Bruin tarwebrood met lijnzaad maken

Bruin tarwebrood met lijnzaad maken

Het is een makkelijk basis recept voor bruin brood, maar het bevat een extra ingrediënt namelijk lijnzaad. Dat zorgt voor een heerlijk smaak, die niet overheersend is, maar wel erg aangenaam. Dit bruin tarwebrood met lijnzaad combineert prima met zowel hartig als zoet beleg.

Lijnzaad, blond of bruin

Lijnzaad is het zaad van de vlasplant (Linum usitatissimum). Ze bloeien met witte of blauwe bloemen. Van de vezels maakt men linnen. De zaden kun je zo eten. Ze smaken een beetje noodachtig met een klein bittertje. Tevens worden ze gebruikt om olie uit te persen. Er is zowel geel (blond) als bruin lijnzaad te koop. Zelfs in het oude Egypte en Ethiopië kende men de veelzijdigheid van vlas ook al.

Gezond of toch niet

De meningen over de gezondheidsaspecten van lijnzaad zijn nogal verdeeld. Het nuttigen van lijnzaad wordt vooral geadviseerd voor het bevorderen van de stoelgang. De zaden bevatten veel vezels, maar hebben alleen effect wanneer je ze in gebroken vorm eet. De hele zaden kan je maag niet verteren en ze zullen dus in de oorspronkelijke vorm je lichaam weer verlaten.

Wanneer je op de website van het Voedingscentrum kijkt, dan lees je daar dat je lijnzaad beter met mate kunt gebruiken. Zee adviseren om tijdelijk tot 15 tot maximaal 45 gram gebroken lijnzaad per dag tot je je nemen. Deze hoeveelheid zou geen problemen moeten geven.

Lijnzaad bevat het stofje cyanogenen, dat je lichaam kan omzetten in de gifstof cyanide.

In dit recept gaat 20 – 25 gram lijnzaad in een heel brood en het blijft daarom netje binnen de geadviseerde hoeveelheid van het Voedingscentrum. Geniet van dit heerlijke brood, maar eet lijnzaad met mate.

Dat smaakt naar meer

Bruin tarwebrood met lijnzaad maken

16 augustus 2013 / update maart 2019

Bruin tarwebrood met lijnzaad maken

Benodigdheden voor 1 busbrood

BAKTIP: Wij geven de voorkeur aan een wat lager brood, omdat dat beter in ons broodrooster past. Wie liever een hoger brood bakt, kiest een deeg op basis van 500 gram bloem/meel en neemt de hoeveelheden die tussen haakjes achter de ingrediënten staan.

Ingrediënten:

 • 200 gr tarwebloem (250 gr)
 • 200 gr tarwe volkorenmeel (250 gr)
 • 6 gr instantgist (7 gr)
 • 7 gr bakkerszout (8 gr)
 • 240 – 255 gr melk op kamertemperatuur (300 – 315 gr)
 • 10 gr rijstolie (12 gr)
 • 20 gr lijnzaad, heel (25 gr)

Verder nog:

 • mengkom met deksel
 • keukenweegschaal
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegschraper
 • broodbakblik, ca. 22 x 11 x 7 cm (Chicago Metallic)
 • stukje afdek plastic of een omgekeerde krat

Bruin tarwebrood met lijnzaad maken

Bereidingswijze bruin busbrood

Vergeet niet om de melk op tijd uit de koeling te halen! Lees eerst het recept goed door. Verzamel vervolgens alle benodigdheden en weeg daarna de ingrediënten nauwkeurig af.

Brooddeeg maken en vliesje trekken

Neem de mengkom van de kneder en doe hier de volgende droge ingrediënten in: bloem, meel, zout en gist. Meng ze daarna even door elkaar. Voeg nu 240 gram melk (op kamertemperatuur!) toe en bevestig de kom aan de machine. Kneed er op een lage stand in circa 9 á 10 minuten en elastisch deeg van. Voorbeeld: Kenwood met speciale deeghaak op stand 1.

Controleer daarna het deeg door er een vliesje van te trekken, net als het blazen van een kauwgombel. Scheurt je stukje deeg snel, kneed het dan nog 1 minuut.

BAKTIP: Je kunt dit deeg ook met de hand kneden, maar dan duurt het iets langer. Al naar gelang je kneedskills, schat ik ongeveer 15 á 20 minuten.

Nu mag je de rijstolie en de lijnzaadjes bij het deeg doen. Zet de kneder weer aan en meng ze vervolgens op een lage stand door het deeg. Alle olie moet geheel zijn opgenomen. Kneed niet te lang, gemengd is gemengd! Anders overkneed je het deeg en kun je er geen fatsoenlijk brood meer van bakken.

Eerste rijstijd

Vet een schone mengkom licht in met wat olie, maar vervolgens een bal van je deeg en leg deze in de kom. Wentel het deeg daarna een aantal maal om en om, zodat e overal een dun laagje olie zit. Dek de kom af en zet hem weg op een tochtvrij plekje, niet te warm en niet te koud. Laat het lijnzaaddeeg nu ongeveer 60 minuten rijzen.

Bakblik invetten of bekleden

In nieuwe bakblikken volstaat een dun laagje boter. Heb je een goedkoop of een wat oudere blik dan kan het gebeuren dat je brood aan de vorm blijft plakken. In dat geval kun je het broodblik beter eerst met een stukje bakpapier bekleden.

Deeg doorslaan en busbrood vormen

Haal het deeg uit de kom, leg het op je werkblad en druk het daarna voorzichtig wat platter (dit noemt men doorslaan). Maak nu het deeg in model busbrood. Hoe je dat doet zie je hier bij mijn item: ‘Mini busbroden vormen’. https://www.xandrabaktbrood.nl/how-to-2/mini-busbroden-vormen/ In het voorbeeld maak ik kleine busbroden, maar het principe blijft natuurlijk hetzelfde. Leg het deeg met de naad naar beneden in je bakblik.

BAKTIP: Wil je liever een zachte(re) broodkorst? Kwast de bovenkant van het deeg dan nu in met een klein beetje gesmolten boter. Je kunt dat desgewenst na het bakken nog een keer herhalen.

Oven voorverwarmen

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 220 graden en plaats alvast een rooster op de onderste richel.

Tweede rijstijd en drukproef deeg

Schuif de vorm daarna in een plastic zak of plaats het in een afsluitbare bak. Zet het deeg voor dit tarwebrood weg op een tochtvrij plekje, niet te warm en niet te koud. Laat het vervolgens ongeveer 60 minuten rijzen.

Controleer je deeg of het voldoende gerezen is door er zachtjes met een vinger een deukje in te duwen. Veert het deukje snel weer glad dan kun je het deeg beter nog iets langer laten rijzen. Wanneer het juist langzaam terug dan kan het de oven in. Veert het helemaal niet terug of zakt je deeg in dat is het overrezen en ben je te laat. Je kunt proberen het deeg opnieuw door te slaan, te vormen en wederom laten rijzen, maar een echt fatsoenlijk brood bak je er meestal niet meer van.

Brood bakken in de oven

Verwijder het verpakkingsmateriaal van de bakvorm en schuif het daarna op het rooster in de oven. Verlaag direct de temperatuur naar 200 graden. Bak het bruine tarwebrood met lijnzaad in ongeveer 30 á 35 minuten goudbruin.

Haal het brood na het bakken direct uit de vorm en plaats het op een rooster, dan kan het afkoelen en uitdampen. Als het geheel afgekoeld is kun je het brood vervolgens in bammetjes snijden.

BAKTIP: Dit ‘Bruin tarwebrood met lijnzaad’ kun je ongeveer 1 maand in de vriezer smakelijk houden, daarna wordt de kwaliteit een stuk minder.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Bruin tarwebrood met lijnzaad’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bruin tarwebrood met lijnzaad maken

Eén gedachte over “Bruin tarwebrood met lijnzaad maken

 1. Deze ga ik ook een keertje maken. Ik heb pas een uitschuifbaar broodblik aangeschaft. Zo handig, kan nu elk formaat brood maken!
  groeten, Caroline

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven