Couronne brood

Couronne brood bb

Een couronne is een Frans woord en betekend zoiets als kroon of krans. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Het brood heeft wel iets weg van een grote zonnebloem vind je niet? Vincent van Gogh had vast wel een stukje van deze bloemige couronne willen nuttigen. De heerlijke geurende broodkrans staat gezellig op de ontbijttafel. Iedereen kan er naar believen zelf makkelijk een stukje vanaf halen/ snijden. Een soort breekbrood, maar dan anders.

Tip: Ik bedacht mij tijdens het fotograferen dat de broodkroon eigenlijk ook heel goed als eiermandje gebruikt kan worden. Leuk voor de komende Paasdagen. Dus snel maar even met wat verf gekliederd. Onderaan dit recept kun je het eindresultaat zien.

Couronne brood

Ingrediënten:

  • 300 gr T65 tarwebloem
  • 100 gr tarwe volkorenmeel
  • 50 gr roggebloem
  • 50 gr actieve desem, 100% hydratatie
  • 10 gr zout
  • 5 gr droge gist
  • 275 gr water

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • ovensteen
  • oud, metalen bakblikje (stoom)
  • stukje plastic
  • deegsteker of scherp mes
  • douchemutsje

 

Bereiding couronne brood

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten af en zet alles alvast klaar.

Doe bloem, meel, zout en gist in een kom en meng alles goed door elkaar. Dan desem en het water erbij. Zet de kneedmachine aan en laat deze 10 minuten rustig kneden (Kenwood stand 1).  Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een mengkom goed in en leg daar het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs ).

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestrooid werkblad. Kneed het lichtje en bol het deeg lichtjes op (boule). Leg de boule met de naad naar beneden op het met bloem bestrooide werkblad. Dek het af met een stuk lichtjes ingevet plastic en laat het deeg 10 minuten rusten. Prik dan voorzichtig met je wijsvinger een gat in het midden van het deeg en maak de opening steeds wijder. Let wel op dat je ruim binnen de afmeting van de ovensteen blijft. Snijdt de buitenrand van de ring in een soort repen. Pas wel goed op dat het deeg aan de binnenkant van de cirkel in tact, dus heel blijft. Draai de reepjes voorzichtig een kwartslag, zodat de binnenkant van het deeg zichtbaar wordt. Als het goed is heb je nu een soort van zonnebloem gekregen. Dek de couronne af met een stuk lichtjes ingevet plastic en laat het deeg 40 á 50 minuten op kamertemperatuur rijzen (2de rijs).

Verwarm ondertussen de oven met de ovensteen erin goed voor op 240 graden. Plaats 1 rooster onderin de oven en zet op de onderste alvast een oud bakblikje. Daar gaat straks heet water in om stoom te creëren, zodat de couronne mooi en goed kan rijzen zonder te scheuren (3de rijs=ovenrijs).

Doe een paar minuten voordat het deeg de oven in gaan, een half kopje kokend water in de oude ovenschaal. Schuif dan het deeg op de ovensteen en verlaag de temperatuur naar 220 graden. Bak het brood in ongeveer 30 á 35 minuten goudbruin.

Laat het couronne brood goed afkoelen op een rooster.

Couronne brood

Pasen

Leg de couronne op een groot bord en vul de opening in het midden met wat reepjes sierpapier en doe daar een paar vrolijk gekleurde eieren bij. Leuk voor op de ontbijt tafel of serveer deze zelfgebakken broodkrans tijdens een gezellige brunch of high tea.

Bon appétit

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: