Ciabatta bakken voor kids

Ciabatta bakken voor kids

Het idee voor deze leuke ciabatta figuurtjes komt uit het boek ‘Samen brood bakken’ van Emmanuel Hadjiandreou. De auteur legt heel duidelijk aan de hand van foto’s uit, hoe je stap-voor-stap zelf ciabatta kunt leren maken. Daarom is het boek niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook voor volwassen die nog niet eerder zelf brood hebben gebakken. Door het uitsnijden van de figuurtjes worden de luchtgaten in het broodkruim wel iets minder groot. Maar zeg nu zelf, het resultaat ziet er heel schattig uit toch!

Ciabatta komt oorspronkelijk uit het Noorden van Italië en betekend zoiets als pantoffel of slof. Het is een rechthoekig, plat brood met een knapperige korst en zacht, sponzig kruim met grote gaten.

Recept iets aangepast

Ik heb wel de ingrediëntenlijst aangehouden, maar de bereiding aangepast naar eigen voorkeur. De reden daarvan is dat de werkwijze van Emmanuel helaas zoveel tijd kost. Tijd die natuurlijk wél de smaak en structuur ten goede komt. Maar niet altijd even eenvoudig in een druk schema valt in te passen. En ik vraag mij af of kinderen wel zoveel geduld hebben. Dus ik hoop maar dat de auteur mij de aanpassingen zal vergeven.

Ciabatta bakken voor kids

Ingrediënten (voor 1 broodje):

 • 200 gr tarwebloem (of T65 tarwebloem)
 • extra tarwebloem voor werkblad
 • 4 gr zout
 • 1 gr droge gist
 • 160 gr water
 • 15 gr olijfolie
 • extra olijfolie voor in de kom

Verder nog:

 • mengkom (glas)
 • douchemutsje of stuk plastic of grote plastic krat
 • keukenweegschaal
 • roestvrijstalen uitsteekvorm(en)
 • bakplaat
 • bakpapier
 • digitaal kookwekkertje
 • deegschaper
 • houten pollepel
 • goede ovenwanten

Ciabatta bakken voor kids 1

Bereiding ciabatta bakken voor kids

1. Zorg dat de benodigdheden klaar staan en op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten alvast af, dat werkt een stuk makkelijker.

Tip: Je kunt het deeg ook met de machine kneden, maar dit is zo’n kleine hoeveelheid deeg dat de machine het waarschijnlijk niet goed mixt.

2. Doe de bloem in een grote kom en meng hier het zout en gist goed door. Voeg dan het water toe en roer met de steel van een houten pollepel alles goed door elkaar. Net zo lang tot dat je geen water meer ziet. Haal het deeg uit de kom en leg het op het werkblad in de keuken. Schraap de kom goed schoon. Kneed het deeg ongeveer 13 tot 15 minuten met de hand.

Tip: Misschien heb je geen idee hoe je deeg moet kneden, kijk dan even naar dit handige filmpje van de C1000. Op Youtube kun je trouwens nog veel meer leerzame video’s vinden.

3. Voeg nu steeds een klein beetje olijfolie toe en kneed dit door het deeg. Na een minuut of 5 is er als het goed is, een glanzend en soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

4. Vet de kom royaal in met olijfolie en leg hier het deeg op. Dek het af met een stuk plastic of plaats het onder een omgekeerde opbergkrat. Hier kun je zien hoe dat moet. Laat het deeg 120 minuten (2 uur) rijzen bij kamertemperatuur en op een tochtvrije plaats 1ste rijs).

5. Kids vraag of iemand de oven voor je wil aanzetten en verwarm deze voor op 250 graden.

6. Leg een vel bakpapier op de bakplaat, zodat je straks meteen het deeg er op kunt leggen.

7. Strooi royaal bloem op het werkblad. Haal het deeg heel voorzichtig uit de kom en leg het op je werkblad. Duw de deegbal zachtjes met je handen plat en rek het een beetje uit, zodat je een klein rechthoek krijgt van ongeveer 25 x 15 cm. Beng nu ook bloem aan op de bovenkant van het deeg. Steek er 3 of 4 leuke figuurtjes met een metalen koekjesvorm uit, maar zorg dat de rand van het deeg heel blijft. Leg deze figuurtjes naast het deeg op de bakplaat. Vergeet niet om wat ruimte tussen het deeg te laten, want het brood wordt nog groter. Heb je geen koekjesvormen, bak dan gewoon 1 heel brood. Laat het dan nog 60 minuten (1 uur) onder de opbergkrat rijzen (2de rijs).

8. Kids vraag nu even hulp aan een volwassenen, want je kunt je lelijk branden aan de gloeiend hete oven! Geloof mij dat doet echt heel erg veel pijn!

9. Schuif de bakplaat met het deeg in het midden van de oven en verlaag na 5 minuten de oventemperatuur naar 200 graden. Bak de broodjes dan nog 10 á 12 minuten tot ze goudbruin zijn. Geef de ovenhandschoenen aan een volwassenen en laat die persoon de bakplaat uit de oven halen en de broodjes op een rooster leggen. Vergeet niet dat de ciabatta eerst goed moet afkoelen voordat je kunt gaan proeven.

Tip: Je kunt deze lekkere broodjes heel goed invriezen. Maar waarschijnlijk blijft er niets van deze lekkernij over om te bewaren voor een andere keer.

Ciabatta bakken voor kids 2

Buon appetito! 

Pssst … dat betekent ‘Eet smakelijk’ in het Italiaans 😉

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan Uitgeverij Becht voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Ciabatta bakken voor kids

2 gedachten over “Ciabatta bakken voor kids

 1. Hallo,
  Ik heb dit geprobeerd, maar het was een heel erg nat deeg. Het eindresultaat was bij mij eerder zo plat turksbrood, wel heel erg lekker, maar geen ciabatta.

  Grtjs
  Lise

  1. Lisa, Het is best een lastig deeg, daarom doe het voor de laatste rijs in een kleine platte bak. Dan blijft het beter in model. Veel succes met bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven