Brood van oerspelt Emmer

Brood van oerspelt Emmer

Emmer is een oergraan en wordt ook wel emmertarwe of oerspelt genoemd. Maar zou het net zo lekker smaken als spelt? En waar koop je het dan? Eerst maar eens een rondje googelen. Ik ontdek tot mijn verbazing dat emmer wordt gewoon hier in de buurt, in de Haarlemmermeer, geteeld wordt. Vervolgens maalt Jos de molenaar in Santpoort er hele mooie emmerbloem en -meel van. Op naar De Zandhaas.

De zakjes emmertarwe liggen op de keukentafel te wachten en ik sta te trappelen van ongeduld om aan de slag te gaan. Snel nog even op zoek naar een recept en dan gebeurt het … Huhh?? Lees ik dat goed? Volgens sommigen kun je geen brood van Emmer-Oerspelt bakken. Maar eigenwijs als ik ben, eerst zien, dan misschien geloven. Van spelt kun je toch ook mooi en lekker brood maken! Laat de machine maar draaien…

Brood van oerspelt Emmer

Het deeg van emmer is wat slapper, omdat het minder gluten bevat dan tarwe. Het opspannen van het deeg gaat minder goed. Je kunt dus beter een broodblik gebruiken om het deeg in te laten rijzen en te bakken. Ik heb ook kleine bolletjes van emmer gemaakt. Die waren na het opbollen en tijdens de tweede rijs een klein beetje uitgezakt. Mijn deeg is wat natter dan gebruikelijk en plakt daarom wel enigszins aan je handen en werkblad. Wanneer je daar eerst een klein beetje bloem op strooit werkt het een stuk makkelijker.

Je kunt dus wel degelijk een goed en lekker brood van emmer bakken. Emmer-volkorenbrood smaakt zacht, romig, notig en lijkt een klein beetje op kamut. Wij vinden het nog lekkerder dan spelt. Emmerbrood ga ik absoluut vaker bakken en ook eens proberen als desembrood. Dit recept is goed voor 1 brood of 16 kleine bolletjes.

Brood van oerspelt Emmer

22 juni 2014

Ingrediënten:

 • 200 gr emmerbloem
 • 200 gr emmer volkorenmeel
 • 7,5 gr bakkerszout
 • 1 el zonnebloemolie + een beetje om in te vetten
 • 5,5 gr instantgist
 • 240 ml water

Verder nog:

 • grote plastic zak
 • metalen broodblik, b x l x h = 9,5 x 20 x 7 cm
 • óf … een met bakpapier beklede bakplaat

 

Bereiding brood van oerspelt Emmer

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Doe dan bloem, meel en gist in een kom en meng deze door elkaar. Voeg dan het zout pas toe en roer goed. Wanneer gist en zout direct met elkaar in aanraking komen, dan gaan de gistcellen dood en zal het deeg niet rijzen.

Voeg dan het water en zonnebloemolie toe. Laat het deeg ca. 8 min. kneden op stand 1 van de kneedmachine. Er is nu een soepel en elastisch deeg ontstaan. Eventueel controleren door er een vliesje van te trekken, net als een kauwgom-bel. (met de hand kneden kan ook, ca 10 -12 min).

Laat het deeg dan 1 uur, in een licht ingevette en afgedekte kom, op kamertemperatuur in volume verdubbelen.Vet intussen het broodblik lichtjes in met wat zonnebloemolie voor één groot brood óf bekleed de bakplaat met bakpapier voor de kleine bolletjes.

Strooi wat bloem op het werkblad en je handen. Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan heet dat) en …

Voor 1 groot brood:

Vorm het deeg tot een langwerpig brood. Wil je weten hoe je een busbrood maakt, klik dan even hier.
Leg het deeg dan in het broodbakblik en dek het af met een douchemutsje. Weer 1 uur, op kamertemperatuur, laten rijzen. Intussen de oven goed voorverwarmen op 200 graden. Plaats het broodblik in het midden van de oven en bak het brood in ca. 30-35 min. goudbruin. Haal het uit de vorm en leg het daarna op een rooster om af te koelen. Pas aansnijden wanneer het volledig koud is.

Voor ca. 16 kleine bolletjes:

Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes en bol deze één voor één op. Wil je weten hoe je dat moet doen, klik dan hier. Leg de bolletjes deeg op de met bakpapier beklede bakplaat en dek deze af met een stuk plastic. Weer 1 uur, op kamertemperatuur, laten rijzen. Intussen de oven goed voorverwarmen op 180 graden.Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in ca. 15-17 min. goudbruin. Leg ze daarna op een rooster om af te koelen.

Tip: Brood van oerspelt Emmer kan heel goed worden ingevroren.

Ik zeg proeven maar! 

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

4 comments on “Brood van oerspelt Emmer”

 1. Monique schreef:

  Bedankt voor de recepten! Weet je misschien ook een adres waar ik het brood kan kopen?
  Vriendelijke groeten,
  Monique

  1. Xandra schreef:

   Helaas Monique, aan adressen door heel Nederland kan ik je niet helpen. Misschien is Google een uitkomst? Navragen bij een korenmolen bij jou in de buurt is wellicht ook een optie. Daar kennen de bakkers uit de omgeving meestal goed. Veel succes. Gr. Sandra

 2. els schreef:

  mijn man heeft een tarwe allergie, dus brood ,koek ,en ander soort eten mag alleen spelt bloem of aardappelzetmeel maiszetmeel bevatten.meestal zijn dinkel broden met zuurdesem gemaakt. en dat vindt hij niet lekker .kan ik dat oerspelt meel ook kunnen gebruiken in de broodbak machine ??

  1. Xandra schreef:

   Beste Els, wat vervelend dat je man niet alles kan eten. Ik bak zelf niet met een BBM, maar ik hoor wel veel van andere bakkers. Als de BBM een optie heeft om speltbrood te bakken, dan kun je ook Emmer gebruiken. Het kan niet op een stand voor tarwebrood, omdat het deeg dan te lang gekneed wordt en daar kan spelt en emmer niet tegen. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Gr. Sandra

Geef een reactie: