Chocolade bananenbrood van spelt

Chocolade bananenbrood van spelt

Regelmatig gaat een hippe trend volledig aan mij voorbij of ik word pas wakker wanneer deze alweer op zijn retour is. Zo ook met bananenbrood. Al jarenlang door alle grote & kleine foodies gepromoot als een gezonde lekkernij. Tja, beter laat dan nooit zal ik maar denken. Al hoop ik stiekem wel een beetje dat ik niet de enige ben. Grutjes, wat heb ik toch een spijt dat ik dit waanzinnig lekkere en bovendien suikervrije brood niet veel eerder heb ontdekt. Goed, het bevat natuurlijk wel een portie fruitsuikers, maar who cares. Alles beter dan samengesteld fabrieksvoer met veel geraffineerde zoetstoffen en andere ongewenste (chemische) ingrediënten. Weet wat je eet, smikkel met mate, maar dan wel voor de volle 100%. Nu kan ik je wel verklappen dat dit chocolade bananenbrood van spelt puur genieten is. Eet het bij een kopje thee, als een snel ontbijtje, als een tussendoortje, een pauzehapje, gewoon onderweg, tijdens de picknick. Eigenlijk kunt je de hele dag door van een smakelijke plakje bananenbrood genieten. Ik zeg bakken maar!

Chocolade bananenbrood van spelt

Ingrediënten:

  • 3 rijpe bananen
  • 2 verse dadels of gedroogde, dan wel eerst laten wellen
  • 75 gr walnoten, in stukjes gebroken
  • 50 gr rozijntjes, eerst laten wellen
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 25 gr roomboter, zacht + extra om bakblik in te vetten
  • 75 gr speltbloem
  • 75 gr speltmeel
  • 3 el cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zout

Verder nog:

  • een klein broodbakblik (Chicago metallic 25x13x8 cm) liever nog iets kleiner of een glazen cakevorm (Pyrex)
  • stukje bakpapier of paneermeel (zie tip in recept)
  • mengkommen
  • keukenweegschaal
  • Deense deegklopper of garde
  • zeef
  • maatlepels
  • siliconen spatel
  • staafmixer of foodprocessor
  • satéprikker

Bereiding chocolade bananenbrood van spelt

Het werkt makkelijker wanneer je eerst alle benodigdheden klaar staan en afgewogen zijn voordat je aan het bakken gaat. Er is niets irritanter (tenminste dat vind ik) dan om tijdens de bereiding nog op zoek te moeten gaan naar een bepaalde keukengadget. Ik weet toch zeker dat het in deze lade moet liggen .. *zucht*… waar-o-waar is het gebleven. Het is ook verstandig om te wachten totdat de gekoelde ingrediënten eerst op kamertemperatuur zijn.

Laat de rozijnen ongeveer 1 uur wellen in lauwwarm water.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats een rooster net onder het midden van de oven.

Vet een (brood)bakblik lichtjes in met wat boter en bekleed de binnenkant met een stukje bakpapier.

Tip: Of neem een glazen cakevorm, vet de binnenzijde in met wat roomboter en strooi er een dun laagje paneermeel overheen. Klop het teveel aan paneermeel weer zachtjes uit de vorm. 

Neem een mengkom. Haal de schil van de bananen en doe het vruchtvlees samen met de 2 ontpitte dadels in de kom. Pureer deze ingrediënten met een staafmixer of een foodprocessor. Roer daarna de zachte boter en de 2 losgeklopte eieren er doorheen.

Laat de rozijnen goed uitlekken in een zeef.

Zeef meel, bloem, bakpoeder en cacaopoeder. Doe deze ingrediënten in de samen met het zout, de stukjes walnoot en de rozijnen in een schone kom en meng het door elkaar.

Voeg nu het droge mengsel bij het natte en klop/roer alles snel en goed. Niet te lang, anders wordt het brood taai, het moet een soort cakebeslag zijn. Doe het beslag in het broodbakblik en strijk de bovenkant een beetje glad met een lepel of siliconen spatel.

Schuif het bakblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 170 graden. Bak het ‘chocolade bananenbrood van spelt’ in ongeveer 45 á 50 minuten goudbruin. Test met behulp van een satéprikker of het brood inderdaad gaar is aan de binnenkant. Anders nog een paar minuten langer in de oven laten staan.

Ik bewaar een deel van het brood, in plakjes gesneden en verpakt, in de vriezer. Zo kan ik langer van ‘versgebakken’ bananenbrood genieten.

Xandra

 

Bron: Dit recept is gebaseerd op het Bananenbrood met pecannoten.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Chocolade bananenbrood van spelt”

  1. Margit Klähs schreef:

    Hoi Xandra, ben vandaag toevallig op je blog gekomen en moet zeggen bevalt me heel goed.Ik heb een vragje over dit bananenbrood. Kan ik het ook maken zonder rozijnen?
    Groetjes Margit

    1. Xandra schreef:

      Beste Margrit, natuurlijk kan dat. Of vervang ze door iets anders, stukjes noot of zo. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: