Brood van oergraan emmer bakken

Brood van oerspelt Emmer

Brood van oergraan emmer bakken. Emmer is een oergraan en wordt ook wel emmertarwe of oerspelt genoemd. Toen ik er in 2014 voor het eerst over hoorde was ik nieuwsgierig naar de smaak en de structuur van het brood. Daar wilde ik meer over weten, maar waar koop zoiets?

Eerst maar eens een rondje googelen. Ik ontdek tot mijn verbazing dat emmer wordt gewoon hier in de buurt, in de Haarlemmermeer, geteeld wordt. Vervolgens maalt Jos de molenaar in Santpoort er hele mooie emmerbloem en -meel van. Op naar De Zandhaas. Een molen waar je als hobbybakker beslist eens een bezoekje aan moet brengen. Je waant je in een ander tijdperk en het assortiment is verrassend groot.

Gelukkig is emmergraan en –meel is inmiddels op veel meer adressen verkrijgbaar, maar destijds was dat nog niet het geval.

Anno 2014

We bevinden ons nog steeds in 2014. De zakjes met volkorenmeel en bloem van emmertarwe liggen op de keukentafel te wachten. Ik sta te trappelen van ongeduld om ermee aan de slag te gaan. Snel nog even online op zoek naar voorbeeld recepten en dan gebeurt het … Huhh?? Lees ik dat goed? Volgens sommigen kun je geen brood van emmer bakken. Maar eigenwijs als ik ben, eerst zien, dan misschien geloven. Van spelt kun je immers toch ook mooi en lekker brood maken! Waarom dan niet van emmer tarwe. Ik stroop mijn mouwen op en ga aan de slag.

Waar moet je op letten

Het deeg van emmer is iets slapper, omdat het minder gluten bevat dan tarwe. Het opspannen van het deeg gaat goed, maar het is minder vormvast. Tijdens het rijzen zakt het een klein beetje uit. Wanneer je niet zoveel ervaring met spelt en emmer hebt, dan kun je beter een bakvorm gebruiken. Zo bak je toch een mooi brood.

Conclusie

Je kunt dus wel degelijk een goed en lekker brood van emmer bakken. Volkoren emmerbrood smaakt zacht, romig met een vleugje noot. Je kunt het een beetje vergelijken kamut of spelt. Ik kreeg destijds een  goede tip van een medewerkster bij De Zandhaas. Eentje die ik nogmaals met jullie wil delen. Als je echt een delicatesse van emmer wil maken, bak dan eens poffertjes van deze bloem. Echt waanzinnig lekker! Ik zeg doen!

Brood van oergraan emmer bakken

22 juni 2014 / Update januari 2020

Benodigdheden voor 1 klein busbrood of 16 bolletjes

Ingrediënten:

  • 200 gr emmerbloem
  • 200 gr emmer volkorenmeel
  • 6 gr bakkerszout
  • 5 gr instantgist
  • 240 – 260 gr water

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel
  • olie invetten kom
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegschraper
  • extra bloem voor op werkblad
  • bakvorm busbrood (ca. 22 x 11 x 7 cm)
  • (of een bakplaat met bakpapier voor kleine broodjes)
  • boter om de vorm in te vetten
  • opbergkrat of plastic zak voor rijzen deeg
  • stoomfunctie oven of hittebestendig bakje

Brood van oerspelt Emmer

Bereidingswijze brood van oergraan emmer

Lees het recept een keer door en kies voor een busbrood of kleine bruine bolletjes. Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg daarna de ingrediënten zorgvuldig af

Deeg kneden:

Neem de kom van de kneder en doe hier bloem, meel en gist in een kom en meng deze door elkaar. Voeg dan het zout pas toe en roer goed. Wanneer gist en zout direct en te lang met elkaar in aanraking komen, dan gaan de gistcellen dood en zal het deeg niet of nauwelijks rijzen.

Nu mag je ook het water toevoegen, begin met 240-250 gram. Bevestig de kom aan de machine (indien nodig) en zet deze aan op een lage stand. Let op! Emmer is net als spelt heel gevoelig voor overkneden. Dit graan kneed je dus minder lang dan gewone tarwe. Test na 7 minuten of je er als een vliesje van kunt trekken. Beter een keer teveel testen dan te laat zijn. Je deeg is dan warm en slap, je kunt er dan eigenlijk niets meer mee. Als halverwege het kneden blijkt dat je deeg te droog is voeg dan nog wat water toe. Start met een eetlepel vocht per keer, totdat je tevreden over de consistentie bent en je er een prima vliesje van kunt maken..

Eerste rijs:

Maak een bal van je deeg en leg het in een licht ingevette kom. Sluit deze af met een deksel of een herbruikbaar douchemutsje. Laat het deeg circa 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Ondertussen:

Vet intussen het broodblik lichtjes in met wat boter voor één klein busbrood óf bekleed de bakplaat met bakpapier voor de kleine bolletjes.

Strooi wat bloem op het werkblad en je handen. Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig wat platter (doorslaan heet dat) en ga verder met de vorm van je keuze …

Voor 1 klein busbrood:

Vorm het deeg tot een langwerpig brood. Wil je weten hoe je een busbrood maakt, klik dan even: Busbroden vormen. Leg het deeg dan in het ingevette broodbakblik en dek het af met een douchemutsje of plaats het in een afsluitbare bak.

Laat het deeg circa 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (tweede rijstijd).

Oven voorverwarmen:

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte). Plaats een rooster op de onderste richel van de oven.

Busbrood bakken in de oven:

Schuif het broodblik met het deeg op het rooster in de oven. Zet een hittebestendig bakje met een klein beetje kokend water in de oven of gebruik de stoomfunctie. Verlaag de temperatuur na 10 minuten naar 180 graden en verwijder het bakje water of zet de stoomfunctie uit. Bak het bruin emmerbrood in totaal 30-40 minuten goudbruin. Haal het brood uit de vorm en leg het daarna op een rooster om goed af te koelen en uit te dampen.

Voor 16 bruine bolletjes:

Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes en bol deze één voor één op. Wil je weten hoe je dat moet doen, klik dan hier YouTube. Leg de bolletjes deeg op de met bakpapier beklede bakplaat en dek deze af met een stuk plastic of een omgekeerde krat zonder gaatjes.

Laat het deeg circa 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (tweede rijstijd).

Oven voorverwarmen:

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte).

Bruine bolletjes bakken in de oven:

Plaats de bakplaat net onder het midden van de oven. Verlaag de temperatuur meteen naar 180 graden. Zet een hittebestendig bakje met een klein beetje kokend water in de oven of gebruik de stoomfunctie. Verwijder het bakje water of zet de stoomfunctie uit. Bak de emmerbroodjes in 15-17 minuten goudbruin. Leg ze daarna op een rooster om af te koelen.

Tip: Brood van oergraan emmer kan heel goed worden ingevroren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Brood van oergraan emmer bakken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

4 comments on “Brood van oergraan emmer bakken”

  1. Monique schreef:

    Bedankt voor de recepten! Weet je misschien ook een adres waar ik het brood kan kopen?
    Vriendelijke groeten,
    Monique

    1. Xandra schreef:

      Helaas Monique, aan adressen door heel Nederland kan ik je niet helpen. Misschien is Google een uitkomst? Navragen bij een korenmolen bij jou in de buurt is wellicht ook een optie. Daar kennen de bakkers uit de omgeving meestal goed. Veel succes. Gr. Sandra

  2. els schreef:

    mijn man heeft een tarwe allergie, dus brood ,koek ,en ander soort eten mag alleen spelt bloem of aardappelzetmeel maiszetmeel bevatten.meestal zijn dinkel broden met zuurdesem gemaakt. en dat vindt hij niet lekker .kan ik dat oerspelt meel ook kunnen gebruiken in de broodbak machine ??

    1. Xandra schreef:

      Beste Els, wat vervelend dat je man niet alles kan eten. Ik bak zelf niet met een BBM, maar ik hoor wel veel van andere bakkers. Als de BBM een optie heeft om speltbrood te bakken, dan kun je ook Emmer gebruiken. Het kan niet op een stand voor tarwebrood, omdat het deeg dan te lang gekneed wordt en daar kan spelt en emmer niet tegen. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Gr. Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.