de bloem, het zout en de gist in en meng alles goed door elkaar. Voeg nu het water toe en blijf rustig roeren totdat al het vocht door de bloem is opgenomen en er geen droge bloem meer in de kom zit. Ik gebruik hiervoor een Deense deegklopper, maar met de steel van een houten pollepel gaat het ook prima. Maak met een deegschraper de wanden van de schaal schoon en dek het deeg af. Dat kan met een deksel, een bord, een douchemutsje of een stukje plastic.

Tip: Als je een stukje stevig plastic voor het afdekken van de kom gebruikt, kun je dat weer schoonmaken en bewaren voor de volgende keer.

Eerste rijs:

Zet de kom weg op een tochtvrije plek. Hoe warmer de omgevingstemperatuur, hoe korter de rijstijd. Hoe kouder de rijsplaats, hoe beter de smaak. Ik heb voor de keuken gekozen, waar het overdag 16-18 graden is en ’s nachts iets van 14 graden. Laat het deeg ongeveer 18 uur rijzen. Langer of korter kan ook, maar dat ligt mede aan de temperatuur waarbij je het deeg wegzet.

Dag 2:

Vorm bekleden:

Neem een kom, schaal of vergiet met ongeveer dezelfde doorsneden als de pan. Verkreukel een stuk bakpapier, strijk het weer een beetje glad en bekleed de kom hiermee. Doordat je het papier eerst verkreukeld laat het zich beter naar de rondingen vormen. Laat aan het bakpapier over de randen uitsteken. Hieraan kun het papier vasthouden wanneer je het deeg van de kom moet overzetten in de pan.

Oven:

Verwarm de oven met daarin de gietijzeren pan (op een rooster) voor op 250 graden. Doe dit op tijd zodat de pan voldoende warm kan worden.

Deeg vormen:

Het deeg zal nu meer volume hebben, echter wel wat slapper tonen, maar boordevol luchtbelletjes zitten. Strooi rijkelijk wat bloem op je werkblad. Haal het deeg voorzichtig met behulp van een deegschraper uit de kom en schuif het op de bloem. Vouw met de deegschraper de randen van het deeg naar binnen zodat er een ‘bol’ ontstaat. Herhaal dit nog 1 of 2 keer. Je zult zien dat het deeg beter zijn vorm gaat behouden. Bebloem nu ook je handen en maak het deeg nog iets ronder en plaats het met de naad (de lelijke kant) naar beneden in de schaal met bakpapier.

Tweede rijs:

Dek de schaal af en laat het deeg nog circa 2 uur rijzen bij 16-18 graden.

Deeg testen:

Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Bakken in de oven:

Haal de pan uit de oven. LET OP!! De pan is gloeiend heet. Gebruik dus goede ovenwanten en desnoods nog extra pannenlappen. En plaats de pan op een hittebestendige ondergrond. Verwijder het deksel. Indien gewenst kun je het deeg nu insnijden. Til het deeg met bakpapier uit de kom en laat het voorzichtig in de pan zakken. Plaats het deksel er weer op en schuif de pan in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Bak het brood eerst 30 minuten in een afgesloten pan en verwijder dan het deksel. Bak het brood nu nog circa 15 minuten in een open pan. (Ik heb het brood daarna nog 5 minuten zonder pan in de oven gebakken, zodat de randen ook mooi bruin en knapperig werden). 

Tip: Dit ‘Brood bakken zonder kneden met gist’ broodje kun je prima in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Brood bakken zonder kneden met gist’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Brood bakken zonder kneden met gist

3 gedachten over “Brood bakken zonder kneden met gist

 1. Dank je wel, Sandra! Ik ga bij het kneden telkens de mist in. De eerste keer rijst het geweldig, dan die tweede kneding, en ik verziek het iedere keer. Krijg ik weer een brood van 4 cm hoog, lol Ik ga dit proberen! En ik wens jullie allemaal een prachtig, liefdevol 2018! xxx

 2. Kijk eens op youtube bij Steve’s bread. Daar zie je wat je allemaal op deze wijze kunt bereiden.
  Mijn voorkeur “cinnemanrolls”!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven