Bruin speltbrood met zonnebloempitten

Bruin speltbrood met zonnebloempitten

Wij zijn dol op dit bruine speltbrood met zonnebloempitten. De pitten geven een extra bite aan het brood. Spelt is qua smaak redelijk neutraal en het laat zich daarom makkelijk combineren. Vervang de zonnebloempitten bijvoorbeeld eens door pompoenpitten, sesamzaadjes, stukjes walnoot, gedroogd fruit, rozijntjes of maak een combinatie. Zo creëer je telkens een ander soort brood. Een heerlijk speltbrood dat lichtverteerbaar is en door het gebruik van spelt volkorenmeel ook nog eens voldoende vezels bevat. Het is een veelzijdig basisbrood dat geschikt is voor alledag.

Spelt tarwe of Triticum spelta

Spelt en tarwe komen voort uit hetzelfde geslacht Triticum en zijn dus naaste familie van elkaar. Daarom hebben zij dus veel gemeenschappelijke eigenschappen. De voorouders van spelt en tarwe zijn een samensmelting van eenkoorn en een wilde grassoort. Zo ontstonden emmer en durum. Emmer heeft zich vervolgens weer gekruist met een wilde grassoort en toen kreeg je spelt. Daarom noemt men emmer ook wel oerspelt. Door middel van veredeling heeft men de huidige tarwe verkregen.

Meer informatie over spelt en gluten lees je hier.

 

Bruin speltbrood met zonnebloempitten

Vrijdag 22 september 2017

Ingrediënten:

 • 250 gr speltbloem
 • 250 gr spelt volkorenmeel
 • 8 gr bakkerszout
 • 7 gr instantgist
 • 310 á 315 gr lauw water
 • 1 el honing (optioneel)

Vulling:

 • 100 gr zonnebloempitten

Verder nog:

 • klein beetje boter voor invetten bakblik (optioneel)
 • keukenweegschaal
 • mengkom met deksel of douchemutsje
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegkrabber
 • broodbakblik (22x12x7)
 • goede ovenwanten
 • grote plastic zak of een opbergkrat
 • hittebestendig bakje (ik gebruik rvs)

 

Bereiding bruin speltbrood met zonnebloempitten

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Kneden: Doe speltbloem, spelt volkorenmeel, zout, (honing), instantgist en het water in de kom van je kneedmachine en bevestig deze aan de machine. Zet de kneder op stand 0,5 (Kenwood met speciale deeghaak) en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Laat het deeg nu nog circa 6 tot 7 minuten op stand 1 kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. (Ik heb het deeg met de hand gekneed, duurt wel iets langer, maar het gaat prima met spelt)

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Vulling toevoegen: Meng/vouw/kneed de zonnebloempitten voorzichtig door het deeg. Kneed niet te lang.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Vet intussen het broodbakblik in met een klein beetje boter (optioneel).

Doorslaan & vormen: Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Duw het deeg voorzichtig wat platter en bol het lichtjes op. Leg een stukje plastic over de deegbal en laat deze 10 a 15 minuten rusten. Vorm dan een busbrood van het deeg en leg het met de sluiting naar beneden in je bakblik.

Tweede rijs: Schuif het broodbakblik in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat overheen. Laat het deeg 45 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. 

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de tweede rijstijd de oven voor op 220 graden.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Bakken: Plaats een klein hittebestendig bakje met wat kokend water onderin de oven (stoom). Verwijder de plastic zak en schuif het deeg in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Verwijder na 15 minuten baktijd het hittebestendige bakje uit de oven. Bak het bruin speltbrood met zonnebloempitten in 30 á 40 minuten goudbruin. Haal het brood na het bakken direct uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

TIP: Dit ‘Bruin speltbrood met zonnebloempitten’ kun je heel goed in de vriezer bewaren.

 

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Bruin speltbrood met zonnebloempitten”

 1. Herman Scheffer schreef:

  Met 100 gram bloem en meel er twee vloerbroodjes van gemaakt. Wat een heerlijk brood!

  1. Herman Scheffer schreef:

   Bloem en meel extra dus ?

Geef een reactie: