Chocolade courgettebrood

Chocolade courgettebrood
Dit bijzonder chocolade courgettebrood is geen cake, maar ook geen brood. Het zit er eigenlijk tussen in. Je proeft een volle chocolade smaak met een beetje frisheid van de courgette. Een handje pecan- of walnoten kunnen heel goed door het deeg heen, zodat het brood dan ook wat knapperige stukjes bevat. Het recept is een redelijk gezonde versie.  Je kunt natuurlijk sommige ingrediënten natuurlijk eventueel vervangen door iets anders. Neem dan bijvoorbeeld roomboter in plaats van kokosolie, et cetera.

Courgette

Het woord courgette komt oorspronkelijk uit het Frans en is een verkleinwoord van courge, wat merg betekent. Deze groente bevat veel vitamine C, wat je eigenlijk niet zou hebben verwacht. En verder nog vitamine A, B1, 2, 3, 6, 11, kalium, magnesium, fosfor en koper. Een heel gezond product dus. Je kunt deze plant heel makkelijk zelf in de tuin of in een grote pot op het balkon kweken. Er zijn gele, groene en gestreepte courgettes, zowel langwerpig als bolvormig. Hoewel je die laatste niet snel in een winkel zult tegen komen.

Chocolade courgettebrood

Ingrediënten:

  • 150 gr volkoren speltmeel
  • 1 kleine courgette (ca. 250 gram), grof geraspt
  • 30 gr ongezoete cacaopoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 grote eieren
  • 60 ml dikke yoghurt
  • 2 el kokosolie, gesmolten
  • 1/2 rijpe banaan
  • 2 el honing (optioneel)
  • flinke snuf zeezout

Verder nog:

  • cakevorm of een klein broodbakblik
  • bakpapier
  • 2 mengkommen
  • Deense deegklopper of een grote vork
  • houten prikker of saté pen
  • rooster

Bereiden chocolade courgettebrood

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed de cakevorm met een vel bakpapier.

Meng in een kom het speltmeel, de cacaopoeder, het bakpoeder en zout goed door elkaar.

Prak in een andere kom de halve banaan fijn en klop hier de eieren door. Meng vervolgens ook de yoghurt er goed door heen. Voeg dan de gesmolten kokosolie en de honing (optioneel) toe. Alles goed door elkaar roeren.

Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en klop deze goed door elkaar. Voeg tenslotte de stukjes courgette toe en roer het tot een mooi stevig en plakkerig deeg.

Doe het beslag in de cakevorm, plaats de vorm in het midden van de oven en bak het chocoladebrood met courgette in ongeveer 55 tot 60 minuten gaar.

Tip: Wanneer je met een houten prikker of saté pen na het bakken in het brood steekt en het komt er weer schoon uit. Dan weet je dat het brood gaar is. Anders nog even een paar minuutjes terug in de oven zetten.

Laat het chocolade courgettebrood afkoelen in de vorm, dan blijft het brood sappig. Til het brood dan met bakpapier en al uit de cakevorm en snijd het in dikke plakken. Eventueel even roosteren, beetje roomboter of roomkaas er op en smullen maar.

Je kunt dit chocolade courgettebrood heel goed in de vriezer bewaren, zo blijft het langer vers.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

3 comments on “Chocolade courgettebrood”

  1. rianne schreef:

    De smaak was heerlijk, alleen de cake oftewel brood was erg zompig. Na nog 2x in de oven bleef het hetzelfde. Waar kan dat aan liggen?

    1. Xandra schreef:

      Beste Rianne,

      Misschien bevatte de courgette te veel vocht. Ik gebruik voor brood en cake meestal een kleine, groene courgette uit de winkel of van de markt. Misschien is het een oplossing om De courgette na het raspen of snijden in een zeef of vergiet laten uitlekken of op een schone theedoek leggen. Gr. Sandra

  2. annelies schreef:

    Annelies zegt:

    Beste Rianne,

    Ik gebruik van die gekleurde schoonmaakdoekjes op een rol,leg er twee zo op elkaar
    dat ze elkaar gedeeltelijk overlappen,dan de geraspte courgette erop en de doekjes bij elkaar houden en dan flink het vocht eruit knijpen,werkt bij mij altijd goed

Geef een reactie: