Courgette brood met zwarte kaas bakken

Courgette brood met zwarte kaas bakken

Courgette brood met zwarte kaas. Huhh … wat voor kaas? Zwarte kaas! Black lemon kaas van Ruscello. In reepjes gesneden ziet het er uit als trekdrop, het ruikt als gewone kaas en het smaakt naar citroen. Snap jij het nog?

Door de kleur, geur en smaak word je absoluut op het verkeerde been gezet. En hoe! Ik moet het de fabrikant nageven dat ze een bijzonder en gewaagd product in de markt gezet hebben. Je moet het maar aandurven. Met dit borrelhapje krijg je zelfs de grootste praters stil. Na de eerste hapjes moet men namelijk een heleboel indrukken verwerken. Wat weer voldoende gespreksstof oplevert voor de rest van de avond. Dit donkere kaasje houdt de gemoederen flink bezig.

Zoals Ruscello zelf zo treffend zegt: ‘100% tasty. Je proeft wat je “niet” ziet!’

Zelf ben ik er nog steeds niet uit wat ik er nu eigenlijk van vind. Deze zwarte citroen kaas doet mij nog het meeste denken aan Rivella light, een beetje vreemd maar wel lekker. Je houdt ervan of je houdt er niet van. Zo simpel is het.

Brood daar zit wat in

Zo uit het vuistje vinden manlief en ik al snel saai wanneer het verrassende effect is verdwenen. Dus ben ik op zoek gegaan naar de ultieme combinatie voor deze black lemon. Midden in de nacht, ja dat gebeurd mij wel vaker, werd ik wakker met de oplossing. Eureka, welke groente past er bij citroen? Juist courgette!

Het groentebrood is gebaseerd op een recept dat ik al eerder maakt maar dan met een ander type kaas: Hartig courgette brood met cheddar. En al zeg ik het zelf, het is toch lekker brood geworden. Precies goed op smaak, met voldoende citroen en een stevige bite van de kaas. Ik zeg doen!

Ingrediënten black lemon

‘Gepasteuriseerde koeMELK, zoethoutpoeder (2.3 %), plantaardige olie (mais), zout, zuursel (MELK), microbieel stremsel, conserveermiddel: natriumnitraat, vitamine D3, natuurlijk limoen aroma, natuurlijk citroen aroma, kleursel: E153 (koolstof).’

Dat smaakt naar meer met kaas:

Courgette brood met zwarte kaas bakken

Vrijdag 17 januari 2020

Benodigdheden voor 1 busbrood

Ingrediënten:

  • 300 gr tarwebloem (De Zandhaas)
  • 15 gr bakpoeder
  • 4 gr baksoda
  • 3-4 gr (bakkers)zout
  • 2 eieren, maat M. 110 gr
  • 250 gr Franse kwark, mager
  • 50-70 gr melk, halfvol
  • 10 gr (olijf)olie

Vulling:

  • 200 gram courgette, met schil, in hele, kleine blokjes gesneden
  • 170 gr zwarte kaas, black lemon van Ruscello
  • 1 flinke el verse tijm (of meer), gebruik alleen de blaadjes
  • versgemalen peper, naar smaak

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepel / eetlepel
  • keukenpapier / schone doek
  • mengkommen
  • schaaltje
  • snijplank
  • mes
  • Deense deegklopper of grote vork
  • zeef
  • siliconen spatel of grote lepel
  • bakvorm, langwerpig (25 x 13 x 8 cm)
  • bakpapier
  • boter, invetten vorm
  • rooster

Courgette brood met zwarte kaas bakken

Bereidingswijze groentebrood met black lemon

Voorbereidingen:

Lees eerst het recept een keer goed. Zet alle benodigdheden alvast klaar op het werkblad en weeg daarna de ingrediënten netjes af. Dat scheelt straks weer een hoop gedoe.

Verwarm de oven voor op 200 graden en plaats daar eerst een rooster in op de onderste rail.

Vet de bakvorm in met een klein beetje boter en bekleed daarna lange delen van de binnenkant met bakpapier. Laat het papier een stukje over de rand steken, zodat je het brood na het bakken makkelijk uit de vorm kunt tillen.

Was eerst de courgette af onder de koude kraan. Je hoeft de schil niet te verwijderen. Snijd daarna de courgette in hele, kleine blokjes, circa 0,3 bij 0,3 cm. Leg de courgette op een stuk keukenpapier, zodat het overtollige vocht opgenomen kan worden. Snijd ook de zwarte kaas in hele, kleine blokjes, circa 0,3 bij 0,3 cm. Doe alle stukjes in een mengkom. Rits de blaadjes van de tijm en voeg ze samen met wat versgemalen peper toe aan het courgette-kaas mengsel. Meng alles voorzichtig door elkaar en zet de kom opzij.

Deeg maken

Neem een lege mengkom en zeef hier vervolgens bloem, bakpoeder en baksoda in. Voeg daarna ook het zout toe en roer alles goed door elkaar.

Klopt vervolgens de eieren samen met de kwark, 50 gram melk en de olijfolie los in een kom. Hierin zit nu het ‘natte’ mengsel. Zet de mengkom daarna even aan de kant.

Doe nu het mengsel met courgette/ kaas/kruiden bij de gezeefde bloem, voorzichtig roeren. Om de courgette stukjes moet een dun laagje bloem blijven zitten. De zwaardere stukjes zullen dan minder snel naar de bodem van het deeg zakken. Dit is het ‘droge’ mengsel.

Voeg daarna het natte mengsel bij het droge en mix vervolgens alles met een grote vork of Deense deegklopper door elkaar. Goed gemengd is voldoende. Wacht niet te lang met het verwerken van het deeg. Zodra het ‘zuurtje’ in de vorm van citroenrasp en yoghurt in aanraking komt met de baksoda, wordt het geactiveerd. Daarom is het noodzakelijk om snel te werken. Wanneer je denkt dat het deeg te droog is voeg dan ook de rest van de melk toe. Spatel het deeg in de bakvorm en strijk het vervolgens een beetje glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel of spatel.

Bakken in de oven

Schuif het bakblik vervolgens in de oven en verlaag daarna ook de temperatuur naar 175 graden. Bak het ‘Hartig courgette brood in 45 á 50 minuten goudbruin. Haal het brood na het bakken direct uit de vorm en verwijder dan voorzichtig het bakpapier. Leg nu het ‘Courgette brood met zwarte kaas’ op en rooster, dan kan het tijdens het afkoelen goed uitdampen.

TIP: Zowel warm als koud is dit brood heel smakelijk. Geroosterd is mijn favoriete versie. Het brood laat zich ook goed invriezen. leg dan wel eerst een stukje bakpapier tussen de bammetjes, anders plakken ze aan elkaar.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Courgette brood met zwarte kaas’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

Bron: Met dank aan Ruscello voor het beschikbaar stellen van black lemon kaas.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Courgette brood met zwarte kaas bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven