Bruin spelt casinobrood met zaden

Bruin spelt casinobrood met zaden

Dit grappige ‘bruin spelt casinobrood met zaden’ bak je eenvoudig zelf. Veel basisrecepten kun je voor deze lampionvormen gebruiken. Het enige belangrijke is dat je moet weten hoeveel deeg er in past. Doe je er te weinig in, dan zal de vorm niet helemaal gevuld zijn. Neem je teveel dan zoekt het zich een weg naar buiten. Het komt dan door de kieren van je blikken heen.

Ook is het soort graan dat je gebruikt van invloed op de hoeveelheid deeg. Zo zal tarwe vaak meer in volume toenemen dan bijvoorbeeld spelt of emmer. Dit recept bestaat uit ongeveer 730-745 gram bruin speltdeeg. De zadenmix voor de topping heb ik niet meegerekend.

Casinobrood vormen kopen

Voor één casinobrood heb je twee vormen nodig. Die bint je aan elkaar met een paar stukjes slagerstouw . Sommige hobbybakkers gebruiken papierklemmetjes, maar die moeten dan wel hittebestendig zijn.

Ik heb mijn halfronde lampionbrood-vormen ooit voor een luttel bedrag bij de Aldi gekocht. Je ziet ze op een van de foto’s staan. Misschien komen ze een keer terug in het assortiment. Een goede kookwinkel heeft ze waarschijnlijk ook wel. Men noemt ze ook wel reerugvormen. De halfronde vorm is ook geschikt om een cake in te maken. Kun je geen ronde vorm vinden, een vierkant model met deksel is ook heel leuk.

Paas- of kerstbrood

Al eerder gebruikte ik deze bakvormen al om een heerlijk paas- of kerstbrood met spijs in te bakken. Je vind het recept hier: Kerststol of paasbrood in reerugvorm bakken.

Recept rond, bruin spelt casinobrood

Bruin spelt casinobrood met zaden

Bruin spelt casinobrood met zaden

Rond brood gebakken in een speciale bakvorm. Lampionbrood, casinobrood, reerugvorm.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Rijstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 35 min
Gang Brood
Keuken Hollands
Aantal 1 brood

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel
  • deegkneder (optioneel)
  • deegschraper
  • 2 halfronde lampion of casinobrood vormen of een koppel
  • stukje touw, hittebestendig
  • klein dienblad of groot, plat bord
  • rooster

Ingrediënten
  

Deeg

  • 225 g speltbloem (Kollenberger spelt)
  • 225 g speltmeel (kollenberger spelt)
  • 6 g instantgist
  • 6 g (bakkers)zout
  • 270-290 g water

Topping

  • 35-45 g zadenmix (sesam, lijnzaad heel, maanzaad, zonnebloempitten)

Extra

  • olie invetten rijskom
  • roomboter invetten bakvormen

Instructies
 

  • Lees het recept eerst door, zet daarna alle benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten zorgvuldig af.
  • TIP: Start met 270 gram water en hou hiervan een heel klein deel achter en voeg dit pas toe wanneer je tijdens het kneden van het deeg voelt dat het te droog is.
  • Kneed van de speltblom, -meel, zout, bakkersgist en water een soepel, elastisch deeg. Machinaal duurt dit ongeveer 8 minuten en met de hand iets langer. Test het deeg door er een vliesje van te trekken. Kneed spelt niet te lang i.v.m. de zwakkere gluten.
  • Vet de kom in met wat olie. Maak een bal van je deeg en leg het in de kom en draai het een paar keer om, zodat overal een dun laagje vetstof zit. Sluit de kom af en zet ongeveer 60 minuten weg bij kamertemperatuur (hier 21 graden).
  • Vet intussen de bakvormen in met boter en leg de zadenmix op een dienblad of groot, plat bord.
  • Leg het deeg op je werkblad. Duw en rek het zachtjes uit tot een rechthoekige lap. Rol het dan vervolgens op en sluit de naad goed.
  • Maak de buitenkant van het deeg licht vochtig en rol het vervolgens door de zadenmix. Leg het deeg dan in 1 van de halfronde casinobrood vormen. Leg de andere helft er bovenop. Bint de lampionvorm met een paar touwtjes dicht.
  • Zet het deeg wederom ongeveer 60 minuten weg bij kamertemperatuur (hier 21 graden).
  • Verwarm halverwege de tweede rijs de oven alvast voor op 200 graden op de heteluchtstand.
  • Zet de bakblikken in de oven. verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak het casinobrood in ongeveer 40 minuten bruin. Knip de touwtjes los en verwijder de bovenste helft van de bakvorm. Als het brood nog niet voldoende gekleurd is, bak het dan nog 5 minuten in het onderste blik.
  • Haal het brood voorzichtig uit de onderste lampionvorm en laat het goed uitdampen en afkoelen op een rooster.
  • Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Bruin spelt casinobrood met zaden’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

Ik zeg proeven maar!

Bruin spelt casinobrood met zaden gebakken?

Heb je dit spectaculaire ronde brood gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Bruin spelt casinobrood met zaden’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bruin spelt casinobrood met zaden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven